Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Lecturi.Liste de cărți renumite

Posted by daurel pe 21 decembrie 2020

Găsind o lista cu Cele mai citite cărți din istorie.Top 10m-am gândit ca indiferent de subiectivismul și inexactitatea acestor topuri merită să le avem în vedere.Nu se știe când vom fi nevoiți sa alegem între diverși autori și nenumărate  titluri!  Exemple ar putea fi situațiile când ne mutăm, când facem modificări în locuință, când primim sau facem cadouri…
Redau mai jos lista.

1.Poveste despre doua orase, Charles Dickens. Aceasta carte este una dintre operele reprezentative pentru scriitorul englez Charles Dickens. Romanul de fictiune a fost vândut in peste 200 de milioane de exemplare. Este unul dintre cei mai buni autori ai secolului XIX, care a scris si alte mari opere precum Marile sperante, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield.
Cartea a fost publicata in anul 1859 si de atunci are numeroase reeditari.
*
2. ”Micul Print”, Antoine de Saint-Exupery. Micul Print este o capodopera a secolului XX, a literaturii franceze si apreciata pe tot globul. Cartea scriitorului francez Antoine de Saint-Exupery a fost publicata prima oara in limbile engleza si franceza, pe 6 aprilie 1943, in SUA, la editura Reynal&Hitchcock, iar apoi in Franta, la Gallimard in anul 1946.
Cartea a fost vanduta in peste 200 de milioane de exemplare, fiind tradusa in peste 250 de limbi- a 4-a carte tradusă din lume.

3. ”Codul lui Da Vinci”, Dan Brown. Cartea scriitorului american Dan Brown a fost publicata in anul 2003, la editura Doubleday Fiction. Aparitia sa a stârnit foarte multe controverse pentru abordarea unor subiecte delicate ale crestinătătii: Sfantul Graal sau rolul Mariei Magdalena. Editorii lui Brown spun ca exista mai mult de 200 de milioane de exemplare in lume. Romanul a fost si ecranizat, la fel ca si cartea”Ingeri si demoni”,de catre Sony Pictures, ce au adus venituri de peste 1,24 de milioane de dolari.
*
4. ”Trilogia Stapanul Inelelor”, de J.R.R. Tolkien. Trilogia fantezista, dedicată copiilor, a englezului J.R.R Tolkien, a fost vândută in peste 150 de milioane de exemplare. Romanul este o continuare a ”Hobbitului” si a fost creat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Opera a fost publicata intre 1954-1955, in trei volume: Fratia inelului, Cele doua turnuri si Întoarcerea regelui. La scurt timp dupa aparitie a devenit una dintre cele mai influente lucrari din secolul XX.
Cea mai recenta adaptare cinematografica a fost produsa de New Line Cinema in trei parti: Stapanul inelelor: Frația inelului(2001), Stapanul inelelor: Cele Doua Turnuri(2002), Stapanului inelelor: Intoarcerea Regelui(2003). Ultima parte a obtinut incasari de peste un miliard de dolari, la fel ca si alt film celebru, Titanic, si 11 premii Oscar.

*
5.”Hobbitul”, J.R.R. Tolkien. Romanul fantezist scris de filologul J.R.R. Tolkien a fost publicat pe 21 septembrie 1937. Cartea a fost nominalizată pentru medalia Carnagie si este considerata literatura clasică pentru copii. Personajul principal al cartii este Bilbo Baggins ce pleacă in căutarea comorii păzite de dragonul Smaug. Autorul urmareste calatoria sa in tăramurile luminoase si intunecate. Hobbitul a ajuns in casele a peste 100 de milioane de oameni.
*
6. Visul din pavilionul rosu”, Cao Xueqin. Romanul semi-autobiografic este o capodoperă a literaturii chineze. Autorul Cao Xueqin urmareste ce se intampla cu dinastia Qing, dar si povestea propriei familii. Peste 100 de milioane de exemplare ale romanului scris in secolul al XVIII-lea au fost vandute.
*
7. ”Zece negri mititei”, Agatha Christie. Agatha Christie este ”autorul cel mai tradus”-56 de limbi. Romanul politist ”Zece negri mititei” a fost publicat in Marea Britanie, pe 6 noiembrie 1939. Titlul versiunii publicate in America a fost modificat, fiind considerat rasist. Este una dintre cele mai bine vandute carti ale lui Christie, cu peste 100 de milioane de exemplare.
*

8. ”Cronicile din Narnia – Leul, vrajitoarea si dulapul”, C.S.Lewis. Romanul lui Lewis urmareste aventurile prin care trec 4 frati in tarâmul din Narnia. Copiii, trimisi sa locuiască cu un profesor de la tara, descopera in casa acestuia un sifonier ciudat care se dovedeste a fi o poarta catre tarâmul magic. Cronicile din Narnia s-au vândut in peste 85 de milioane de carti si au fost traduse in 47 de limbi.
*
9. ”DE LA IDEE LA BANI”, Napoleon Hill. Cartea a fost scrisă in anul 1937, in timpul Marii Crize Economice, iar pentru inspiratie autorul a studiat mai mult de 500 de oameni de succes. Cel care l-a inspirat să scrie a fost omul de afaceri Andrew Carnegie. ”De la idee la bani” este o scriere motivationala si de dezvoltare personala, vânduta in peste 20 de milioane de exemplare in anul mortii lui Hill, in 1970.
*

10. ”Mandrie si prejudecata”, Jane Austen. Celebrul roman al lui Austen a fost publicat pe 28 ianuarie 1813, in Marea Britanie. Cartea a fost tradusă in 35 de limbi si prezintă evenimentele ce au loc in familia Bennet ce are 5 fiice:  Jane, Elizabeth, Mary, Catherine si Lydia.
Sursa:https://momenteistorice.ro/cele-mai-citite-carti-din-istorie-top-10/
*
Am rămas surprins ca lipsesc Cervantes și Coelho.
I-am găsit în postarea 5 dintre cele mai vândute cărți din toate timpurile:
Don Quijote ” de Miguel de Cervantes
Anul apariției: 1612
Exemplare vândute: 500 de milioane

 ”Alchimistul” de Paulo Coelho, a apărut în 1988.
Tradusă în 80 de limbi și vândută în 65 de milioane de exemplare, „Alchimistul” a cucerit cititorii, paradoxal, prin simplitatea narațiunii, profunzimea ei și universalitatea mesajului. Metaforă a unei vieți trăite în umbra unui vis, cartea lui Coelho a schimbat existențe și a inspirat mulți cititori să se mobilizeze spre împlinirea „legendei personale”. „Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău” – această frază cu puternice accente motivaționale din romanul „Alchimistul” este citată atât de frecvent încât a căpătat forța unui aforism.
(http://www.carteadelaora5.ro/5-dintre-cele-mai-vandute-carti-din-toate-timpurile/)
*
Trebuie să scriu aici și faptul că  pe Wikipedia în articolul Lista celor mai bine vândute cărți , am găsit următoarea mențiune importanta:
Aceasta este o listă a celor mai bine vândute cărți din toate timpurile și indiferent de limbă. Din această listă sunt excluse Biblia, Coranul și Micuța Carte Roșie a lui Mao Zedong[1] datorită faptului că există multe exemplare oferite gratuit și că nu există informații exacte.
(https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_celor_mai_bine_vândute_cărți)

*

4 răspunsuri to “Lecturi.Liste de cărți renumite”

  1. Cred că numărul de exemplare vândute e un criteriu definitoriu pentru valoarea unei cărți. Mulțumesc pentru topul împărtășit!

  2. Diana said

    4, 6, 8 si 9 n-am citit (inca). Ca nu apare in lista numele lui Coelho nu ma surprinde, dar lipsa numelui Cervantes, da. Am citit „Alchimistul” – pentru ca se facea mare tam-tam atunci, prin anii 1990 – si-am avut sentimentul ca citesc o compilatie din cartile hinduse / budiste despre calatorii initiatice si cartile gen „din intelepciunea indiana”.
    Imi place sa citesc astfel de liste. Multumesc pentru aceasta.
    Toate cele bune!

  3. daurel said

    Petru,
    mă bucur că e apreciat!
    Sănătate!

  4. daurel said

    Diana,
    eu am citit și mai putine. Mă bucur ca, totuși, din Dickens am citit cândva Marile sperante. O recomand.

Lasă un comentariu