Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

18 iunie în istorie

Posted by daurel pe 18 iunie 2023

Azi am căutat…istoricul articolelor mele cu cu titlul ”în istorie”. Se pare că prima postare din serie a fost aceasta: https://daurel.wordpress.com/2020/06/11/11-iunie-in-istorie/.
Cea mai recentă postare din serie a fost in octombrie anul trecut: https://daurel.wordpress.com/2022/10/18/18-octombrie-in-istorie/.
_______________________________________________________________________________________
18 iunie 1815 – A avut loc Bătălia de la Waterloo, in urma căreia Napoleon I, împărat al Franței (1804-1814 si 1815), a fost infrânt de armatele anglo-prusace și a pierdut tronul.

Bătălia de la Waterloo a avut loc în Belgia de astăzi, la 18 kilometri sud de Bruxelles, opunând o armată franceză condusă de Împăratul Napoleon unei armate a celei de-a Şaptea Coaliţii, aflate sub comanda ducelui de Wellington (1769-1852)
*


18 iunie 1942 – S-a născut muzicianul englez Paul McCartney, fondator al formatiilor de muzica pop The Beatles si Wings.
Sir  James Paul McCartney a compus cea mai celebră piesă din toate timpurile – este vorba despre – Yesterday – care a avut până în prezent mai mult de 6 milioane de difuzări la radiouri, doar un Statele Unite. Nici pe plan financiar nu stă prea rău. Este cel mai bogat cântăreț din istorie cu o avere estimată la un miliard de dolari. În 1997 a primit distincția de cavaler din partea Coroanei Britanice.
*
18 iunie 1951 – A început deportarea în Bărăgan a populaţiei din 203 localităţi de pe raza judeţelor Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, dintr-o rază de aproximativ 25 km de granița României cu Iugoslavia.
Un număr de 12791 de familii, respectiv 40320 de persoane, din 258 de localități situate în apropierea frontierei cu Iugoslavia, în actualele județe Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți, au fost ridicate din căminele lor și deportate în Bărăgan. Au fost duși români, germani, sârbi, bulgari, refugiați din Basarabia și Nordul Bucovinei, aromâni.
Oamenii, inclusiv femei gravide, bătrâni, bolnavi, copii mici, au fost îmbarcați în vagoane de vite și duși în Câmpia Bărăganului. După un drum cu trenul, care a durat două săptămâni, au fost debarcați în Bărăgan, pe câmpul liber, departe de orice altă așezare omenească, și li s-a ordonat să-și ridice case.
Terenul fusese parcelat cu plugul și fiecare parcelă avea un țăruș cu placă cu număr de casă. Astfel, în vara și toamna anului 1951, în regiunile Ialomița și Galați, au luat ființă 18 localități noi…
(sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Deportările_în_Bărăgan)
*
18 iunie 2006 – A decedat popularul solist român de muzica usoară si lăutărească, Gică Petrescu (n. 2 aprilie 1915, București )

Gică Petrescu (n. 2 aprilie 1915, București – d. 18 iunie 2006, București) cântăreț și compozitor român de muzică ușoară și populară - foto - libertatea.ro

Sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/18_iunie
*
*

4 răspunsuri to “18 iunie în istorie”

  1. Suzana said

    Multumesc pentru colectia de informatii, Daurel!
    Imi aduc aminte, copil fiind, ne trimitea scoala sa colectam maculatura. Am ajuns
    si la minunatul nostru artist Gica Petrescu. Nu as fi crezut ca dupa ce a deschis usa si
    ne-a vazut, a trantit-o la loc cand a auzit ce vrem… 🙂
    Numai bine la tine!

  2. Mulţumim pentru informaţiile astea!

  3. Dănuța said

    Multumesc pentru aceste informații!
    O seară frumoasă să ai!

  4. daurel said

    Suzana,
    Eu am început să-l apreciez după Revoluție, când ziarele au scris povești din trecutul lui.
    Săptămână cu bucurii!

Lasă un comentariu