Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Salcâmul Morometilor…

Posted by daurel pe 15 aprilie 2011

…m-a contrariat de când am auzit de el.

Mai intâi, pe la noi, prin Nord-Vest, nu salcâmii sunt cei mai inalti copaci; stejarii, brazii si teii sunt cu mult mai evidenti. Apoi, nu intelegeam cum un salcâm poate fi „axis mundi”, iar tãierea acestuia „anunţa simbolic destrămarea lumii sale.

Desigur, satele asezate aveau o axa verticala: turnul bisericii; nu doresc, de data asta, sa intru intr-o discutie despre rolul parohiilor si parohilor, dar am impresia ca satul Morometilor nu avea biserica; oricum, Marin Preda n-a povestit despre acest simbol; mai mult a insistat pe parastasele din cimitir…

Nu stiu sa vorbeasca despre vreun mosier local, deci locul  nu era prea atractiv; mosierii erau investitorii; au si ei rostul lor…Adesea acestia demonstreaza ca se poate; ei ii demasca pe cei care au ingropat talantul

Multi români mai cred ca Morometii  descrie soarta satului românesc; chiar si Marin Preda credea asta; a scris si volumul II…

Criticul Daniel Cristea-Enache, in Dilema, sugereaza ca problema lui Ilie Moromete nu era atât cea de taran de campie necajit, cât de cap de familie cu opt copii proveniti din trei cãsnicii; când a scris romanul, Marin Preda era la prima casnicie; au mai urmat doua…Nu si-a inteles soarta destinului genetic…Sau soarta de copil sarac ?

As vrea, totusi, sa ajung (si)  la agricultura româneasca; Cati Lupascu a scris mult si documentat despre situatia actuala; desigur, nu-i treaba jurnalistilor sa dea solutii…Eu, ca si (co) proprietar de terenuri agricole sunt obligat sã caut solutii; deocamdata stiu cã Marin Preda n-a dat rezolvarea corecta. Voi reveni…

Pânã sã revin cu ceva utopii ruralo- agrare, recomand postarea Repere, din care citez:

Prin anii  ’70, când tata avea peste saizeci de ani si mama avea probleme serioase cu deplasarea, s-a luat decizia cã  trebuie doborât stejarul; au mai trecut vreo doi ani pâna a fost organizata claca necesara unui asemenea eveniment; n-am fost atunci acasa , n-am participat…

Desigur, socul disparitiei stejarului il am de fiecare data când ajung in preajma casei natale…

Imi este greu sã apreciez cât de inalt era, asa cã spun: era cel mai mare stejar crescut vreodata in vreun sat…

3 răspunsuri to “Salcâmul Morometilor…”

  1. Extrag dintr-o mai veche postare-
    „Axis mundi”, pentru vechii greci , era Olimpul.Toate religiile si-au ales cate un ARBORE, simbolizand AXA LUMII. Acesta face legatura dintre PAMANT si CER.

    Eugen Simion, vorbind despre SALCAMUL lui Moromete , vede in acesta o valoare premonitorie, reprezentand unitatea , trainicia Morometilor, salcamul este , in viziunea criticului literar, un arbore cu autoritate, un punct stabil de referinta; reprezinta un simbol si o pavaza , iar prabusirea lui anunta un sfarsit, o destramare…salcamul este un element axial.
    Recunoscutul critic „indrazneste” , abia dupa o suita de explicatii ajutatoare , sa definesca axul lumii ca arhetip al puterii , un simbol , totodata , phalic. Incheie subliniind ca Marin Preda nu s-ar fi gandit la toate acestea.

    http://incertitudini2008.blogspot.com/2008/11/cum-se-mai-invata-romaneste.html

  2. daurel said

    @Incertitudini, Eugen Simion a fost mai profitor decat Preda; avea mai multa imaginatie; sigur si mai multe studii, clase, clasa…Am citit postarea recomandata; merita.

  3. Din orasul cu salcami, numai ganduri bune. Multumesc – sa va citez – pentru pomenire.

Lasă un comentariu