Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Repovestiri.Viața la țară(2)

Posted by daurel pe 14 septembrie 2021

După cum am promis, azi redau pe scurt doua povesti cu subiecte despre năzuințele noastre legitime spre un trai mai bun.
*
DINCOLO DE STATISTICA
Dacă în primul episod am prezentat cifrele oficiale ale migrației interne și o parte din motivele pentru care unii tineri pleacă din orașe, azi încerc sa reproduc poveștile unor oameni pe care i-am întâlnit.
*


Sursa:https://portalsm.ro/2021/09/fotogalerie-secvente-din-viata-rurala-aduse-in-gradina-romei-a-inceput-satul-mic-in-satu-mare/
*

Un instructor de șah cu domiciliu și clienti în București s-a mutat intr-un sat cu apa minerală  tămăduitoare. M-a impresionat hotărârea cu care a tăiat toate legăturile cu orașul: si-a dat demisia de la slujba de stat, și-a vândut apartamentul, și-a abandonat numeroșii elevi din Capitala. Pentru a-și diminua cheltuielile a renunțat la autoturism. L-am cunoscut când am însoțit și încurajat un nepot la un concurs de sah. Am aflat ca instructorul era un fel de căpitan de echipa de șah și i se decontau cheltuielile de către părinții elevilor.
Nu știam ca statul omite sa finanțeze concursurile de șah.
*
Alta poveste care m-a surprins s-a întâmplat în urma cu mai mult de treizeci de ani, dar personajul este ferm convins si azi ca lumea funcționează după schema cunoscuta de el. În ultimii ani ai comunismului, eroul poveștii și soția sa erau angajați  la o ferma de păsări lângă Buftea și locuiau cu chirie la stat intr-o garsoniera în Chitila. Când familia lor a devenit mai numeroasa, au solicitat conducătorilor de la locul de munca să li se atribuie un apartament. După mai multe audiențe, omul muncii (cum eram numiți cam toți în acei an) a avut parte de o rezolvare neașteptată: i s-a propus să devină omul de încredere al celor din conducerea complexului avicol.
Intr-un timp destul de scurt șeful sindicatului a aranjat ca personajul nostru să cumpere în rate de la directorul tehnic o casa de paiantă în satul în care era ferma și o Dacia veche.
Iata vorbele eroului:
”Cei din conducere m-au îndrumat la magazinele de la care sa ridic trei congelatoare plătite de ei. Erau doi colegi care îmi aduceau acasă pui proaspeti și cofraje cu oua sustrase din fermă. Datoria mea era sa duc marfa la anumite adrese în Buftea, Chitila, Mogoșoaia și București. Aveam și eu partea mea. În câteva luni am achitat integral prețul casei și al mașinii și am scăpat de rate...”
Când cineva dintre noi l-a intrebat dacă beneficiarii furturilor locuiau în case luxoase, distribuitorul a lămurit o parte din afacere:
”N-am ajuns niciodată acasă la persoanele din conducere. Marfa era predata  altor oameni de încredere ale acestora. Acești intermediari isi făceau și ei partea lor, cum isi fac și azi cei care au acces la stup, altfel cum credeți voi ca s-au făcut toate aceste vile care le vedeți. Doar eu am rămas în acel sat fără asfalt în casa de paiantă de acum treizeci de ani…”

6 răspunsuri sa “Repovestiri.Viața la țară(2)”

 1. Bănuiesc că ăsta era rostul ”fermelor de partid”, de la care mulți activiști se aprovizionau cu de toate, la prețuri modice. Mai dădeam și noi târcoale pe acolo, dacă aveam vreo cunoștință.

 2. Suzana said

  Cred ca astfel de povesti sunt numeroase. Un om care poate sa rupa puntile si sa plece din oras este deosebit.
  Intrebarea mea este ce se finanteaza pentru a creste gandirea si imaginatia copiilor, cu adevarat! Dar asta este o alta… poveste!

  Multumesc pentru acest serial, Daurel.
  O zi frumoasa.
  Sa stii ca tabelul pentru WW il gazduiesc eu pentru o perioada.

 3. daurel said

  Petru,
  Partidul se prefăcea ca nu știe nimic despre inechitățile flagrante.

 4. Zina said

  A doua poveste îți taie cheful de viață… Nimic nou sub soare, deci nimic nu se va schimba. În veci!

 5. daurel said

  Suzana,
  Mulțumesc!

 6. daurel said

  Zina,
  Escrocheriile gulerelor albe…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: