Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Fericire vs PIB

30 ian. 2018,
Am gasit pe internet ceva interesant DESPRE EMIGRANTI; relateaza o americana care a emigrat din Texas in sudul Asiei …. o salvez deocamdata in PAGINI
<<1. Vei învăța mereu o limbă nouă. Și o vei uita pe cea „veche”.Nu sunt un om de știință, așa că nu vă pot spune cum funcționează creierul uman, dar știu foarte bine, că atunci când nu mai vorbești limba maternă și ești mereu impus de împrejurimi să înveți o altă limbă, cea natală, mai devreme sau mai târziu, se uită. Este adevărat că nu o vei uita de tot, dar deja vei avea lacune în vocabularul vorbit. Pentru început, tot mai des, vei începe a înțelege conversațiile noilor tăi compatrioți. Apoi te vei bucura de faptul că în sfârșit înțelegi ce vorbesc ei (compatrioți tăi) și vei fi mulțumit de tine că înveți noua limbă atât de repede. Vor mai trece vreo două luni și deja vei începe „a gândi” în noua ta limbă. Iată acesta este „punctul de uitare” a limbii materne”!

Întorcându-te în țara-patrie, vei observa cât de des te vei confrunta cu situații jenante de tipul: ”Hmm, oare cum să le spun lor despre pantalonii Nagy? Oare mă vor înțelege corect? Nu se vor supăra?”

Asta e realitatea, s-ar putea să ai și astfel de „cunoștințe”, care îți vor spune: „Mă lași te rog, ai plecat de vreo doi ani și deja ai uitat unele cuvinte? Cum e posibil așa ceva?” – Deja decizi tu cum le explici aceste lapsusuri.

2. Valiza nu va fi doar o geantă încăpătoare pentru lucrurile tale…

Credeam că valizele vor fi de folos doar pentru un timp, credeam că mă voi muta într-o nouă țară, mă voi stabili binișor și chiar mă gândeam unde aș putea să le pun pe toate ca să nu-mi ocupe atât de mult loc. Dar m-am înșelat, folosesc valizele foarte des, pentru că după procesul de emigrare, am înțeles că doar călătoriile te pot „forma” pe deplin.

Emigrația m-a eliberat. Am tot mai multe și mai multe șanse de a călători și de a mă distra. Cred că acelora care au îndrăznit să își schimbe locul de reședință, li se întâmplă același lucru: o dată ce a ieșit din cușcă, își dorește să facă asta iar și iar.

3. Aceasta nu este o excursie. Aceasta este viața ta!
Poți trăi în străinătate timp de cinci ani, iar la revenirea ta acasă să înțelegi că ai făcut cel mai bun pas din viața ta. Te vei întoarce „acasă” să-ți vezi rudele, prietenii și vei simți că 5 ani a fost greu, dar acum e mai ușor. S-ar putea să fii întrebat de prietenii tăi: „Cum a fost călătoria ta?” Cred că atunci ar fi timpul să le explici că tu nu călătorești, dar locuiești acolo!”

4. Vei păstra mereu în minte cursul schimbului valutar.
Ai putea trăi în altă țară și zece ani, dar tot vei ține cont de cursul schimbului valutar. Vei merge prin magazine, vei cumpăra tot felul de „chestiuțe”, iar întorcându-te acasă vei calcula diferența de bani. De fapt, nu vei scăpa de acest „nărav”, el pur și simplu va face parte din viața ta.

5. Explicația cuvintelor „normal” și „ciudat”,  acum și pentru totdeauna, vor fi un pic neclare.
În ciuda faptului că mulți oameni consideră că McDonalds-ul este deja un must-have al secolului, trebuie să știți că nu e chiar așa. Fiecare popor are cultura sa, chiar și o țară vecină cu țara ta, își are propriile tradiții, care de obicei, sunt promovate pe scară largă!

Undeva e normal, atunci când tinerii se săruta în stradă, undeva – nu. Undeva fumatul marijuanei este acceptat, undeva – nu.

Acum este foarte important să înțelegi și să accepți toate deosebire interculturale, pentru că doar asta te va face o persoană liberă și tolerantă.

6. Timpul este măsurat în mod diferit în multe țări.
În America, nu poți invita pe oricine la o cafea în timpul zilei. Acolo oamenii trăiesc „din calendar”. Și nu sunt acceptați oamenii nepunctuali, dacă ai fost invitat la o cină la ora 18:00, atunci trebuie să-ți planifici agenda în așa fel, încât să vii la timp, la ora 18:00.

Mai e ceva, să nu uiți de fusul orar; nu vei mai putea suna persoanele dragi oricând, vei fi nevoit să calculezi diferența de timp, pentru că s-ar putea ca exact atunci când tu te trezești, altcineva, din alt colț al lumii abia să se culce. Deci, fii atent și la asta.

7. Cuvântul „rutină” va dispărea din vocabularul tău.
Indiferent de circuitul vieții tale în țara în care ai emigrat, fii sigur că nu te vei plictisi nicicând. Îți dorești tu asta sau nu, dar un „miracol” se va întâmpla în fiecare zi.

Să știi că în străinătate, lucrurile neașteptate își vor face loc în viața ta, mult mai mult decât în țara-patrie.

8. Poți pierde totul, dar nici asta nu va conta…
Să știi că vei avea un argument de bază atunci când vei fi pe cale de a emigra – acolo nu trebuiesc nimănui. S-ar putea să fie așa. Dar din moment ce vei analiza „problema” din rădăcină, vei înțelege că de fapt, nu există niciun loc pe fața pământului, în care tu să trebuiești cuiva. Tu ai nevoie de familia ta și familia ta are nevoie de tine! Dacă se întâmplă minunea și te aranjezi binișor, și mai dă Domnul să-ți aduci familia lângă tine, atunci cine mai are nevoie de acest argument!?

Privind realitatea în ochi, trebuie să fim conștienți că nu e totul chiar „zahăr și miere” pe un fundal roz. Din păcate se mai întâmplă și eșecuri. S-ar putea să nu-ți meargă toate ca pe roate și s-o dai în bară. Dar ești conștient că ai început-o cândva de la zero și o poți face din nou.

Important! Nu dispera niciodată! Dacă ai făcut-o o dată o vei mai putea face din nou!

9. Acum totul va fi „atașat” unei sintagme: „Totul este posibil!”
Acum știi sigur că e posibil să mergi oriunde și oricând! (Mai ales când ești un visător și toate îți merg bine).

Începe viața cu o tabula rasa! Această idee nu doar te va inspira, ci și te va liniști. Știu că pot începe din nou. Totul! Oriunde! Oricând!

10. Totul va fi diferit.
La început, te vei simți de multe ori umilit… vei fi nevoit să apelezi la persoane necunoscute pentru a ieși din impas. În fiecare zi, totul va părea atât de complicat și neobișnuit, uneori, chiar înfricoșător. Dar toate acestea nu vor dura decât câteva luni, iar apoi vei sta în fața unui apus de soare și vei fi mulțumit de tine, și de tot ce ai obținut.

Kimberlynn Boyce este autoarea acestor „idei”. Ea a emigrat împreună cu familia sa din țara-patrie (SUA, Texas) în Sudul Asiei.  Kimberlynn și astăzi își mulțumește că a avut curajul să meargă înainte pentru că este mulțumită de toate experiențele sale de până acum.

Sursa

>>…….>>>>
*

*
Am extras câteva idei dintr-o lucrare de specialitate ( http://www.etnosfera.ro/pdf/2012/3/03.pdf) pentru a posta in viitor despre notiunea de fericire. 
Mai intâi redau o definitie economica:

PIB reprezintă produsul intern brut al unui stat și cuprinde valoarea monetară a tuturor bunurilor și serviciilor produse în interiorul granițeloracelui stat de-a lungul unui an (vezi http://www.investopedia.com/terms/g/gdp.asp#axzz2E5Wg2Wf

 

„Ca noţiune, bucuria aparţine mai mult moralei, iar fericirea e o noţiune metafizică. Ca realitate bucuria
este legată de viaţa noastră istorică, este însăşi esenţa […]. Fericirea însă este legată de credinţa într-o
viaţă de dincolo, lume stabilă, aceea a permanenţelor, şi că ea poate să fie trăită într-un alt ciclu al vieţii. În
acest fel, […] bucuria există în timp, pe când fericirea există în afara timpului, în eternitate”Bernea, Ernest 2008, Treptele Bucuriei, Editura Vremea, Bucureşti, p.1)

………….

Fericirea, prin toate aceste dimensiuni, nu exclude suferința, ea nu trimite la plăcere, ci de multe ori chiar la opusul acesteia, la sacrificiu și suferință. Fericirea, deci, se poate afla în opoziţie cu satisfacţia.
Planul conform căruia PIB-ul determină fericirea este o încercare, din punctul nostru de vedere nereușită,
și aceasta deoarece fericirea este pusă în paralel cu PIB-ul până la 15.000 $ pe cap de locuitor, depășirea acestui
prag conducând la diluarea relației cauzale dintre fericire şi cantitatea de bani posedată. De altfel, sociologia a
remarcat, prin Robert Putnam, faptul că nu contează atât de mult prosperitatea economică, ci mai ales siguranța
financiară. În acest mod explica sociologul american discrepanțele inter-generaționale și motivul pentru care
tinerii și persoanele de vârstă mijlocie sunt mai puțin fericiți

…………

Pentru studiile occidentale efectuate în domeniul fericirii, aceasta din urmă apare cel mai adesea
sub forma unui grafic „U”. Fericirea este cel mai intens trăită de copii, tineri și, surprinzător, de bătrâni.
Odată cu înaintarea în vârstă pierdem din vitalitate, dar câștigăm fericire (cf. The Economist, 16
decembrie 2010). Fericirea conduce nu numai la sănătatea mentală a individului, dar și la cea fizică. În
cadrul unui test desfășurat de John Weinman, profesor de psihiatrie la Colegiul King din Londra, acesta
a monitorizat nivelul de stres în rândul voluntarilor și apoi le-a realizat mici răni (idem). Rănile s-au
vindecat de două ori mai rapid în rândul celor care erau mai puțin stresați decât cei care aveau un nivel
de stres ridicat (idem). De asemenea, am putut observa faptul că fericirea corelează cu productivitatea,
cu cât suntem mai fericiți cu atât nivelul nostru de productivitate la locul de muncă este sporit. Așadar,
fericirea indivizilor trimite la sănătatea populației și la vitalitatea economiei.
*