Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Citate favorite(58)

Posted by daurel pe 25 februarie 2019

Despre Ziua Internaţională a Justiţiei Sociale am aflat azi citind blogul Dianei (Kundalini).Îi multumesc.
*
Imagini pentru Ziua Internaţională a Justiţiei Sociale

 

*
E un subiect delicat. Textul de mai jos l-am mai publicat in 2017. Azi particip cu aceasta postare la serialul bloggeristic de luni. Detaliile si tabelul de inscriere se găsesc pe blogul https://povestiripescurt.blogspot.com/2019/02/CF-99-in-arcadia-de-ben-okri.html

Un profesor de economie de la un colegiu a declarat că nu a picat vreodată pe cineva la examen, dar, odată a picat în bloc o grupă întreagă de studenţi. Acea clasă a insistat că socialismul este funcţional şi că nimeni nu ar trebui să fie sărac şi nimeni bogat, toată lumea EGALĂ!

Profesorul le-a spus: „OK, vom face în grupa aceasta un experiment asupra socialismului. Notele tuturor vor fi mediate (adică se va calcula media notelor) şi fiecare va primi aceeaşi notă, astfel încât niciunul nu va pica şi niciunul nu va primi nota A (echivalentul 10-ului românesc).

După primul test, notele au fost mediate şi toţi au primit un B (echivalentul unui 8-9 românesc). Studenţii care au studiat intens au fost supăraţi, iar cei care au studiat mai putin au fost bucuroşi.

Cum cel de-al doilea test se apropia, studenţii care studiaseră puţin au învăţat şi mai puţin, iar cei care studiaseră mai intens şi-au spus că şi ei vor o „pomană”, aşa încât şi ei au studiat mai puţin. Media celui de-al doilea test a fost D (aproximativ 6)! Nimeni nu mai era fericit.

Când a fost dat al treilea test, media notelor a fost F (picat). Notele au fost descrescătoare deoarece au aparut certurile, acuzaţiile, ura şi nimeni nu a vrut să înveţe pentru beneficiul altuia. Spre marea surpriză a tuturor studenţilor, toţi au picat.

Profesorul le-a spus că socialismul ar fi picat în final, deoarece atunci când recompensa este mare, efortul pentru a avea succes este, de asemenea, mare. Dar când statul nu mai acordă acea recompensă, nimeni nu va încerca sau va vrea sa aibă succes. Nu putea fi o explicaţie mai simplă!

Iată un scurt paragraf care sintetizeaza totul:
„1)Nu se poate legifera ca săracul să fie liber, iar bogatul în afara libertăţii.
2) Ceea ce primeşte o persoană, fără a fi muncit pentru aceasta, trebuie produs de cineva, care, la rândul lui, nu primeşte nimic pentru ceea ce a muncit. Statul nu poate da cuiva ceva, fără să fi luat mai înainte de la altcineva.
3) Când jumătate din populaţie vede că poate să nu muncească, pentru că cealaltă jumătate va avea grijă de ea, şi când jumătatea care a muncit realizează că nu are sens să mai muncească, pentru ca alţii sunt beneficiarii muncii lor, atunci acesta este sfârşitul oricărei naţiuni.
Nu poţi multiplica bogăţia divizând-o.”
*
*

8 răspunsuri to “Citate favorite(58)”

 1. O dovadă foarte clară că trăim încă în socialism, după câte ajutoare sociale nemeritate se primesc, precum și sinecuri strigătoare la cer.
  Salutări cu aer de primăvară!

 2. Zina said

  Total de acord cu Petru Racolta, n-aș fi putut să o spun mai bine!
  Sănătate și numai bine!

 3. daurel said

  @Racoltapetru6,
  Multi isi doresc modelul suedez, un stat cu multe ajutoare sociale. Problema este ca pentru a imparti tuturor plus-valoarea natiunii, mai intai trebuie produsa; apoi, trebuie ca cei care au produs-o sa fie si de acord….
  Multumesc!

 4. Suzana said

  Tare de tot textul. O sinteza perfecta a subiectului in discutie.
  Nu-l vazusem prima data. Pana la urma, anumite reactii umane sunt perfect previzibile. Ar merita intrebati si niste specialisti in comportamentul uman, care mi se pare o disciplina extrem de interesanta, atunci cand arunci cu ajutoare asa cum se face inca la noi.
  Multumesc, Daurel! O saptamana frumoasa sa ai!

 5. Diana said

  Multumesc pentru interes, @daurel.
  Imi amintesc textul, pentru ca atunci am facut referire la el. Acum am „pus link” spre textul de aici, la textul meu.

  Justitia sociala nu inseamna (doar/neaparat) sa se ia de la bogati / de la cei multi si sa se dea saracilor, ci e mai mult despre sanse egale: acces la educatie si informatie, la locuri de munca pe masura calificarilor, rasplata pe masura efortului s.a.
  In RO, asistatii sociali (in adevaratul sens al sintagmei) sunt vreo 200 si ceva de mii – se vehiculeaza ca ar fi milioane pentru ca se baga in aceeasi traista si oamenii cu dizabilitati (unii nu pot munci, altii ar putea, dar nu au unde si nu au cum, multi, sa ajunga la un loc de munca) si femeile care sunt in concediu de crestere copil s.a.m.d. Sistemul suedez (si belgian) functioneaza pentru ca pe acolo coruptia politicienilor tinde spre zero si oamenii sunt educati, de mici, in spiritul solidaritatii sociale.
  Numai de bine!

 6. daurel said

  @Zina,
  Multumesc!

 7. daurel said

  @Suzana,
  Cei de la putere folosesc ajutoarele pentru a-si atrage voturi; cu cat sunt mai multi saraci, cu atat cresc sansele sa se mentina in fruntea mesei…
  Multumesc!

 8. daurel said

  @Diana,
  Ai dreptate, justitia sociala e mult mai mult decât câstiguri bănesti.
  Am citit de doua ori comentariul tau pentru a fi sigur ca nu te feresti de cuvântul coruptie…
  Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: