Repovestiri.Viața la țară(1)
Posted by daurel pe 25 august 2021
Motto
Și când gândesc la viața-mi, îmi pare că ea cură
Încet repovestită de o străină gură,…
(Mihai Eminescu, Melancolie)
*
Intenționez să postez o serie de povești, auzite sau citite, cu subiecte despre năzuințele noastre legitime spre un trai mai bun.
*
STATISTICA
Constat cu surprindere că sunt un migrant intern. În anii ’70 ai secolului trecut plecam de la sat spre oraș, fără nici o reținere. Acum, experimentez cu prudentă un trai rural, dar, nefiind tânăr nu sunt eligibil pentru finanțare guvernamentala.
Din spaime ”ancestrale”, îmi păstrez buletinul de orășan.
”Din anul 1997 – an fundamental în istoria socială recentă a României – încoace s-a schimbat sensul dominant al migraţiei interne. Dacă din anii ’70 până în ’97 se migra preponderent de la sat la oraş, din ’97 încoace s-a inversat raportul”, a explicat prof. univ. dr. Dumitru Sandu de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti.”
*
”De la începutul crizei Covid până acum, în România a crescut cererea pentru imobiliare în mediul rural. Sunt totuşi căutate în special casele din localităţile aflate în apropierea marilor oraşe, pentru că tinerii nu-şi mai doresc să treacă printr-o nouă eventuală izolare la bloc, în apartament. Aceştia simt nevoia de aer curat şi de un spaţiu mai mare. Cele mai recente date oficiale arată că, anual, în România peste 110.000 de oameni se mută de la oraş la sat, în timp ce numărul celor care se mută de la sat la oraş este de aproximativ 87.000.”
*
”Peste 22.000 de tineri au cerut finanţări să se mute la ţară.”
Sursa:https://romaniacreatoare.eu/2021/07/28/rural-mutare//
*
*
StropiDeSuflet said
Am citit cu plăcere. De fapt vin destul de des pe aici….In urmă cu 12 ani, m-a preocupat și pe mine subiectul. Sunt interesante comentariile (gândirea de atunci) Intre timp, satul a evoluat, dar mie mi-a făcut plăcere să recitesc. pentru cine are timp ::http://aurorageorgescu.ro/2009/07/17/pro-si-contra-sat/
daurel said
StropiDeSuflet,
Mulțumesc pentru vizite și …bibliografie!
Poteci de dor said
Satele care cândva erau despărţite de marile oraşe de câmpuri întregi, acum sunt practic lipite. S-a construit mult şi chiar haotic. Nu vor neaparat la sat, vor la casă şi dacă e sat, e automat şi mai ieftin. Altlfel, au toate utilităţile şi mult mai mult confort şi spaţiu, da. E o alegere bună. Cumva, au luat oraşul cu ei la sat.
daurel said
Potecuța,
Si eu cred ca e de bine pentru toată lumea.
Zina said
Da, e de bine… Și eu fac parte dintre migranții de la oraș la ”cartierul rezidențial” din satul lipit de oraș. E de bine dacă ești capabil să înfrunți poluarea cu praf și cu ozon (da, cu ozonul rezultat din combinarea unor noxe din gazele de eșapament, care, în exces, provoacă astm), să înfrunți țânțarii, muștele, șoarecii, cârtițele, șerpii, să înfrunți desele întreruperi de curent electric, lipsa magazinelor de primă necesitate promise de dezvoltator când ai cumpărat casa și absente și după 10 ani etc.etc.
racoltapetru6 said
Era nevoie de reorientare a populației, altfel rămâneau satele pustii, cum s-a văzut de altfel. Numai să fie o migrație în care oamenii nu afectează beneficiile ((semi)rurale.
daurel said
Zina,
Cam la fel e si in satul ilfovean pe care il incerc de vreo cinci ani. Doar primarul si prietenii lui sunt optimisti…