Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

De ziua mea, printre…

Posted by daurel pe 9 martie 2014

…altele, am primit si cartea  Parabolele lui Iisus  publicata de  Andrei Plesu in 2012. Recunosc, n-as fi cumparat-o; desi, eram interesat s-o  rãsfoiesc cândva.
Dupa cum am bãnuit,  este un (fel de) tratat scris in spirit ecumenic. Pe mine nu mã deranjeaza ecumenismul...
In schimb mã deranjeaza faptul cã mi-am pierdut cândva timpul citind cartea „Alchimistul” de Paulo Coelho. In cartea d-lui Plesu am gãsit o  povestea cu rabini. O redau mai jos. Tot de la d-l  Plesu am aflat cã intâmplarea cu rabinul Eisik este clasica, a publicat-o si Mircea Eliade…
Eram mai câstigat, in multe directii, daca citeam ceva mai mult din ce a scris Eliade…

După mulţi ani de sărăcie grea, care însă nu i-au zdruncinat încrederea în Dumnezeu, rabinului Eisik din Cracovia i s-a poruncit în vis să meargă să caute o comoara la Praga, sub podul care duce la palatul regal.
După ce visul s-a repetat de trei ori, rabinul Eisik s-a
hotărât şi a plecat la Praga. Numai că podul era păzit zi şi noapte de gardieni, astfel încât rabinul nu îndrăznea sa se apuce de săpat. Venea însă în fiecare dimineaţă lângă pod şi îi dădea târcoale până seara. În cele din urmă, şeful pazei, intrigat de ceea ce vedea, l-a întrebat, politicos, ce caută acolo: caută ceva anume sau aşteaptă pe cineva? Atunci rabinul Eisik i-a povestit visul datorită căruia venise de atât de departe la Praga.
Paznicul a izbucnit în râs:
„Bietul de tine, cu pingelele tale tocite! Ai pornit la asemenea drumeţie de dragul unui vis!
Deh, aşa e când te încrezi în vise! Şi eu ar fi trebuit sa-mi iau picioarele la spinare, când mi s-a poruncit odată, în vis, să merg la Cracovia şi, în odaia unui jidov pe care, chipurile, îl chema Eisik, fiul lui Jekel, să sap undeva după sobă ca să găsesc o comoară. Eisik, fiul lui Jekel! Parcă mă văd la locul cu pricina unde probabil jumătate din locuitorii evrei se numesc Eisik şi cealaltă jumătate Jekel scotocind prin toate casele!”
Şi paznicul a izbucnit din nou în râs.
Rabinul Eisik s-a înclinat, s-a întors acasă, a dezgropat comoara şi, cu o parte din ea, a construit o casă de rugăciune care se numeşte Şcoala „Reb Eisik Reb Jekel”.
*
*
PS. Cred cã voi citi cartea cu atentie.   Daca mai gãsesc ceva pe intelesul meu, voi posta pe blog.
In caz cã nu revin, mi se pare important sa consemnez  urmãtoarele: citatele din Biblie sunt, in general, din traducerea fostului mitropolit Bartolomeu Anania; am gãsit si o varinta din  traducerea efectuata de Dumitru Cornilescu.
Nu prea sunt trimiteri bibliografice  spre teologi ortodocsi...

3 răspunsuri sa “De ziua mea, printre…”

 1. In sfarsit cineva care (mai) spune (scrie – pentru exactitatea cuvantului) ca regreta timpul pierdut cu „Alchimistul”! 🙂 Ajunsesem sa ma abtin de la a mai spune ce cred despre carte… 🙂 Nici acum n-o sa scriu. 🙂

 2. CARMEN said

  La multi ani! Sanatate si numai bucurii, satisfactii si impliniri!

 3. daurel said

  @Dianakundalini,
  Sunt multi ani de atunci…
  Cartea a fost promovata inteligent, ne-au prins…

  @Carmen,
  Multumesc !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: