Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Ziua Mondială a Ciocolatei

Posted by daurel pe 7 iulie 2020

Astăzi este ziua ciocolatei

Sursa:https://www.gds.ro/Magazin/2020-07-07/pe-7-iulie-sarbatorim-ziua-mondiala-a-ciocolatei/
*
7 iulie:Ziua Mondială a Ciocolatei, este denumită, în unele cazuri, drept Ziua Internațională a Ciocolatei. Unele referiri indică faptul că această zi sărbătorește introducerea ciocolatei în Europa în 1550…
*
Am găsit 25 de curiozitati despre ciocolată. Iată câteva:

Deşi este originară din America Centrală şi de Sud, astăzi, mai mult de 66% din boabele de cacao din lume sunt cultivate în Africa, iar Coasta de Fildeş produce 33% din producţia mondială.
– Ciocolata albă, deşi seamănă la textură cu ciocolata clasică, nu conţine cacao, iar unele ţări nici nu o consideră a fi ciocolată!
– În 2007, un hoţ a furat diamante, în total 120.000 de carate, în valoare de 28 de milioane de dolari după ce a câştigat încrederea angajaţilor la o bancă din Belgia oferindu-le în mod constant ciocolată. Acesta s-a prezentat drept un om de afaceri argentianian cu numele, Carlos Hector Flomenbaum.
– Anul 1947 a fost marcat printr-un protest al copiilor din Canada. Aceștia au declanșat mai multe proteste împotriva producătorilor de dulciuri din ciocolată, pentru că cei din urmă au ridicat prețul batoanelor de la 5 cenți la 8 cenți.

– Jeanne Calment a trăit 122 de ani și a atribuit secretul longevității sale unei diete care includea consumul uleiului de măsline, vinului roșu și a unui kg de ciocolată pe săptămână.
(http://ea.md/este-ziua-mondiala-a-ciocolatei-25-curiozitati-delicioase-despre-acest-desert-foto/)
*
Mă simt dator să scriu câteva rânduri  despre matusalemica Jeanne Calment:

(…)În 1965, la vârsta de 90 și fără moștenitori, Calment a semnat un acord de a-și vinde apartamentul avocatului ei André-François Raffray, printr-un contract pe viață. Raffray, pe atunci în vârstă de 47 de ani, a fost de acord să-i plătească lunar 2.500 de franci până la moartea ei. Raffray a sfârșit prin a plăti lui Calment echivalentul a mai mult de 180.000 de $, care a fost mai mult decât dublu valorii apartamentului. După ce Raffray a murit de cancer la vârsta de 77 de ani, în 1995, văduva lui a continuat să-i plătească Jeannei Calment rata până la moartea acesteia. În toți acești ani, Calment obișnuia să spună că ea „a concurat cu Matusalem”.
La 21 februarie 1997, la sărbătorirea a 122 de ani, s-a anunțat că n-o să mai aibă apariții publice, sănătatea ei deteriorându-se grav. A murit la 4 august în același an din cauze necunoscute.

Atât înainte cât și după moartea lui Calment, au existat mai multe pretenții că ar fi depășit vârsta ei însă nici unul dintre ei nu au putut dovedi și, prin urmare, Calment continuă să dețină recordul pentru cea mai în vârstă persoană care a trăit vreodată.
(https://ro.wikipedia.org/wiki/Jeanne_Calment)

*
*

11 răspunsuri sa “Ziua Mondială a Ciocolatei”

 1. Trebuie sărbătorită ca la carte, caut ciocolata ascunsă prin cămară 🙂
  Nu ştiam, foarte interesant totul!

 2. Atipica said

  Acu, la ceas de seara, cand toata lumea stie ca nu-i bine sa bagi in tine ciocolata ca hamesitul 😀 vazui postarea ta. Si m-a pocnit o pofta nebuna de ciocolata!! esti raspunzator pentru kilogramele in plus, sa stii! 😀 😀

 3. Suzana said

  Multumesc pentru informatii, Daurel!
  Mai adaug linkul https://www.jurnaluluneieve.ro/2019/12/choco-museum-va-indulcesc-de-sarbatori.html, pe blogul lui Carmen, despre o expozitie a ciocolatei, care culmea nici departe de mine nu este, dar nu am ajuns sa-l vad! 🙂
  Adaug ca desi ciocolata este atat de buna (la gust), cand ma uit la reteta sunt nedumerita, ca sa spun delicat! 😀

  O seara buna, Daurel!

 4. daurel said

  Potecuța,
  Da, din rezervele strategice…

 5. Ce păcat că nu am știut, ca să am o ciocolată pregătită pentru această zi. Poate, la anul.
  O zi faină!

 6. ina02s said

  Da, cum zice Petru, trebuia sa fi stiut din timp si sa ne dedulciM. Ce frumoasa si apreciata sarbatoare! 🙂 Data viitoare.. O zi buna!

 7. daurel said

  Atipica,
  Eu voiam sa povestesc numai despre binefacerile consumului ponderat de ciocolata. Un kilogram pe saptamana face victime colaterale…

 8. daurel said

  Suzana,
  Inainte de pandemie treceam destul de des pe strada Orhideelor. Acum voi fi mai atent, poate gasesc muzeul.
  Multumesc!

 9. daurel said

  Petru,
  Ai dreptate: anumite evenimente va trebui să le anunt din timp…
  Multumesc!

 10. Anonim said

  Ciocolata, în cantități moderate, e chiar recomandată. De preferat ciocolata neagră-fără creme și alte adaosuri, mai săracă în grăsimi și zaharuri. Pe ambalajul ciocolatei negre se și indică procentul de ”ciocolată curată”. De exemplu, cea de 80% e mai bună decât cea de 60%. Dar e mai amară!

  Zi frumoasă și mulțumiri pentru informații!

 11. daurel said

  Ciocolata amară are si avantajul ca, in general, nu-i tenteaza pe ceilalti…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: