Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Școala japoneză

Posted by daurel pe 22 iunie 2020

Prin titlul de mai sus experimentez putin, deoarece poate să atragă spre blogul meu vizitatori interesati să-si educe copiii in scoli mai putin obisnuite.
Am constatat că sunt căutate postările care sugereaza dezvăluiri de ceva rezolvari, de ceva rețete.
Că veni vorba, in aceasta perioadă, poposesc pe blogul meu căutatorii de cirese amare. In plus, zilnic sunt accesat de minim doi internauti care caută formula lui Blondel...
Mă simt obligat să mentionez că nu fac publicitate.

*
japonia
*

Iată câteva reguli obligatorii din programa școlii japoneze:
– Din clasa întâi până în a 6-a se preda o materie „drumul despre bunul simț” în care elevii învață comportamentul civilizat și manierele de bun simț!
*
–  Japonezii cu toate ca sunt considerați printre cei mai bogați oameni din lume, nu angajează femei de casa sau dădace pentru creșterea copiilor, părinții sunt primii răspunzători de educația copiilor!
*
 – Elevii japonezii, zilnic și timp de 15 minute, fac curat în școlile lor împreuna cu educatori, învățători și profesori, lucru ce a determinat apariția unei generații modeste și atente la fenomenul curățenie și igiena!
*
–  Profesorii iau masa cu 30 de minute înaintea elevilor, ca să fie siguri ca mâncarea este buna și nu este alterata, fiindcă elevul este considerat viitorul țarii și trebuie protejat!
*
–  Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de ”inginer sanitar” și are un salariu de 5000 până la 8000$. Pentru a ocupa acest post candidatul trebuie să treacă proba scrisa și orala!
*
–  Este interzisa utilizarea mobilului în trenuri, restaurante și locurile publice cu spații închise și mobilul trebuie setat pe modul ”bun simț” care la ei este foarte important!

*
O să ti se para ciudat, dar in majoritatea scolilor japoneze nu exista femeie de serviciu. Elevii sunt cei care fac curătenie in sălile de clasă, in cantine si in toalete. Ei se impart in echipe si indeplinesc aceste sarcini prin rotatie. Astfel, sunt invatati sa lucreze in echipa si să se ajute unii pe altii.
*
Uniforma este obligatorie. Fetele poarta tinute in stil marinaresc, pe când uniformele pentru băieti sunt croite in stil militar. Statul japonez considera că purtarea uniformei elimina barierele sociale printre elevi si ii ajută să dezvolte un sentiment de apartenentă la comunitate.
*

Până la vârsta de 10 ani, elevii nu dau niciun fel de test fiindcă, potrivit japonezilor, in primii trei ani de scoala cunostiintele academice nu sunt importante. In lipsa unor examene, copiii sunt verificati constant. Si, desi sistemul de educatie japonez poate părea strict, rata absenteismului este aproape inexistenta.
*

Testul care decide viitorul elevilor se dă la absolvirea liceului, iar punctajul obtinut este cel pe baza căruia se intra la facultate. Desi perioada de pregătire este numita „iadul examinarii” din cauza concurentei acerbe, peste 75% dintre absolventii de liceu reusesc să isi continue studiile la facultate.

(https://www.digi-life.tv/stiri/educatie/scoala-in-japonia-cum-sunt-crescuti-si-educati-copiii-de-acolo-)

*
**

*

10 răspunsuri sa “Școala japoneză”

 1. ina02s said

  Școala japoneza, societatea japoneza.. Sunt diferențe așa mari de mentalitate. Onoarea la ei și gândul la sepuku. Bunul simt, modestia, onoarea sunt valori care primează la ei. Noi doar visam că și aceste valori sa fie apreciate. 🙄

 2. Zuzu said

  Inseamna ca noi si bun-simtul ne-ntalnim mai rar!

 3. Zina said

  Dragă Daurel, mă faci să spun ce n-aș fi vrut, nu vreau să stârnesc dispute.
  La noi, despre faptul că elevii au purtat uniforme și au făcut curățenie în școli cot la cot cu profesorii s-a spus că este comunism și afectează personalitatea elevului…

 4. daurel said

  Ina,
  Deocamdata, se pare ca s-au redus cazurile de frauda prin copiere…

 5. Citim și ne minunăm, dar cu atâta rămânem. Pentru că o civilizație cu astfel de concepții se clădește timp de secole, cu disciplină și multe măsuri, ce par mari sacrificii într-o națiune cu o mentalitate ca a noastră.
  S-auzim de bine!

 6. Suntem departe de asta. Cum a spus şi Zina, la noi şi dacă îi atragi atenţia copilului atragi revolta mămicuţelor moderne, cum că le traumatizezi copilul. La noi n-ai practic voie să mai zici nimic legat de copii. Bine că avem voie să-i exploatăm pe unii, să-i lăsăm să moară de foame pe alţii şi tot aşa.

 7. daurel said

  Zuzu,
  Nu am date pentru a compara. M-a surprins faptul ca este materie prioritara in scoala primara.

 8. daurel said

  Zina,
  Nu stiu ce sa zic…

 9. daurel said

  Petru,
  Asa este, dar nu stiu de ce ne tot lăudam că avem specialisti…
  Toate cele bune!

 10. daurel said

  Potecuţa,
  Abandonul scolar e ridicat din cauze de saracie si nu numai…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: