Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Ce intelegem astãzi prin „Pastele Cailor”?

Posted by daurel pe 21 mai 2015

Redau, din prima, citatul:

„Astãzi, prin expresia „la Pastele cailor”, omul de rând intelege „niciodatã”, insã aceasta este o gresealã, pentru ca vorba se referã mai degraba la ceva instabil, la ceva ce se va petrece cu siguranta, insã nu se stie inca in ce moment. De asemenea, cuvantul mai poate insemna si ca fãcand referinta la ceva ce se petrece foarte rar.”
Sursa:aici
Ca om de rând, subsemnatul eram convins ca ‘la pastele cailor” inseamna niciodata. Iata doua explicatii din care rezulta ca expresia, la origine, insemna altceva.
1.În Ardeal, sărbătoarea Învierii Domnului are loc la date diferite pentru etniile conlocuitoare. Mai exact, când ungurii îşi  Paştele, românii cereau de la ei caii, ca să-şi lucreze pământul, iar când venea rândul românilor să-şi serbeze Paştele, aceştia îşi împrumutau caii ungurilor. 
 O dată la 4 sau 7 ani sărbătorirea Paştilor  cadă în aceeaşi zi. De aici a venit şi vorba „la Paştele Cailor”; se serbatorea LA ISPAS în anii in care coincideau Paştele ortodox cu cel catolic; erau anii în care toti caii ardelenilor se odihneau. Sărbatoarea este prilej pentru organizarea de târguri şi pentru încheierea unor afaceri. De Paştele lor, caii nu sunt puşi la căruţă, iar în trecut, în unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sănătatea animalelor.
*
2.Comunitatea bulgara din Targoviste sarbatoreste Pastele Cailor, numit de ei si „Tudorita”, un obicei care, pe langa elementul religios, simbolizeaza inceputul muncilor agricole de primavara. „Konski Veligden” sau Pastele Cailor are loc in fiecare an, in prima sambata din Postul Pastelui, de Sfantul Toader, diferit de randuiala amintita mai sus.
Sursa:aici
&
In loc de concluzie, un citat: Învăţatul este singurul lucru pe care mintea nu îl epuizează niciodată, de care nu se teme niciodată şi pe care nu îl regretă niciodată.(Leonardo da Vinci)

*

LA MULTI ANI SĂRBĂTORITILOR DE AZI !

*

Un răspuns to “Ce intelegem astãzi prin „Pastele Cailor”?”

  1. […] a Zilelor Clujului are loc chiar acum (perioada 22 – 26 mai), manifestarea fiind parte a programului Cluj-Napoca – Capitală Europeană a Tineretului 2015. Clujul a meritat tot ce-i mai bun cu […]

Lasă un comentariu