Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Din cultura japoneza actuală

Posted by daurel pe 14 ianuarie 2022

Stiu că textul a mai circulat pe internet, insa imi place să-l recitesc cât mai des.
1. Din clasa întâi până în a 6-a se preda o materie „drumul despre bunul simț” din care elevii învață comportamentul civilizat și manierele de bun simț!
2. Nu rămâne nici un elev repetent din clasa întâia până la clasa a 7-a, fiindcă scopul este educația și implantarea principiilor și nicidecum învățământul și stocarea informațiilor!
3. Japonezii cu toate ca sunt considerați printre cei mai bogați oameni din lume, nu angajează femei de casa sau dădace pentru creșterea copiilor, părinții sunt primii răspunzători de educația copiilor!
4. Elevii japonezii, zilnic, timp de 15 minute, fac curat în școlile lor împreuna cu educatori, învățători și profesori, lucru ce a determinat apariția unei generații modeste și atente la fenomenul curățenie și igiena!
5. Fiecare elev japonez are tot timpul la el periuța de dinți și își spală dinții după ce mănâncă și în acest mod învață de mic cum să se păstreze igienic!
6. Profesorii iau masa cu 30 de minute înaintea elevilor, ca să fie siguri ca mâncarea este buna și nu este alterata, fiindcă elevul este considerat viitorul țarii și trebuie protejat!
7. Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de ”inginer sanitar” și are un salariu de 5000 până la 8000$. Pentru a ocupa acest post candidatul trebuie să treacă proba scrisa și orala!
8. Este interzisa utilizarea mobilului în trenuri, restaurante și locurile publice cu spații închise și mobilul trebuie setat pe modul ”bun simț” care la ei este foarte important!
9. Dacă te duci la un restaurant cu bufet suedez vei vedea ca fiecare pune în farfuria lui atât cât ii trebuie, nu fac risipa, nici nu lasă resturi de mâncare în farfurii!
10. Media de întârziere la trenuri pe an este de 7 secunde!*

12 răspunsuri sa “Din cultura japoneza actuală”

 1. rofstef said

  Despre câteva știam. Punctul 2 și 6 mi s-au părut foarte interesante și unice.
  Seară frumoasă, Daurel !

 2. Suzana said

  Este un mod de educatie ale carui efecte se observa in dezvoltarea acestei tari.
  Eu citisem doar ca in primii ani de scoala practic copiilor li se ‘preda’ legatura cu natura, pe viu si nu sunt materii ca la noi.
  Probabil ca este acoperita ideea de punctul 1.
  Ma intreb daca citesc mai marii zilei vor pricepe ceva?

  Multumesc mult, Daurel!
  Un weekend placut! 🙂

 3. Diana said

  Citind, mi-am imaginat o lume ideala! Mi-a trecut repede. 🙂 Lumea ideala nu exista, dar o lume (mai) educata ar putea exista.

  Mi-am tot propus sa scriu despre cei pe care cei mai multi ii numesc gunoieri – asa i-am numit si eu, pana cand am vazut un episod din serialul Monk si am realizat ca fara ei ne-am umple de gunoaie (am mai vazut si-n alte filme, dar doar la acel episod am „reactionat”). Sunt prea multi cetateni care vorbesc cu dispret despre acesti oameni (asta n-am facut-o nici cand ii numeam gunoieri)… 🙂 Acum imi place sa le spun „lucratori ecologici” sau… „ecologisti”, dar si „ingineri sanitari” se potriveste. No, m-am luat cu vorba!
  Un frumos sfarsit de saptamana iti doresc!

 4. Și mie îmi place să recitesc acest text, de câte ori am ocazia. Iar apoi oftez la gândul că de noi nu se poate prinde o astfel de educație.

 5. Of! Ce departe suntem!

 6. daurel said

  Ștef,
  Sunt măsuri simple. De bun simț…
  Toate cele bune!

 7. Zuzu said

  Ehehehe…diferențe!

 8. daurel said

  Suzana,
  Decidenti nostri sunt informati, dar nu vor să se complice…
  Toate cele bune!

 9. daurel said

  Diana,
  Mulțumesc, la fel!

 10. daurel said

  Petru,
  Nu-mi pot explica eșecul dascălilor în educația ecologică a elevilor. Eu văd copii în autobuze și pe strada aruncând fără jenă plastice, ambalaje, resturi alimentare, chiștoace…

 11. daurel said

  Potecuța,
  Da, suntem departe…

 12. daurel said

  Zuzu,
  Avantaj japonezii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: