Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Inframicrobiologie

Posted by daurel pe 25 aprilie 2020

Demult, pe când eram la scoală in Cluj-Napoca, părintii mei rămasi la vreo 200 km depărtare erau preocupati să găsească pe cineva in acest oras la care să pot apela in caz de necaz; cineva care are acasa telefon. Asa era obiceiul, cam toti aveau pe cineva…
S-a aranjat destul de repede ca persoana de legătura să fie doctorul Constantin T. Pentru cunoscuti, Ticu.
Ticu era la inceputul unei frumoase cariere universitare. Când l-am cunoscut, făcea experiente pe cobai. Mi-a explicat  cu răbdare si mândrie că cerceteaza virusii  intr-un laborator de inframicrobiologie. S-a intamplat să nu fie nevoie sa apelez la ajutorul doctorului lui Ticu. Vorbeam tot mai rar, iar dupa un timp nu l-am sunat nici de sărbatori, nici de ziua lui, deci deloc…Am  aflat de la cunostinte comune că inainte de pensionare ajunsese profesor universitar. Acum, cu ocazia pandemiei, as fi vrut să vorbesc cu el, dar n-am reusit să-i găsesc datele de contact; as vrea să-l intreb, printre altele, pe cine să cred dintre cei care apar la televizor si vorbesc despre Covid-19.
Căutând pe internet date despre doctorul virusolog Constantin T., am găsit o multime de articole despre infectii, dar nu dintre cele publicate de doctorul mentionat.
Vrând, nevrând mi-au retinut atentia unele date stiintifice.
Totodata, cred că am inteles din ce cauza,  cadrele medicale din Ro nu au luat in serios gripa acestui sezon: din datele lor statistice si din literatura de specialitate se stia că  in fiecare iarna gripa creaza complicatii grave multor persoane de  peste 65 de ani.
Acum, cinstit vorbind, cam in toate statele din emisfera nordică ciferele statistice despre gripa sezonieră erau asemănatoare.

Redau mai jos extrase din cartea Virusologie bacteriologie si parazitologie pentru asistenti medicali scrisă de dr.Monica Moldoveanu (Copyright © 201Editura ALL):
…………………………………………

Virusurile sunt insensibile la acţiunea antibioticelor; administrarea interferonilor induce la nivelul celulelor neparazitate o stare antivirală care le face rezistente la infecţie.Inactivarea virusurilor este posibilă sub acţiunea mai multor factori : radiaţiile ionizante (UV, X), căldura, pH-ul acid (sub 4) sau alcalin (peste 9), detergenţi, clor.
…………………………………………
1.3.3. Gripa
Este cea mai frecventă infecţie acută a aparatului respirator. Se apreciază că în fiecare an în intervalul noiembrie-aprilie, aproximativ 20-30% dintre indivizi prezintă cel puţin un episod gripal, suscceptibilitatea copiilor fiind de două ori-trei ori mai mare comparativ cu adulţii. În România, peste 2000 de decese înregistrate anual, cauzate de gripă, în special la vârstnicii de peste 65 de ani.
………………………………………………
Transmiterea. Virusul gripal se transmite cel mai frecvent prin picăturile minuscule de salivă eliminate în timpul tusei, strănutului dar şi în timpul vorbirii, picături numite Pfluge. Mai rar, se poate transmite şi prin obiecte contaminate.

……………………………………………………….

4 răspunsuri sa “Inframicrobiologie”

 1. Diana said

  Si mie mi-ar placea sa stiu pe cineva de incredere care sa-mi spuna… ce sa cred… 🙂 Ceea ce stiu (stiam) 🙂 despre virusul gripal (si despre coronavirus) se potriveste tot mai putin cu ceea ce aud/citesc in ultimul timp…

  Weekend linistit iti doresc!

 2. Fiind vorba de viruși, dar mai ales de COVID-19, singurul fapt de care putem fi siguri este că se transmit de la om la om. Așadar, izolarea și contactele cât mai reduse reprezintă metoda demonstrată prin care ne putem proteja. Deocamdată. Păcat că mulți nu înțeleg decât după ce le moare cineva dintre cei dragi.
  Sănătate și zile senine!

 3. daurel said

  Diana,
  E o mare deruta in lume, dar deocamdata cred ca e vorba doar de prostia conducatorilor…
  Toate cele bune!!

 4. daurel said

  Petru,
  Sunt convins că trebuie respectată distantarea si igiena. Voiam doar să subliniez ca sistemele sanitare de pretutindeni actionau la inceput ca pentru o gripa sezoniera.
  Să ai bucurii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: