Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

21 iulie în istorie

Posted by daurel pe 21 iulie 2021

21 iulie 356 î.Hr. – Un oarecare Herostratus, da foc uneia din cele sapte minuni ale lumii – templul Artemisei (Dianei) din Efes.
Potrivit tradiției, incendiul a avut loc în ziua în care s-a născut Alexandru cel Mare…
Herostrat a fost prins și torturat, mărturisind că a comis incendierea într-o încercare de a face ca numele său să devină nemuritor.

Pentru a-i descuraja pe cei care aveau intenții similare, autoritățile efesiene nu numai că l-au executat pe Herostrat, dar au încercat să-l condamne la anonimat prin interzicerea menționării numelui lui sub amenințarea pedepsei cu moartea. Cu toate acestea, istoricul antic Theopompus menționează numele lui Herostrat în Philippica, iar el apare din nou în operele istorice de mai târziu ale lui Strabon.
Se spune că, de fapt, numele său a supraviețuit numelui judecătorilor lui, iar în Hydriotaphia Sir Thomas Browne a afirmat:

Dar nedreptatea uitării își împrăștie orbește semințele și se ocupă cu perpetuarea amintirii oamenilor fără a ține cont de merite… Herostratus trăiește pentru că a dat foc Templului Dianei, numele celui care l-a construit s-a pierdut…  Cine știe dacă cei mai buni dintre oameni sunt cunoscuți? sau dacă nu au fost uitate persoane mai remarcabile decât oricare dintre cele menționate în relatările cunoscute ale timpului?”Sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Herostrat/

*
Tratatul de la Kuciuk-Kainargi a fost semnat la 21 iulie, 1774, de Imperiul Rus și Imperiul Otoman după înfrângerea acestuia din urmă în războiul din 1768-1774.
Prin acest act Moldova şi Muntenia, rămâneau sub suzeranitate turcească, însă ruşilor li se recunoaştea dreptul de control şi de apărare a românilor contra abuzurilor turceşti. Acesta a fost începutul protectoratului rusesc în Principatele Române. Prin consulii de la Iaşi şi Bucureşti, Imperiul Rus va exercita un control şi un amestec continuu, în toate afacerile ţărilor române.
Cu toată dorinţa Imperiului Rus de a anexa ambele Principate Dunărene, scopul urmarit nu a putut fi realizat, din cauza că la 1772 în loc de aceste două ţări, acesta a căpătat o bucată din Polonia…

Sursa:https://www.unitischimbam.ro/evenimentele-zilei-de-21-iulie-in-istorie/
*

21 iulie 1821 – S- a născut marele patriot român Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie S.N. 2 august 1821, undeva în ținutul Bacăului, Moldova — d. 22 august S.N. 3 septembrie 1890, Mircești, județul Roman, România) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea - portret realizat de Constantin Daniel Stahi- foto preluat de pe ro.wikipedia.org
A a fost poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc și al literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei și apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea…

*
*

6 răspunsuri sa “21 iulie în istorie”

 1. Suzana said

  Multumesc pentru aceasta sinteza, Daurel!
  Mereu au existat personaje care au vrut sa intre in istorie facand ceva rau. Nu am inteles aceasta idee si continui sa nu o inteleg, mai ales ca acum
  sunt exemple cu toptanul! 😦
  Numai bine, Daurel!

 2. Diana said

  Cele „15 minute de glorie” pe care le urmaresc unii, chiar si azi, devin, uneori, secole – nu de „glorie”, dar de neuitare. E, cumva, ciudat.
  Au scapat atunci de rusi cele doua tarisoare, dar n-a scapat de bolsevici Romania Mare. 😦 Nefasta influenta…
  Multumesc pentru aceste date.
  Toate cele bune!

 3. daurel said

  Suzana,
  Un soi de antieroi…
  Happy joi!

 4. Ce nu fac unii oameni pentru celebritate, dar numai renumele obținut prin trudă și talent merită să fie respectat cu admirație.

 5. daurel said

  Diana,
  Fenomenul este de vreo 2400 de ani în cercetare…
  Sănătate!

 6. daurel said

  Petru,
  Ca sa fie respectat, numele trebuie sa fie cunoscut. Ca sa fie cunoscut, trebuie publicitate…
  Sănătate!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: