Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Despre sinceritate…

Posted by daurel pe 29 octombrie 2011

…nu-mi amintesc sã fi scris; mai mult: nu-mi place sa discut acest subiect…

Am gasit intr-un DEX ca notiunea aceasta  implica si mãrturisirea; cu mãrturisirile sunt de acord, deci imi inscriu postarea pe blogul Lolitei, care, scrie Mirela, a lansat tema sinceritatii; stiu sigur ca mai participa: Carmen din Germania,  innerspacejournal, Rokssana, Napocel, Max Peter

Toti suntem mentionati democratic pe blogul Mirelei.

Acum, sa nu credeti ca voi face marturisiri directe; am primit pe blog  o marturisire a unui pictor celebru.

Iat-o:

  În ciuda condiţiei lor nevoiaşe, doi dintre copiii familiei, cei mai mari voiau să-şi urmeze visul lor, acela de a-şi valorifica talentul pentru desen. Ei erau conştienţi de faptul că tatăl lor nu-şi permitea să-i trimită să studieze la Academia de la Nürenberg.

       După lungi discuţii noaptea în patul lor aglomerat cei doi au stabilit un pact. Vor da cu banul iar cel care va pierde va munci la mină şi va câştiga bani pentru a-l susţine pe celălalt să studieze la Academie. Apoi după ce fratele care va câştiga va termina Academia, după 4 ani îl va susţine pe celălalt să-şi completeze studiile, fie prin vânzarea operelor sale, fie muncind de asemenea la mină.

       Apoi, într-o duminică după slujba de la biserică au dat cu banul; Albrecht a câştigat şi a plecat la Nürenberg. Albert a plecat în minele periculoase şi timp de patru ani şi-a susţinut fratele cu bani.

Lucrările lui Albrecht au au făcut imediat senzaţie. Gravurile lui, sculpturile şi pânzele cu ulei erau mai bune decât ale multor  profesori iar atunci când a absolvit ajunsese să câştige sume importante.

Când s-a întors în satul sau familia a dat o cină pentru a-i sărbători triumfala întoarcere acasă. După o masă lungă şi memorabilă din care n-au lipsit muzica şi râsul, Albrecht s-a ridicat din capul mesei pentru a ţine un toast pentru cel mai iubit dintre fraţii săi, pentru anii de sacrificiu pe care i-a îndurat pentru ca el să-i îndeplinească visul. Şi cuvintele de încheiere au fost:

A, și acum Albert, cel mai binecuvântat frate al meu, acum e rândul tău. Acum te poţi duce la Nürenberg să-ţi urmezi visul şi eu voi avea grijă de tine.”

       Toate capetele s-au întors cu nerăbdare spre celălalt capăt al mesei unde stătea Albert. Lacrimile îi curgeau pe faţa palidă iar capul plecat şi-l mişcă dintr-o parte în alta, în timp ce repea  în continuu nu, nu, nu.

       În final, Albert s-a ridicat şi şi-a şters lacrimile de pe obraji şi a privit spre figurile care îi erau dragi. Apoi, ţinându-şi mâinile aproape de obrazul drept a spus blând. Nu , frate, nu pot să merg la Nürenberg. Este prea târziu pentru mine. Uite, uite ce au făcut cei 4 ani de muncă în mină mâinilor mele. Oasele de la fiecare deget au fost strivite cel puţin o data, iar în ultimul timp sufăr de artrită care mi-a afectat ată de rău mâna dreaptă încât nu pot nici măcar să ţin paharul pentu a toasta cu tine, cu atât mai mult să fac linii delicate pe pânză, cu pensula sau creionul. Nu frate, pentru mine e prea târziu.
Image

.

maini

 

       Într-o zi, pentru a-i aduce un omagiu lui Albert pentru tot sacrificiul său, Albrecht  i-a pictat fratelui său mâinile muncite cu palmele şi degetele subţiri îndreptate spre cer.

        Şi-a denumit opera simplu ”Mâini”, dar lumea întreagă şi-a deschis imediat inimile spre capodoperă sa şi a redenumit tributul iubirii ”Mâini în rugăciune” .

PS.Povestea o gasiti aici si aici

16 răspunsuri to “Despre sinceritate…”

  1. […] daurel   […]

  2. […] -amica Au oamenii nevoie permanentă de sinceritate? De ce? Poate pentru că minciuna infloreşte mai lesne pe buzele oricui, aşa, ca buruienile? E  mai convenabilă minciuna decât adevărul? Este, minciuna, mai la îndemână, prin natura obisnuinţei individului uman, decât adevărul? Omul tinde să fie prudent, să fugă de probleme şi tone de explicaţii, să evite conflictul, că are destule pe cap, iar adevărul poate să fie prea dur şi odată rostit, poate răni. Rană care devine o provocare pentru spiritul lezat si inima suferindă. Oricum ar fi, “o clipă de adevar  valorează mai mult decât o viaţă de minciună”. (Poveste scrisă de Monica, prietena mea care semnează “amica“) Mirela http://mirelapete.dexign.ro/2011/10/poveste-parfumata-parfumul-sinceritatii/ Lili http://innerspacejournal.wordpress.com/2011/10/28/sinceritatea-iubirii/ Rokssana http://rokssana.wordpress.com/2011/10/29/parfumul-sinceritatii/ Carmen http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/10/parfumul-sincertatii.html Lolita http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/10/sinceritatea-un-parfum-unic.html Max Peter http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/10/poveste-parfumata-parfumul-sinceritatii.html Daurel https://daurel.wordpress.com/2011/10/29/despre-sinceritate/ […]

  3. Zice că dacă ești sincer cu tine, nu ai cum să fii cu alții fals!
    Chiar cred !!

  4. Lolita said

    In primul rand, ma bucur ca ai scris la tema propusa de mine! O povestire cu talc plina de invataminte! Sinceritatea si iubirea sunt un tot unitar, fac parte din acelasi aluat si plamada. Sacrificiul de sine pentru desavarsirea aproapelui e cel mai sincer gest din cate exista, iar parintii cunosc cel mai bine acest parfum unic.
    Week-end linistit si plin de sinceritate! 🙂

  5. […] http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/10/poveste-parfumata-parfumul-sinceritatii.html Daurel https://daurel.wordpress.com/2011/10/29/despre-sinceritate/ Carmen Dictatura Justiţiei […]

  6. lili3d said

    Impresionantă povestea.

  7. […] http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/10/poveste-parfumata-parfumul-sinceritatii.html Daurel https://daurel.wordpress.com/2011/10/29/despre-sinceritate/ Carmen Dictatura Justiţiei […]

  8. Peter said

    E o poveste de-a dreptul tulburătoare… Acele mâini (datorită cărora s-a născut unul dintre cei mai mari graficieni ai tuturor timpurilor) au apărut de mai multe ori pe mărci poştale din diferite ţări. Acum ceva ani, UNESCO a declarat „Anul Albrecht Dürer”, iar zeci de administraţii poştale din întreaga lume l-au cinsit pe Albrecht, reprezentând pe timbre cele mai frumoase lucrări ale sale.

  9. Sara said

    Emoționantă povestea dumneavoastră! Dragoste și dăruire….
    Weekend cu bucurii! 🙂

  10. Zina said

    Ce frumos ! Sacrificiul fratelui… Poate Albert era mai talentat decât Albrecht, cine va sti vreodata…

  11. Clipa de supremă sinceritate: „Într-o zi, pentru a-i aduce un omagiu lui Albert pentru tot sacrificiul său, Albrecht i-a pictat fratelui său mâinile muncite cu palmele şi degetele subţiri îndreptate spre cer.”
    ………………………………
    Prietenilor trebuie să le ceri sinceritate. Asta dacă îi ai, pentru că sunt tot mai rari, ca o specie pe cale de dispariţie. Mă bucur că mai am prieteni care nu au strecurat minciuni pe lângă adevăruri trunchiate. Cât despre ceilalţi, of, of…
    Prefer lipsa comunicării, unei relaţii nesincere, bolnave, ipocrite şi nefolositoare.
    Duminică frumoasă!

  12. […] Blackjack, Blackwater, Carmen, Cartim, Clipe de Cluj, Coolnewz, Dragoş Butuzea, Dana Pătrănoiu, Daurel, Eumiealmeu, Fosile si pietre, Gabriela Savitsky, Gina, Grişka, Mihaela Găleţeanu, Maricica, […]

  13. […] Elena, Napocel, Luna Patrata, Supravietuitor, Theodora, Vania, Zina,   Lili,  CarmenAmza,   Daurel  , Androxa, Zina, […]

  14. daurel said

    @Incertitudini,
    cam toti suntem sinceri cu noi; altfel…

    @Lolita,
    a fost o tema dificila.

    @Lili3d,
    dupa cum banuiti, circula pe internet.

    @Peter,
    geniile cresc in timp…

    @Sara,
    am fortat nitel tema saptamanii

    @Zina,
    posibil…

    @Mirela,
    prietenii mei ma coplesesc prin sinceritati…Asta ar fi tot o tema interesanta: cat spunem?
    PS.Mi-a placut si opinia amicii Monica.

  15. digodana said

    Am citit si m-a impresionat foarte tare. O poveste cum rar intalnesti, simt nevoia sa iti multumesc 🙂

  16. Marycix said

    Ne sunt necesare astfel de exemple! Mereu au fost oameni capabili sa se sacrifice pentru binele celuilalt. Un exemplu este si Maximilian Kolbe.

Lasă un comentariu