Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Lectura.Reviste subvenționate

Posted by daurel pe 25 octombrie 2018

Este vorba despre reviste literare.
Nu e prima data când scriu despre lecturile mele. In urmă cu vreo doi ani scriam despre mancurții dintr-o carte apărută inainte 1989 in spatiul sovietic ( https://daurel.wordpress.com/2016/08/21/lectura-cinghiz-aitmatov/).
Trebuie să spun că, desi citesc cu interes literatură si critică literară, cumpăr foarte rar reviste si cărți. Am povestit adesea pe blog despre motiv: deoarece ne-am mutat de cinci ori in 40 de ani, uneori ne-au creat probleme corpurile de biblioteca, cărtile si colectiile de reviste. Mai mult: deoarece unele au rămas impachetatre ani de zile, am constatat că se poate trăi si fără ele…
Totusi, uneori sunt tentat sa particip la cate o lansare; cartea lui Matei Visniec m-ar fi interesat. Imi planificasem sa ajung azi la ora 11 pe Lipsacani, dar au intervenit alte urgente…

De un timp am descoperit multe revistele online; cele subventionate de la buget pot fi citite fără restrictii.Imaginile cu cartea „Ordinea de zi” si autorul acesteia, Eric Vuillard, le-am copiat dintr-o revista ” finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii”; am incercat sa reproduc coperta acelei publicatii. Dupa ce am mai accesat cateva situri cu recenzii, mi-am dat seama ca stiam imprejurarile si interesele care i-au permis lui Hitler sa ia puterea. E o carte potrivita sa fie daruita unora care cred in democratie.

Imagini pentru matei vișniec ultimele zile ale occidentului

 

*

Surse:ziare si revista Orizont (http://www.revistaorizont.ro/arhiva/septembrie2018.pdf)
(ORIZONT)
REVISTĂ A UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA
Revistă finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale/serie nouă, 32 pagini septembrie 2018/nr. 9 (1637)
anul XXX

1 leu

*

Pe paginile de internet ale Uniunii Scriitorilor din România am găsit explicatia pretului incredibil  al revistei bănătene: 1 leu:
Uniunea Scriitorilor din România editează nouă reviste: un săptămânal (România literară – la București), un bilunar (Helikon – publicație în limba maghiară, la Cluj) și șapte lunare (Viața Românească, Luceafărul de dimineață – la București, Apostrof, Steaua – la Cluj, Convorbiri Literare – la Iași, Ramuri – la Craiova, Orizont – la Timișoara). De asemenea, există alte publicații importante care au egida U.S.R, între ele, și o revistă online, literaturadeazi.ro.
Din anul 2015, revistele U.S.R. sunt finanțate printr-o lege specială, Legea 136/ 8 iunie 2015.
Sursa:http://www.uniuneascriitorilor.ro/reviste.

Fiind curios ce tiraj au publicatiile literare editate pe bani publici, am căutat pe net. N-am găsit date pentru revistele Uniunii Scriitorilor, dar cred că tirajele sunt comparabile cu cele ale periodicelor Dilema veche sau Capital.
Iată unele tiraje din vara anului 2018:

„[…]situația numărului de exemplare difuzate arată așa (https://www.brat.ro/audit-tiraje/cifre-de-difuzare/ ): Click – circa 71.800, Practic în bucătărie – 46.500, Click de duminică – 43.000, TV Mania – 40.500, Libertatea – 39.500, (…) Ziarul Lumina – 21.800, Historia – 19.100, Gazeta sporturilor – 17.500, Evenimentul zilei – 9.000, Adevărul: circa 6.000, Dilema veche – 5.600, Capital – 4.000…”

*
*

6 răspunsuri to “Lectura.Reviste subvenționate”

 1. Mare adevăr: democrația nu e făcută pentru oamenii fără educație. E alarmant faptul că o mare parte dintre profesori ar prefera dictatura.
  S-auzim mai de bine!

 2. Diana said

  Of, democratia… In democratie, pentru cei care nu-i respecta regulile exista sanctiuni – doar ca nu exista oameni capabili sa le impuna.
  Am vazut mai multe documentare despre ascensiunea lui Hitler la putere si m-am intrebat – retoric, desigur – cum de au putut fi asa de creduli asa de multi oameni; unii au fost doar rai si lacomi… Si, probabil, multi inculti.

  N-am mai citit reviste literare de nu mai stiu cand – cele ale USR (nu partidul!) 🙂 nici nu prea-mi vine a le citi – probabil ca am prejudecati in ceea ce priveste aceasta uniune a scriitorilor.

  Cartile mi-ar placea sa le citesc. Multumesc pentru info.
  Zile senine iti doresc!

 3. daurel said

  @Diana,
  In ascensiunea lui Hitler au fost mari interese atat in Germania cat si in Marea Britanie: oprirea comunismului.
  Toate cele bune!

 4. daurel said

  @Racoltapetru6,
  Am ramas si eu surprins de acel sondaj. E o mare ciudatenie; acum se tot cauta explicatii.
  Sa ai bucurii!

 5. Diana said

  Oprirea comunismului este numai o particica….din cate am inteles eu.
  Asa, si comunistii insista ca au luptat (si) impotriva nazistilor )si au luptat) – in Ro, comunistii sustin ca au avut un rol esential in lupta impotriva :”gardistilor”… Au avut un rol, dar nu-mi pot da seama daca si esential (cunosc prea putina istorie 😦 si nu stiu in care cercetatori sa am incredere) 🙂
  Multumesc; la fel!

 6. daurel said

  @Diana,
  Nu exista un consens intre istorici. In replica mea de mai sus, ca nespecialist in istorie, am relatat o idee din revista „Orizont”:

  (http://www.revistaorizont.ro/arhiva/septembrie2018.pdf –la pagina 9)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: