Sănătate
20. 06.2022
ca desert la Cina cea de taină a fost ,,Charosetul”.
Acesta constă într-o combinaţie de mere tocate mărunt (o jumătate de măr de mărime potrivită, pentru o persoană) şi nuci pisate, cărora li se adaugă stafide pisate sau strivite, curmale, scorţişoară şi miere.
14.05.2022
04.02.2022
24.01.2016
Alimentele crude se digera mai rapid decat cele preparate prin fierbere, prăjire, etc.
Legumele si fructele fermenteaza in stomac pe cand produsele din carne, lactate, oua intra in putrefactie, daca stau prea mult in organism. Fermentatia provoaca balonare, crampe si poate creste aciditatea corpului, iar putrefactia intoxica organismul cu toxine si provoaca lezarea celulelor si distrugera lor.
Timpul de digestie al alimentelor:
- 0 – 15 min: apa
- 15 – 30 min: sucuri din legume si fructe crude
- 30 min – 2 ore: legumele crude, verdeturi, germeni si vlăstari in stare cruda, avocado, legume gatite
- 1.5 – 4 ore: ulei, cereale, fasole, naut, linte, cartofi, legume amidonoase
- 2 – 4 ore: nuci, seminte crude
- 4 – 7 ore sau mai mult: diverse tipuri de carne, peste, crustacee, lactate procesate
Alimentele sunt digerate in organism in ordinea in care au fost inghitite, asa ca nu e bine sa mancati la inceput lactate sa zicem al caror timp de digestie este foarte mare si pe urma sa mancati o bucata de carne. Acea bucata de carne va fi digerata dupa ce vor fi digerate intai produsele lacatate. Deci ce se intampla in stomac? Acea bucata de carne va intra in putrefactie cauzand neplaceri organismului.
Cel mai indicat este sa consumati lactatele inainte de culcare, in special pentru cei care fac sport este recomandat deoarece corpul va avea in sange pe tot parcursul noptii proteina cu absortie lunga provenita de la aceste branzeturi sau lactate. Nu combinati produsele lactate cu nimic.
Fructele sunt ideale pentru om dimineata, continand multe vitamine si minerale necesare unui organism sanatos. Ele contin mai mult de 70 % apa si sunt alimentul cel mai usor digerabil. Fructele bine coapte au proportia ideala de acid alcalin (20 % acid cu 80 % alcalin ).
Fructele stau in stomac maxim 30 de minute, unele chiar mai putin de atat. Sucul de fructeeste si mai usor digerabil si el sta in stomac 10-20 min. De ce sunt fructele ideale dimineata?Dupa cateva ore bune de somn in care corpul nu s-a „aprovizionat” cu nimic el are nevoie imediat de o portie de substante nutritive. Alegand alimente cu un timp mare de digestie corpul va trebui sa astepte dupa acei nutrienti alte cateva ore.
Mancati fructele pe stomacul gol, inainte de orice alt aliment, nu dupa masa, asa cum erati obisnuiti. Atunci cand mancati fructe, imediat dupa un alt aliment mai greu, acestea vor zace in stomac cateva ore , cat ii ia celuilalt aliment sa se digere. Stomacul digerand in trepte, dupa ordinea in care am mancat alimentele fructele vor fi digerate ultimele. Cand stau in stomac mai mult de 30 de minute, ele vor incepe sa fermenteze. Fermentatia va duce la balonare si crampe stomacale.
Legumele care contin amidon si cerealele nu se combina cu alimentele bogate in proteine precum carnea,pestele,ouale. Pentru digerarea legumelor si cerealelor este nevoie de enzime care actioneaza intr-un mediu alcalin al stomacului, pe cand pentru digerarea proteinelor, este necesara eliberarea acidului clorhidric in stomac. Acidul clorhidric va inactiva enzimele alcaline si astfel legumele si cerealele tinute mult in stomac pot intra in fermentatie si putrefactie.
In schimb legumele fara amidon se pot combina cu aproape orice, ele nu interfereaza cu absortia proteinelor.
Lista cereale: orz,ovaz, secara, grau, porumb.
Legume care contin amidon sunt: fasolea, lintea, cartoful, nautul.
Legume care nu contin amidon: telina, morcov, rosie, castravete, vanata, ardei, brocolli, conopida, varza, ceapa, usturoi, andive, sfecla, gulie, ridiche, mazare, ceapa, praz, usturoi.
Nu beti apa inainte si imediat dupa masa deoarece veti dilua sucul gastric care este foarte important in digerarea hranei proaspat ingerate. Cu cat acel suc gastric este mai slab cu atat veti avea o digestia mai proasta.
Sursa: Bio-Plafar