Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

10 august.Panait Istrati

Posted by daurel pe 10 august 2020

Frumosul înseamnă lupta împotriva mârşăviilor şi crimelor epocii. Nu se poate vorbi despre frumos în mijlocul unei omeniri care se sfâşie. Nu mai cred în nici un «crez», nici o idee, nici un partid, în nici un om. Eu nu mă uit la ce spun oamenii, ci la ce fac oamenii“ (Spovedania unui învins, p. 6)
Sursa: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/spovedania-unui-invins-panait-istrati-/

pret preturi Spovedania unui invins - Panait Istrati
Panait Istrati, numele la naștere, Gherasim Istrati, (n. , Brăila – d. , București, ) a fost un scriitor român de limbă română și franceză.
*
Panaït Istrati
(…)La începutul anului 1935, editura Gallimard își propune să prezinte cititorilor francezi pe scriitorul George Orwell, cu ocazia traducerii primei sale cărți La Vache enragée. Lui Panait Istrati i se trimite textul romanului, cules și pus în pagină la tipografie. El nu cunoștea opera lui Orwell și prefața pe care o scrie este numai pe baza lecturii acestei cărți. Ea a fost păstrată în toate reeditările acestei cărți, de atunci încoace. La noi, această prefață a rămas necunoscută până  când a fost tradusă și publicată de istoricul literar Marin Bucur, însoțită și de o prezentare foarte competentă și densă, din care ne permitem să reproducem:
Apărută în 1935, în traducere franceză la editura Gallimard, La vache enragée era nu numai primul roman al lui Orwell, dar și primul tradus într-o limbă străină. Prezentarea scriitorului englez,  o face Panait Istrati. Am putea spune că Panait Istrati îl descoperă Europei pe Orwell, așa cum la rândul său fusese descoperit de Romain Rolland. La vache enragée corespunde în substanță și stil cu însăși literatura lui Panait Istrati. Romanul lui Orwell era pentru Istrati «o operă rarisimă în vemea noastră», în primul rând prin «absența totală a frazeologiei literare». Scriitorul român îl descoperea cu adevărat pe Orwell, și în același timp își făcea propriul testament literar. Prefața la romanul La vache enragée (datată «București, martie 1935», deci cu o lună înainte de a muri) este și ultima sa creatie literară. Destinul, măcar acum generos, a făcut ca scrierea de adio a lui Istrati să fie în același timp și actul de recunoaștere a unuia dintre scriitorii cardinali ai conștiinței umane contemporane.
(https://www.goodreads.com/quotes/7469063-la-vache-enrag-e-de-george-orwell-la-nceputul-anului-1935)
*
Alte referinte:
1.(…)Spre deosebire de prietenul sau Nikos Kazantzakis, rămas fidel utopiei leniniste și atras de liderii carismatici totalitari, Istrati și-a recunoscut eroarea despărtindu-se in chip sfașietor de o intreagă familie politică si spirituală.
(…)
(https://www.contributors.ro/cand-este-miez-de-noapte-in-secol-eternul-eretic-panait-istrati-eseu-de-/)


2.În jurul anului 1935, când s-a realizat o statistică, s-a stabilit că Istrati era deja tradus în 27 de limbi, ceea ce demonstrează că Panait Istrati nu a avut numai un succes de librărie, ci a pătruns în foarte multe medii culturale din întreaga lume, ajutat probabil de faptul că scria în limba franceză.
(http://epochtimes-romania.com/news/braila-placa-memoriala-la-casa-tatalui-lui-panait-istrati-)

*
*

8 răspunsuri sa “10 august.Panait Istrati”

 1. rofstef said

  Mi-a plăcut primul citat din „spovedania unui învins”.
  Seară frumoasă, Daurel !

 2. Ne surprinzi mereu cu câte ceva nou și interesant.
  Mulțumiri călduroase!

 3. daurel said

  Stef,
  A fost un revoltat… sincer.Nu gasesc alt cuvant.
  Toate cele bune!

 4. Zina said

  Un remember minunat pentru un scriitor despre care nu se prea vorbește la noi. Și totuși… el i-a creat pe Codin și pe Chira Chiralina.
  Zi frumoasă!

 5. Mulţumesc pentru tot ce-am învăţat şi azi!

 6. daurel said

  Petre,
  Ma incurajezi.
  Multumesc!

 7. daurel said

  Zina,
  Mereu găsesc lucruri noi despre Panait Istrati. Recent am aflat că spre sfârsitul vietii a publicat in ziare legionare…

 8. daurel said

  Potecuţa,
  Ma bucur cand aflu ca am postat ceva interesant.
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: