Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Creierul

Experţii unanim recunosc că la moment cea mai mare parte a informaţiei despre modul de funcţionare a creierului uman rămâne încă un mister. (1)

1. Un creier tipic constituie doar 2% din greutatea totală a corpului nostru, dar foloseşte 20% din consumul total de energie şi oxigen. (2)

Comparare mărimi creier

2. Deşi, creierul unui elefant este fizic mai mare decât cel al omului, el constituie doar 0.15% din greutatea totală a corpului său, semnificând că oamenii au cel mai mare creier comparativ cu dimensiunea corpului.

3. Creierul vostru este 73% constituit din apă. E suficientă o deshidratare  de doar 2% pentru ca el să vă afecteze atenţia, memoria şi alte abilităţi cognitive. (3,4)

4. Nouăzeci de minute de transpiraţie pot micşora temporar creierul la fel de mult ca un an de îmbătrânire. (5)

5. Creierul vostru are o greutate de aproximativ 1300 – 1400 de grame.  60% din greutatea uscată a acestuia o constituie grăsimea, făcându-l cel mai gras organ din corpul vostru. (6)

6. 25% din colesterolul organismului se află în creier. Colesterolul este  parte integrantă a fiecărei celule ale creierului. Fără o cantitate adecvată de colesterol celulele creierul mor. (7)

7. Nimeni nu ştie cu siguranţă, dar cele mai recente studii estimează că creierul nostru conţine aproximativ 86 de miliarde de celule nervoase. (8)
….

14. Creierul vostru generează aproximativ 12-25 de waţi de energie electrică. Acesta este suficient pentru alimentarea unui LED de putere mică. (16, 17)

15. Se crede că, în medie creierul generează aproximativ 50 000 de gânduri pe zi. Este îngrijorător faptul că, la majoritatea oamenilor 70% din aceste gânduri sunt negative. (18, 19)

16. Mai mult de 100 000 de reacţii chimice au loc la fiecare secundă în creier. (20)

17. Materia cenuşie a creierului este compusă din neuroni, care adună şi transmit semnalele, iar materia albă este formată din dendrite şi axoni, o reţea prin prin intermediul căreia neuronii transmit semnalele lor. (21)

18. Copii au capurile mari pentru a fi în stare să menţină creşterea rapidă a creierilor lor. Dimensiunea creierul a unui copil de doi ani constituie 80% din mărimea creierului unui om adult. (22)

19. Aşa cum poate atesta orice părinte, creierul unui adolescent nu este pe deplin format. El nu va fi pe deplin format până la vârsta de aproximativ de 25 de ani, atunci când creierul uman ajunge la maturitate deplină. (23)

20. Celulele nervoase din creierul fătului se dezvoltă cu o rată de 250 000 de neuroni pe minut în primele luni a sarcinii.

21. Cortexul cerebral se face mai gros pe măsură ce învăţaţi să-l utilizaţi. Un mediu stimulativ pentru copil poate creşte capacitatea lui de a învăţa cu 25% sau o poate scădea în cazul unui mediu mai puţin stimulativ. (2425)

Vedeţi şi: Ce tip de exerciţii sunt cele mai bune pentru creier?

22. Citirea cu voce tare şi comunicarea frecventă cu copilul mic, promovează dezvoltarea creierului lui. (26)

23. Capacitatea pentru emoţii, aşa ca, bucuria, fericirea, frica şi timiditatea sunt dezvoltate deja la naştere. Tipul concret de educaţie pe care o primeşte copilul modelează felul cum se vor dezvolta aceste emoţii.

25. Copii care învaţă două limbi străine înainte de vârsta de cinci ani modifică structura creierului, iar la maturitate au o materie cenuşie mai deasă. (28)

26. Studiile au arătat că abuzul asupra copiilor poate inhiba dezvoltarea creierului lor şi poate afecta pentru totdeauna dezvoltarea creierului. (29)
….
28. Creierul lui Albert Einstein a cântărit 1 320 de grame, cu 10% mai puţin decât media de 1 400 de grame. (31) Cu toate acestea, densitatea neuronilor din creierul lui a fost mai mare decât media.

31. Noi nu devenim mai inteligenţi. Începând cu epoca victoriană, coeficientul de inteligenţă a scăzut în mediu cu câte 1,6 puncte pe deceniu cu un total de 13,35 de puncte. (34)

32. Creierele noastre devin tot mai mici. De-a lungul ultimilor 10-20 000 de ani mărimea medie a creierului uman a scăzut cu o dimensiune egală cu cea a unei mingi de tenis. (35)

33. Executarea mai multor sarcini în acelaş timp, vă face mai puţin productiv. Atunci când credeţi că faceţi mai multe sarcini în acelaş timp, creierul vostru pur şi simplu se comută rapid de la o sarcină la alta. Acest lucru duce la scăderea intervalului atenţiei, capacităţii de a învăţa, a performanţelor şi a memoriei pe termen scurt. (36)

34. În mod surprinzător, generaţia Y (cu vârsta între 18 – 34 ani) sunt mai uituci decât generaţia baby boomers (cea de după Al Doilea Război Mondial). Ei mai des decât părinţii lor uită ce zi este sau unde au pus cheile. (37)

35. De obicei, creierul uman se compară cu cea mai avansată tehnologie a zilei. El a fost comparat cu ceasul, tabloul de distribuţie, computerul şi cel mai recent cu internetul. (38, 39)

36. Durata atenţiei noastre devine tot mai scurtă. În anul 2000 durata medie a atenţiei era de 12 de secunde. Acum ea este de 8 secunde, care este mai mică decât durata atenţiei de 9 secunde a caraşilor aurii. (40)

39.Mitul popular precum că noi folosim doar 10% din creierul nostru este total greşit. Scanările creierului arată în mod clar că noi de cele mai multe ori folosim cea mai mare parte a creierului nostru, chiar şi atunci când dormim. (43, 44)

40.Nu există aşa o delimitare pe tipuri de personalităţi, la una din care predomină emisfera stângă, iar la alta emisfera dreaptă. Noi nu suntem delimitaţi pe cei cu o personalitate „emisferă dreaptă” şi „emisferă stângă”; noi suntem „emisfere ca un întreg”. (vezi #33)

41.În ciuda ideii larg răspândite,  alcoolul nu ucide celulele creierului, el „doar” deteriorează ţesutul conjunctiv de la capătul neuronilor. (45)

42.Efectul Mozart a fost demitizat. Faptul că, ascultarea unui anumit gen de muzică poate îmbunătăţi memoria şi concentrarea, nu are nimic comun cu ascultarea în special, doar , a lui Mozart. (46)

43. Probabil să fi auzit despre faptul că, noi avem mai multe celule nervoase în creier decât stele în Calea Lactee, dar acest lucru nu este adevărat. Cele mai avansate estimări consideră că noi avem 86 de miliarde de neuroni, iar Calea Lactee are 200-400 miliarde de stele. (47)

45. Contrar convingerii medicale predominante, nivelul ridicat de colesterol nu este atât de rău pentru creier. De fapt, el în realitate reduce riscul de demenţă. (49)

Vedeţi şi: Noul tratament „inversează” Boala Alzheimer

46. Memoriile sunt revoltător de nestatornice. Emoţiile, motivaţia, indicaţiile, contextul şi frecvenţa de utilizare, pot toate afecta precizia a ceea ce voi memoraţi. (50)

47. Memoria este mai degrabă o activitate decât un loc. Orice memorie dată este divizată şi distribuită în diferite părţi ale creierului. Iar apoi, pentru aşi reaminti memoria, creierul o reconstrueşte din memoriile individuale. (51)

48. Undeva pe la 24 de ani, odată cu ajungerea la maturitate, creierul vostru începe să se încetinească, dar ajunge la apogeu pentru diferite abilităţi la vârste diferite. De fapt, la o anumită vârstă dată, voi probabil deveniţi mai capabili în anumite lucruri şi mai puţin apţi în altele. (51, 52, 53, 54)

49. Dacă aţi băut şi nu vă amintiţi ce aţi făcut noaptea trecută, astă nu este din cauza că aţi uitat. Atunci când sunteţi beat creierul vostru este incapabil să formeze amintiri. (55)

51. Uneori, o jumătate de creier este la fel de bună ca una întregă. Atunci când chirurgii efectuează o emisferoctomie (en), ei elimină sau dezactivează o jumătate a creierului pentru a opri convulsiile. Uimitor, aceasta nu are nici un efect asupra personalităţii sau memoriei pacienţilor. (57)

52. Voi credeţi că vă controlaţi viaţa? Mai gândiţi-vă. 95% din deciziile voastre au loc în subconştient. (58)

53. Creierul vostru din cap nu este unicul creier. Este un „al doilea creier”, în intestine voastre, care conţine 100 000 de neuroni. Flora intestinală este responsabilă pentru producerea a peste 30 de neurotransmiţători, inclusiv „molecula fericirii” serotonina. (59)

Vedeţi şi: Ce este fericirea din punct de vedere stiintific?

55. O barieră de sânge-creier protejează creierul vostru de substanţe străine. Dar, aceasta nu funcţionează perfect. Nicotina din fum pătrunde în creier în doar 7 secunde. Pe de altă parte, alcoolul are nevoie 6 minute. (62,63)

56. În realitate pastilele somnifere prescrise nu vă adorm. Ele plasează creierul vostru într-o stare similară cu cea a aflării în comă, în esenţă, ne asigurând nici o proprietate benefică a somnului legată de restabilire.(64)

57. Creierele noastre sunt doritoare de stimulare mintală. În special, bărbaţii, mai degrabă ar primi şocuri electrice decât să stea liniştiţi într-o cameră şi să cugeteze. (65)

58. Peste 140 de proteine din creier sunt afectate negativ de expunerea la frecvenţele electromagnetice – de tipul celor emise de telefonul mobil  şi alte dispozitive electronice. (66)

59. Cu toate că durerea este procesată în creier, creierul vostru nu are receptori pentru durere şi el nu simte nici o durere. Aceasta explică faptul de ce o intervenţie chirurgicală la creier poate fi efectuată  în timp ce pacientul este treaz, fără nici o durere sau disconfort. (67)

61. Fără orice fel de cuvinte, voi sunteţi în măsură să determinaţi dacă cineva este într-o stare de spirit bună, e trist sau este supărat, doar prin citirea trăsăturilor feţei. O mică zonă din creier numită amigdală este responsabilă pentru abilitatea de a citi trăsăturile feţei altei persoane pentru a determina cum ea se simte. (69)

62. De ani de zile, medicii din domeniu credeau că ţiuitul în urechi apare din cauza unei funcţii în mecanica urechii, dar dovezile mai noi arată că aceasta este de fapt o funcţie a creierului. (70)
….
Sursa:http://inbors.com/62-de-curiozitati-despre-creier-si-mituri-demascate-care-sunt-inca-raspandite/
*