Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Stim istorii diferite

Posted by daurel pe 9 aprilie 2009

.

Voiam sa intitulez: citim istorii diferite.
Adevarul este (vorba vine!) cã nu prea acceptãm istoriile alternative. Am avut sansa ca in paralel cu invãtarea variantei comuniste a istoriei sã ascult multe povestiri istorice ale tãranilor din satul natal din nord-vestul transilvan.
Era o vreme, dupa colectivizare, când taranii aveau timp infinit pentru povesti. Se povestea organizat, pe indelete, in timpul programului de munca la camp sau in fermele cu animale neglijate. Singurul deranj era controlul conducatorilor. Tot tarani si ei.
Era prin anii ’70 ai secolului trecut. Primeam informatii (!)  din cel putin patru surse: participanti la primul razboi mondial si la Marea Unire, fosti soldati si functionari in Basarabia pana in 1940 ( cand Basarabia a cazut din nou sub rusi), participanti la ultimul razboi, dar o parte, cei mai multi, in armata hortista, o alta parte, mai scoliti, care se refugiasera in 1940 din Ardealul de Nord si participasera alaturi de Antonescu pe frontul antisovietic, recucerind in 1941 Basarabia, ajungand la Odesa:  dupa 1944  soldatii care cucerisara Odesa au ajuns, alaturi de sovietici, pâna in Cehia.
Povestitorii nu se contraziceau intre ei: cred ca erau constienti ca ne-ar deruta pe noi, copiii si adolescentii prezenti.
Nu aveau curajul sa vorbeasca despre rege si partidele istorice interzise. Imnul regal se cânta la colindul adultilor la Craciun, in orele târzii ale noptii de Ajun, cand se termina postul si se trecea serios la bautura.
Dupa 20 de ani de la reasezarea din 1989, inca nu am cazut pe o forma acceptabila a istoriei, nici in familie, nici la nivel de popor. Cum sa voteze toti basarabenii cu unionistii?… Romanii din Basarabia sunt deja in minoritate, istoria era si este in continuare falsificata; singura lozinca valabila in revolta de la Chisinau poate fi „Jos comunismul!”, dar multor alegatori de acolo, le convine traiul mizer de iobagi ai statului si mici ciupeli neimpozabile. In timp ce scriu aud ca Radu de Romania vrea sa fie presedinte! Istoria se misca mai repede decat am dori noi!  Acum, se potriveste povestea cu justificarea tãranilor privind optiunea de vot: „pânã conduce Iliescu, il votãm pe el si pe ai lui , când vor conduce  altii  vom vota pe altii”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: