Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Creierul

Experţii unanim recunosc că la moment cea mai mare parte a informaţiei despre modul de funcţionare a creierului uman rămâne încă un mister. (1)

1. Un creier tipic constituie doar 2% din greutatea totală a corpului nostru, dar foloseşte 20% din consumul total de energie şi oxigen. (2)

Comparare mărimi creier

2. Deşi, creierul unui elefant este fizic mai mare decât cel al omului, el constituie doar 0.15% din greutatea totală a corpului său, semnificând că oamenii au cel mai mare creier comparativ cu dimensiunea corpului.

3. Creierul vostru este 73% constituit din apă. E suficientă o deshidratare  de doar 2% pentru ca el să vă afecteze atenţia, memoria şi alte abilităţi cognitive. (3,4)

4. Nouăzeci de minute de transpiraţie pot micşora temporar creierul la fel de mult ca un an de îmbătrânire. (5)

5. Creierul vostru are o greutate de aproximativ 1300 – 1400 de grame.  60% din greutatea uscată a acestuia o constituie grăsimea, făcându-l cel mai gras organ din corpul vostru. (6)

6. 25% din colesterolul organismului se află în creier. Colesterolul este  parte integrantă a fiecărei celule ale creierului. Fără o cantitate adecvată de colesterol celulele creierul mor. (7)

7. Nimeni nu ştie cu siguranţă, dar cele mai recente studii estimează că creierul nostru conţine aproximativ 86 de miliarde de celule nervoase. (8)
….

14. Creierul vostru generează aproximativ 12-25 de waţi de energie electrică. Acesta este suficient pentru alimentarea unui LED de putere mică. (16, 17)

15. Se crede că, în medie creierul generează aproximativ 50 000 de gânduri pe zi. Este îngrijorător faptul că, la majoritatea oamenilor 70% din aceste gânduri sunt negative. (18, 19)

16. Mai mult de 100 000 de reacţii chimice au loc la fiecare secundă în creier. (20)

17. Materia cenuşie a creierului este compusă din neuroni, care adună şi transmit semnalele, iar materia albă este formată din dendrite şi axoni, o reţea prin prin intermediul căreia neuronii transmit semnalele lor. (21)

18. Copii au capurile mari pentru a fi în stare să menţină creşterea rapidă a creierilor lor. Dimensiunea creierul a unui copil de doi ani constituie 80% din mărimea creierului unui om adult. (22)

19. Aşa cum poate atesta orice părinte, creierul unui adolescent nu este pe deplin format. El nu va fi pe deplin format până la vârsta de aproximativ de 25 de ani, atunci când creierul uman ajunge la maturitate deplină. (23)

20. Celulele nervoase din creierul fătului se dezvoltă cu o rată de 250 000 de neuroni pe minut în primele luni a sarcinii.

21. Cortexul cerebral se face mai gros pe măsură ce învăţaţi să-l utilizaţi. Un mediu stimulativ pentru copil poate creşte capacitatea lui de a învăţa cu 25% sau o poate scădea în cazul unui mediu mai puţin stimulativ. (2425)

Vedeţi şi: Ce tip de exerciţii sunt cele mai bune pentru creier?

22. Citirea cu voce tare şi comunicarea frecventă cu copilul mic, promovează dezvoltarea creierului lui. (26)

23. Capacitatea pentru emoţii, aşa ca, bucuria, fericirea, frica şi timiditatea sunt dezvoltate deja la naştere. Tipul concret de educaţie pe care o primeşte copilul modelează felul cum se vor dezvolta aceste emoţii.

25. Copii care învaţă două limbi străine înainte de vârsta de cinci ani modifică structura creierului, iar la maturitate au o materie cenuşie mai deasă. (28)

26. Studiile au arătat că abuzul asupra copiilor poate inhiba dezvoltarea creierului lor şi poate afecta pentru totdeauna dezvoltarea creierului. (29)
….
28. Creierul lui Albert Einstein a cântărit 1 320 de grame, cu 10% mai puţin decât media de 1 400 de grame. (31) Cu toate acestea, densitatea neuronilor din creierul lui a fost mai mare decât media.

31. Noi nu devenim mai inteligenţi. Începând cu epoca victoriană, coeficientul de inteligenţă a scăzut în mediu cu câte 1,6 puncte pe deceniu cu un total de 13,35 de puncte. (34)

32. Creierele noastre devin tot mai mici. De-a lungul ultimilor 10-20 000 de ani mărimea medie a creierului uman a scăzut cu o dimensiune egală cu cea a unei mingi de tenis. (35)

33. Executarea mai multor sarcini în acelaş timp, vă face mai puţin productiv. Atunci când credeţi că faceţi mai multe sarcini în acelaş timp, creierul vostru pur şi simplu se comută rapid de la o sarcină la alta. Acest lucru duce la scăderea intervalului atenţiei, capacităţii de a învăţa, a performanţelor şi a memoriei pe termen scurt. (36)

34. În mod surprinzător, generaţia Y (cu vârsta între 18 – 34 ani) sunt mai uituci decât generaţia baby boomers (cea de după Al Doilea Război Mondial). Ei mai des decât părinţii lor uită ce zi este sau unde au pus cheile. (37)

35. De obicei, creierul uman se compară cu cea mai avansată tehnologie a zilei. El a fost comparat cu ceasul, tabloul de distribuţie, computerul şi cel mai recent cu internetul. (38, 39)

36. Durata atenţiei noastre devine tot mai scurtă. În anul 2000 durata medie a atenţiei era de 12 de secunde. Acum ea este de 8 secunde, care este mai mică decât durata atenţiei de 9 secunde a caraşilor aurii. (40)

39.Mitul popular precum că noi folosim doar 10% din creierul nostru este total greşit. Scanările creierului arată în mod clar că noi de cele mai multe ori folosim cea mai mare parte a creierului nostru, chiar şi atunci când dormim. (43, 44)

40.Nu există aşa o delimitare pe tipuri de personalităţi, la una din care predomină emisfera stângă, iar la alta emisfera dreaptă. Noi nu suntem delimitaţi pe cei cu o personalitate „emisferă dreaptă” şi „emisferă stângă”; noi suntem „emisfere ca un întreg”. (vezi #33)

41.În ciuda ideii larg răspândite,  alcoolul nu ucide celulele creierului, el „doar” deteriorează ţesutul conjunctiv de la capătul neuronilor. (45)

42.Efectul Mozart a fost demitizat. Faptul că, ascultarea unui anumit gen de muzică poate îmbunătăţi memoria şi concentrarea, nu are nimic comun cu ascultarea în special, doar , a lui Mozart. (46)

43. Probabil să fi auzit despre faptul că, noi avem mai multe celule nervoase în creier decât stele în Calea Lactee, dar acest lucru nu este adevărat. Cele mai avansate estimări consideră că noi avem 86 de miliarde de neuroni, iar Calea Lactee are 200-400 miliarde de stele. (47)

45. Contrar convingerii medicale predominante, nivelul ridicat de colesterol nu este atât de rău pentru creier. De fapt, el în realitate reduce riscul de demenţă. (49)

Vedeţi şi: Noul tratament „inversează” Boala Alzheimer

46. Memoriile sunt revoltător de nestatornice. Emoţiile, motivaţia, indicaţiile, contextul şi frecvenţa de utilizare, pot toate afecta precizia a ceea ce voi memoraţi. (50)

47. Memoria este mai degrabă o activitate decât un loc. Orice memorie dată este divizată şi distribuită în diferite părţi ale creierului. Iar apoi, pentru aşi reaminti memoria, creierul o reconstrueşte din memoriile individuale. (51)

48. Undeva pe la 24 de ani, odată cu ajungerea la maturitate, creierul vostru începe să se încetinească, dar ajunge la apogeu pentru diferite abilităţi la vârste diferite. De fapt, la o anumită vârstă dată, voi probabil deveniţi mai capabili în anumite lucruri şi mai puţin apţi în altele. (51, 52, 53, 54)

49. Dacă aţi băut şi nu vă amintiţi ce aţi făcut noaptea trecută, astă nu este din cauza că aţi uitat. Atunci când sunteţi beat creierul vostru este incapabil să formeze amintiri. (55)

51. Uneori, o jumătate de creier este la fel de bună ca una întregă. Atunci când chirurgii efectuează o emisferoctomie (en), ei elimină sau dezactivează o jumătate a creierului pentru a opri convulsiile. Uimitor, aceasta nu are nici un efect asupra personalităţii sau memoriei pacienţilor. (57)

52. Voi credeţi că vă controlaţi viaţa? Mai gândiţi-vă. 95% din deciziile voastre au loc în subconştient. (58)

53. Creierul vostru din cap nu este unicul creier. Este un „al doilea creier”, în intestine voastre, care conţine 100 000 de neuroni. Flora intestinală este responsabilă pentru producerea a peste 30 de neurotransmiţători, inclusiv „molecula fericirii” serotonina. (59)

Vedeţi şi: Ce este fericirea din punct de vedere stiintific?

55. O barieră de sânge-creier protejează creierul vostru de substanţe străine. Dar, aceasta nu funcţionează perfect. Nicotina din fum pătrunde în creier în doar 7 secunde. Pe de altă parte, alcoolul are nevoie 6 minute. (62,63)

56. În realitate pastilele somnifere prescrise nu vă adorm. Ele plasează creierul vostru într-o stare similară cu cea a aflării în comă, în esenţă, ne asigurând nici o proprietate benefică a somnului legată de restabilire.(64)

57. Creierele noastre sunt doritoare de stimulare mintală. În special, bărbaţii, mai degrabă ar primi şocuri electrice decât să stea liniştiţi într-o cameră şi să cugeteze. (65)

58. Peste 140 de proteine din creier sunt afectate negativ de expunerea la frecvenţele electromagnetice – de tipul celor emise de telefonul mobil  şi alte dispozitive electronice. (66)

59. Cu toate că durerea este procesată în creier, creierul vostru nu are receptori pentru durere şi el nu simte nici o durere. Aceasta explică faptul de ce o intervenţie chirurgicală la creier poate fi efectuată  în timp ce pacientul este treaz, fără nici o durere sau disconfort. (67)

61. Fără orice fel de cuvinte, voi sunteţi în măsură să determinaţi dacă cineva este într-o stare de spirit bună, e trist sau este supărat, doar prin citirea trăsăturilor feţei. O mică zonă din creier numită amigdală este responsabilă pentru abilitatea de a citi trăsăturile feţei altei persoane pentru a determina cum ea se simte. (69)

62. De ani de zile, medicii din domeniu credeau că ţiuitul în urechi apare din cauza unei funcţii în mecanica urechii, dar dovezile mai noi arată că aceasta este de fapt o funcţie a creierului. (70)
….
Sursa:http://inbors.com/62-de-curiozitati-despre-creier-si-mituri-demascate-care-sunt-inca-raspandite/
*
15 iunie 2022

1. Aşază-te în pat pe spate, cu mâinile pe lângă corp, apoi închide ochii şi ridică-i ca şi cum ai vrea să-ţi priveşti fruntea cu ochii închişi.

2. Respiră profund – şi trage aerul “în burtă”.

3. Relaxează-ţi trupul repetând mental: “Cu fiecare expiraţie sunt din ce în ce mai relaxat”.

4. Concentrează-te pe fiecare parte a corpului separat: “fruntea îmi este din ce în ce mai relaxată, sprâncenele, obrajii, buzele, gâtul, pieptul, braţele, palmele îmi sunt din ce în ce mai relaxate… până ajungi la degetul mic de la picioare.

5. Apoi numără descrescător de la 100 la 1 şi VIZUALIZEAZĂ fiecare număr cum se îndepărtează încet. Dă fiecărui număr o formă şi o culoare şi imaginează-ţi-l cum se îndepărtează încet. Lasă cam 2 secunde între numere.

* Notă: De-a lungul numărătorii ţi se va întâmpla să uiţi să vizualizezi numerele sau să-ţi sară gândul şi la alte lucruri. Fii atent de fiecare dată când păţeşti aşa ceva (se va întâmpla de câteva ori) şi direcţionează-ţi atenţia iar pe vizualizarea numărătoarei.

7. Când ajungi la 1, repetă mental “sunt o persoană sănătoasă, tânără şi echilibrată.

8. În timp ce repeţi, imaginează-ţi un ecran mental ca la cinematograf, pe care apare întreg corpul tău. Vizualizează pe ecranul mental toate procesele prin care corpul tău se vindecă, întinereşte şi se echilibrează şi încearcă să SIMŢI fiecare modificare pozitivă din corpul tău. SIMTE şi bucuria/împlinirea/entuziasmul unui om complet sănătos.

* Nu e nevoie să ştii anatomie, poţi doar să-ţi imaginezi o rază de lumină care trece prin corpul tău şi îl vindecă, întinereşte şi echilibrează… sau orice altă imagine care sugerează vindecarea.

9. Apoi numără mental de la 1 la 5. Când începi, spune: “Când ajung cu numărătoarea la 5 mă simt complet treaz şi cu programele de vindecare activate”. Când eşti la cifra 3 în numărătoare – mai repetă o dată fraza precedentă.

10. Când ajungi la 5, vizualizează imaginea cu tine sănătos, apoi mişcă-ţi uşor degetele de la mâini şi de la picioare şi deschide ochii.

Bravo! Tocmai ţi-ai programat creierul să se ocupe de însănătoşirea corpului. Pentru a amplifica puterea de vindecare a creierului tău, îţi recomand să îţi acorzi în fiecare zi câte 15 minute, în care să faci MEDITAŢIE pentru sănătate

Este demonstrat ştiinţific faptul că ne putem îmbunătătii starea de sănătate folosindu-ne puterea minţii. Creierul deţine controlul absolut asupra organismului . El ne ajută să facem acţiunile conştiente, dar în acelaşi timp coordonează şi programele inconştiente (adică cele în care nu te gândeşti în mod activ).

Adică, pe de o parte ne ajută să ne mişcăm conştient, să vorbim sau să muncim conştient, iar pe de altă parte reglează cât acid gastric să fie în stomac, reglează componenţa sângelui, reglează cât de des să bată inima, reglează câţi hormoni să elibereze toate glandele… şi aşa mai departe. Toate aceste acţiuni inconştiente sunt coordonate cu mare precizie de către creier.

Aşadar, creierul tău se ocupă 24 de ore pe zi de procesele inconştiente care au loc în corp, pentru a-ţi asigura starea optimă pentru supravieţuire. Ca să dau un exemplu: Poţi să simţi acum tricoul pe care-l ai acum pe tine? Îl simţi? Dacă eu acum nu ţi-aş fi spus… ce crezi? Corpul tău ar fi simţit că are un tricou pe el?

Normal că n-ar fi simţit, însă tu nu ai conştientizat asta, până nu ţi-am spus eu. Adică tu ai fi simţit tricoul tot timpul zilei, însă în mod inconştient, până când ţi-am spus eu să te gândeşti la el şi astfel te-am făcut conştient de el. Pe acelaşi model funcţionează TOATE procesele din organismul tău. De exemplu:

Stomacul produce acid gastric în mod inconştient, adică NU trebuie tu să te gândeşti “acum produc acid gastric”, ci creierul tău se ocupă de asta, în mod automat. Partea bună este că toate programele inconştiente pot fi controlate şi manipulate pozitiv, odată ce devii conştient de ele. Însă pentru a le putea controla eficient e necesar să intri în STAREA ALFA.

…………………………………………………..

Starea alfa

“Vindecarea se petrece cel mai eficient în starea alfa.” Ce este starea alfa?

Ca să înţelegeţi ce înseamnă starea alfa trebuie să-ţi spun câteva lucruri despre creierul uman. Creierul tău funcţionează pe baza unei cantităţi foarte mici de curent electric, asemenea unui computer. Acest curent produce încontinuu pulsaţii/vibraţii la diferite frecvenţe (adică uneori pulsează mai rar, alteori mai des).

Când frecvenţa este între 12 şi 16 Hz (pulsaţii mai dese), atunci te afli în STAREA BETA. Acum, când citeşti aceste rânduri, te afli în starea BETA, la fel şi când munceşti sau vorbeşti, sau faci orice activitate conştientă. Aşadar, starea BETA este starea “normală” de peste zi. Simplu.

Însă, când adormi… creierul tău îşi scade frecvenţa la 8-12 Hz sau frecvenţa ALFA (pulsaţii mai rare). Aşadar când aţipeşti, intri instantaneu şi inconştient în starea ALFA. Totuşi, partea frumoasă e că poţi intra în starea alfa şi când eşti conştient şi treaz.

Aşadar, dacă îţi poţi reduce frecvenţele cerebrale la aceste nivele fără să dormi, eşti capabil să intri într-o stare alfa conştientă. O stare situată undeva la graniţa dintre somn şi veghe. Aceasta îţi va permite să controlezi şi să valorifici puterea creativă şi vindecătoare a minţii. Cum intri în starea alfa?

Simplu. În primii 5 paşi de la începutul articolului. Adică, în timp ce faci numărătoarea de la 100 la 1. Acea numărătoare de a-ţi scădea frecvenţa creierului de la beta la alfa. Dacă procedezi corect, ar trebui să fii în starea alfa în momentul când ajungi la 1.

După ce ai intrat în starea alfa, comenzile pe care le dai creierului intră direct în subconştient, având astfel o influenţă puternică asupra programelor care rulează în acest nivel. Practic, de la această fază programezi direct softul care coordonează programele inconştiente din corpul tău.

Vindecarea propriu zisă

În starea alfa te poţi folosi de 2 unelte esenţiale pentru vindecare: Afirmaţiile şi Vizualizarea. În exerciţiul de mai sus le-am folosit împreună, însă ele pot fi folosite şi separat.

A) Afirmaţiile… sunt idei pozitive pe care trebuie să le repeţi mental în timpul stării alfa.

+ Afirmaţiile se fac MEREU la timpul prezent, ca şi cum acţiunea s-ar fi întâmplat deja.

Dacă spui: vreau să fiu sănătos, subconştientul tău va înţelege acest lucru ca pe o aşteptare a ta. Ceea ce vei primi este doar aşteptarea dorinţei de a fi sănătos şi nu starea în sine. Ceea ce ar trebui să spui este: “Sunt un om sănătos”. Subconştientul tău va înţelege acest lucru ca pe o realitate prezentă şi va face ca această realitate să fie adevărată.

* IMPORTANT: înlocuieşte “vreau” cu “am” sau “sunt”. Evită cuvântul NU, afirmaţiile trebuie să fie pozitive. De exemplu: în loc de “Vreau să nu mai fiu bolnav” vei folosi “Sunt din ce în ce mai sănătos”. Sau în loc de “vreau să nu mă mai îngraş/slăbesc”, vei folosi “Greutatea mea optimă este de 52 kg” – observi timpul prezent şi lipsa negaţiei.

+ Fă afirmaţii hotărât, fără pic de îndoială! Poţi folosi orice afirmaţie pozitivă, ca de exemplu: corpul meu este din ce în ce mai sănătos; inima mea funcţionează din ce în ce mai bine; părul meu este din ce în ce mai des/puternic/sănătos; stomacul meu digeră din ce în ce mai bine; pielea mea este din ce în ce mai frumoasă/netedă/curată…

B) Vizualizarea… constă în formarea unor imagini mentale care descriu sănătatea, aşa cum ţi-o doreşti

1. Imaginează-ţi că ai în faţa un ecran mental asemenea unui televizor imens pe care vei proiecta vizualizarea.

2. Pe acest ecran vizualizează starea actuală a corpului cu boala sau durerea inclusă. Nu foarte sofisticat, îţi poţi imagina durerea ca o pată neagră de exemplu.

3. Acum vizualizează cum dispare boala.. Imaginează-ţi pata neagră cum dispare din ce în ce mai mult. (Nu contează dacă foloseşti pata neagră sau ţepi, sau orice altceva. Eşti liber să reprezinţi boala cum doreşti. Trebuie doar să fii simbolic. Mintea ta înţelege).4. SIMTE EMOŢIILE asociate cu imaginea! – foarte important. Cum te-ai simţi dacă ai fi mai sănătos/slab/gras/frumos? Simte acele emoţii cum circulă prin fiecare celulă din corpul tău! Simte bucuria, împlinirea, entuziasmul, euforia, fericirea, eliberarea!

5. Foloseşte-ţi cât mai mult simţurile pentru rezultate cât mai bune. Simte parfumul sănătăţii! Priveşte-o ca o lumină strălucitoare! Simte-o ca o mângâiere caldă, ca o binecuvântare!

6. Încheie cu o imagine minunată! Fă o poză cu imaginea ta, aşa cum îţi doreşti, plus o afirmaţie pozitivă de tipul: “Sunt sănătos şi mă simt excelent!”.

Note suplimentare

+ Această tehnică poate fi utilizată în multe alte scopuri, pe lângă sănătate, deoarece are şi o latură spirituală. Poate fi folosită chiar şi pentru a atrage TOATE lucrurile pe care ţi le doreşti de la viaţă. De exemplu, dacă-ţi doreşti o maşină, vei reprezenta pe ecranul mental o imagine cu tine la volanul acelei maşini… sau pentru orice alt scop.

+ Este foarte important ca în timpul meditaţiei să nu te deranjeze nimeni şi să NU fie deloc zgomot în jur! Excepţie face muzica meditativă <http://google.ro&gt;

+ Pentru rezultate bune recomand consecvenţă şi perseverenţă. În concluzie… Eu găsesc această practică extraordinară, deoarece este simplă, naturală şi foarte eficientă. Mai mult, o găsesc şi foarte plăcută şi relaxantă. Prefer să stau seara 15-30 de minute ca să meditez, decât să-mi irosesc timpul aiurea, la televizor.

Aşadar… dacă decizi să integrezi meditaţia între obiceiurile tale zilnice, vei avea numai de câştigat. Iar dacă te ţii de ele şi te decizi să evoluezi în direcţia asta, vei descoperi mulţimea de comori ascunse ale meditaţiei, care probabil îţi vor schimba viziunea asupra lucrurilor pentru totdeauna (aşa cum mi s-a întâmplat mie).

It’s up to you!
Sursa:https://racoltapetru6.wordpress.com/2013/06/30/vindecarea-cu-puterea-mintii/#comments/