Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Parfumul scolii

Posted by daurel pe 11 septembrie 2011

Presupuneti corect: este o tema lansata de Mirela; daca nu credeti puteti sã vã convingeti urmând link-ul.

Dupa cum am zis si ieri, preluind ideea de la Andi Bob, cred ca scoala obligatorie ar trebui sa fie atractiva. Cum s-ar realiza acest lucru, nu stiu…Vorbesc si eu ca acel  inventator, care voia sa-si breveteze un sistem sigur de aparare a granitelor Romaniei: sa fie plasate in aer, la diferite inaltimi, o retea de  bombe care sa explodeze in contact cu eventualele avioane inamice; cand i s-a cerut sa descrie  sistemul de fixare al bombelor, inventatorul s-a enervat si le-a spus de la obraz: „Eu v-am dat ideea, faceti si voi ceva daca sunteti patrioti !”

Atractiva sau nu, scoala pregateste tinerii in atingerea unor ţinte – ca sa rãmân tot in domeniul strategiei militare.

Problema ţintelor este complicata; mentionez doar ca unii au mai multe ţinte, altii nici nu-si pun problema…

Voi povesti cazul când scoala, in numele unor ideologii, impune tintele…

O  chinezoaica a relatat foarte sugestiv cum se fãcea pregãtirea patriotica pe timpul lui Mao. Elevii trebuiau sa alerge spre portretul presedintelui SUA si sa-l strãpunga cu baioneta de lemn. Peste cateva luni, spune chinezoica, tinerii au fost dusi sa-l ovationeze pe presedintele SUA, Nixon, pe bulevardele Bejingului…

Sa spun ceva si despre clasele mele primare incepute sub dictatura unui bãtran speriat: Gh. Gheorghiu-Dej. Nefericitul s-a apucat sa aplice stalinismul inca vreo zece ani dupa moartea tãtucului de la Kremlin.

Imi plãcea la scoala, deci m-am speriat rãu când m-au trimis acasa cu mesajul ca pot sã mã intorc dupa ce familia se va inscrie in colectiva…Cumva, trebuia ca noi, copiii, sa dovedim cã suntem progresisti…Sã le spunem pãrintilor ce-i bine si ce-i rãu…

Atunci s-a desãvârsit instaurarea dispretului…Cei care au plecat au fost dispretuiti in locurile unde au ajuns; cei ramasi au fost dispretuiti cã n-au avut curaj…Inclin sa cred cã  lasii suntem cei care nu ne-am (re) intors dupa ’89…

Parfumul scolii era dat de motorina cu care se curãtau sãptãmânal podelele; era un miros de tractore, se prefigura hala industriala…Se ţintea sa avem si noi falitii nostri, proletari, mercenari…

Comunistii si-au atins ţinta de-a avea proletari…; mai ales dupa preluarea puterii de cãtre Iliescu…Nu toti bãtrânii sunt intelepti; unii nu planteaza pomi folositori…

Au mai scris la acesta temă:

Lolita

http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/09/parfumul-primei-zile-de-scoala.html

.Gina
http://incertitudini2008.blogspot.com/2011/09/bastonase-cu-aroma-de-gutui.html#comment-form

.Dictaura justiţiei
http://dictaturajustitiei.wordpress.com/2011/09/09/parfumul-scolii/

.Rokssana
http://rokssana.wordpress.com/2011/09/09/parfumul-primei-zile-de-scoala/

.Innerspace
http://innerspacejournal.wordpress.com/2011/09/09/parfumul-primei-zile-de-scoala/

. Gabi
http://g1b2i3.wordpress.com/2011/09/09/parfumul-primei-zile-de-scoala/

 Sara
http://sarabesleaga.blogspot.com/2011/09/parfumul-primei-zile-de-scoala.html

 CARMEN
http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/09/parfumul-primei-zile-de-scoala.html

 Ana unui alt Preludiu

Vania

http://ivanuska.wordpress.com/2011/09/11/prima-zi-de-scoala-2/

 

V

16 răspunsuri to “Parfumul scolii”

  1. […] mirela ,carmenamza ,gina ,gabi ,lolita ,liliana ,adofeck ,sara ,daurel […]

  2. mirelapete said

    „Parfumul scolii era dat de motorina cu care se curãtau sãptãmânal podelele; era un miros de tractore, se prefigura hala industriala”…
    Mirosul acela era in toate scolile, atunci. Am intrebat-o recent pe mama. L-a recunoscut, dar isi aminteste si de mirosul de frig umed dintr-o clasa fara caldura…un miros care a facut-o sa iubeasca exclusiv vara. Profesorii veneau beti la scoala din cauza frigului….
    Eu am avut norocul sa invat intr-o scoala parfumata, cu miros de caiete si mere. Si cerneala. Unii nu ma cred, dar niciodata n-am cantat cu pasiune cantecele alea „patriotice” de la cor!

  3. Mirela said

    Cat despre ” scoala obligatorie ar trebui sa fie atractiva”, daca se va schimba tot: mentalitatea, pregatirea, sistemul, nivelul de trai…Cu maneaua la putere nu sunt sanse de schimbari pozitive.
    O saptamana buna! 🙂

  4. […] 11. Daurel https://daurel.wordpress.com/2011/09/11/parfumul-scolii/ […]

  5. Zamfir POP said

    Şcoala, mai ales astăzi, trebuie să te înveţe să înveţi! Mircea Maliţa spunea în „Aurul cenuşiu” că nu este inteligent cel care ştie o bibliotecă întreagă, ci, cel care şti folosi informaţia din acea bibliotecă (nu am pusa ghilimele pentru că am redat doar ideea, nu şi cuvintele lui).

  6. Lolita said

    Scoala trebuie sa fie serioasa pentru că pregateste viitorul tarii… De mirosul de motorina imi aduc si eu aminte… Insa am avut noroc de o scoala primitoare si de dascali devotati
    Mi-am amintit si eu http://lolitamyinnerthoughts.blogspot.com/2011/09/parfumul-primei-zile-de-scoala.html

  7. Bine ați venit în jocul nostru. Ați adus un alt suflu, parfumul nesuferit al motorinei îl uitasem, arătându-ne alte fațete ale aceeași, în schimbare și ”modernizare continuă ”, școală.

  8. […] https://daurel.wordpress.com/2011/09/11/parfumul-scolii/ […]

  9. Andi Bob said

    Cu vocatia de dascăl și cu spirit pedagogic nu se naste oricine.
    Cred ca ar trebui admisi în meserie doar cei care si-ar demonstra aceste aptitudini în examene special create pentru a-i filtra astfel, cum se face cu preoții, regizorii, actorii, muzicienii etc.
    Pasiunea si talentul de a educa s-ar simți si nu ar conta doar cantitatea de cunostinte/informații pe care o are un profesor.
    Copiii ar fi sensibilizati de sinceritatea unor profesori care predau cu draga inima, motivatia lor principala pentru a ramane la catedra ar fi placerea de a fi în mijlocul copiilor, educandu-i.
    Confortul psihologic e foarte important in clasa, de aceea cred ca profesorii au nevoie de specializari si examene regulate în psihologia copilului si scolarului. Necesare sunt si evaluari psihologice ale profesorilor si elevilor. Poate ar fi binevenite chiar burse/premii substanțiale pentru rezultatele deosebite la invatatura si concursuri. Si cabinete medicale și de psihologie în fiecare scoala. Suntem în secolul al XXI-lea.

  10. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

  11. […] zile grele, când mi-L imaginez bătrân, bolnav și dezamăgit. Când oamenii nu i-ar mai fi cerut minuni și jertfe inimaginabile, nici preaînțelepciuni ascunse în versete […]

  12. […] Carmen, Cristi Milla, Dana Pătrănoiu, Daurel,  Gabi123, Lili3D, Paporniţa cu vorbe, Rokssana, Shayna, Supravieţuitor, Teo Negură, Verovers. […]

  13. Parcă simt mirosul tare de motorină: avea, totuși poezia lui, aspră, dar cu o anume frumusețe .

    Sunt total de acord cu spusele doamnei Andi Bob. Dacă aș avea- pentru o cât de scurtă vreme- șansa de a schimba , cu adevărat , ceva, la noi, aș permite să fie dascăli doar persoanele talentate, iubitoare, cu suflet frumos și minte bună!
    Aseară, deși eram foarte obosită după un drum cu autocarul, am ascultat câteva persoane implicate în procesul de învățământ.
    O doamnă arogantă, cu funcție înaltă, vorbea despre „greșeli ortografice„. orto= corect, grafie= scriere.
    În detaliu, spusele ei înseamnă-greșeli de scriere corectă.
    Asta, în condițiile în care . ministerul, din a cărui conducere face parte , se plânge că elevii i nu vorbesc și nu scriu corect românește.
    Pentru remediu, se va introduce în programul școlilor, o oră de scriere.
    De-ar fi bine!!
    p.s. scuze pentru prea multe vorbe!

  14. daurel said

    @Mirela,
    Daca tinerii nu-si propun un scop personal, vor fi preluati in luptele altora; manipulati.

    @Zamfir,
    Nu-s sigur ca toata invatatura-i buna…

    @Lolita,
    Si dascalii sunt sub vremi…

    @Dictaturajustitiei,
    Incerc sa sugerez unele aspecte.

    @Andi Bob,
    Sa va auda cei implicati!
    se pare ca scoala obligatorie este la mana primarilor…

    @Desene…,
    Bine ati venit !

    @Incertitudini,
    Am vazut-o si eu pe doamna aroganta; este modelul promovat…;
    … orto-politic(a);
    dreptcredincioasa stapanului

  15. Mirosul de motorina de la podele nu mi-e strain, motorina o… aducea, sa zicem, mama unei colege care lucra la CFR 🙂

  16. daurel said

    @Teo Negura,
    Eu am prins vremea cand se fura de la stat mai… cu masura…

Lasă un comentariu