Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Citate favorite(32)

Posted by daurel pe 2 iulie 2018

 

MOTTO

Numai în societatea noastră, în care el, Neagu Djuvara, este supravieţuitorul unei civilizaţii morale moarte, poate să fie cineva un fenomen cultural de unul singur.
(Andrei Pippidi)


01-Coperti-Q-186-1-4-1

[…]

5.Toată viaţa mea a fost o întâmplare. M-a luat Dumnezeu de la locul cutare, m-a trântit la locul cutare. Nu eu sunt cel care mi-am ales calea, ci Dumnezeu.

6. Eu sunt foarte religios. Mă rog dimineaţa, mă rog seara, mă rog pe stradă când merg, umblu pe stradă citindu-mi în cap Psalmul al XX-lea al lui David, „Mulţumescu-ţi Doamne”… nemurirea ta etc., etc. îl ştiu pe dinafară.

7. Am avut cea mai extraordinară și devotată mamă. Am găsit și explicaţia de ce Dumnezeu mi l-a retras pe tata la vârsta de 38 de ani, când era atât de preţios ca individ. Dacă el ar fi trăit, eu aş fi fost un băiat de bani gata, aş fi fost un nimica toată.

8. Faptul că am avut o tinereţe şi o copilărie dificile a făcut să fiu ce sunt.

9. Să fii întotdeauna onest, să spui adevărul, să nu cauţi să iei bunul altuia. Acestea sunt lucrurile cu adevărat importante în viaţă.

…………………………………………………………………………………………………………………………..

18. Pe Emil Cioran l-am iubit, ce mai tura-vura! Tipul e genial! De aceea mă supără că în România e mai puţin venerat decât Mircea Eliade. Cioran era mult mai autentic, în timp ce Eliade era un egocentric.

19. Naționalismul ăsta exacerbat l-au avut și comuniștii, dar și alții. Iorga deține recordul mondial al scrisului: a scris 1.300 de cărți și 13.000 de articole, pe lângă editorialul zilnic din ziarul lui politic. Asta nu există în toată istoria universală! Din păcate, avea o prejudecată de exaltare a neamului românesc care nu e rentabilă în străinătate!

 

*

21. Nu suntem respectați în lume nu din cauză că n-am jucat un rol important în istorie, ci fiindcă mințim! De aceea nu suntem preluați de către istoricii din Occident. Noi le umflăm așa de mult că ajungem să nu mai fim luați în serios.

22. Primul lucru pe care trebuie să îl facem pentru brandul nostru de țară e să scriem istorie cinstită!

23. O naţiune în ascensiune poate profita de mediocrităţi; o naţiune în declin nu mai ştie să-şi folosească geniile.

Sursa:NEAGU DJUVARA: 99 de gânduri şi obsesii

*

Particip la  jocul bloggeristic de luni. Detaliile si tabelul de inscriere se găsesc pe blogul https://zinnaida.blogspot.com/2018/07/citate-favorite-68.html

*
*

5 răspunsuri sa “Citate favorite(32)”

 1. Minunată seară am avut: la Diana am citit fragment din scrierea lui Mircea Eliade, iar la tine din gândirea unei alte mari personalități, Neagu Djuvara ! Mulțumesc frumos pentru această frumoasă lectură !
  Îți doresc o seară liniştită !

 2. Diana said

  Si eu il iubesc pe Emil Cioran! 🙂 Dar si pe Mircea Eliade (ceva mai mult decat pe E.M.) 🙂 Cu Eugen Ionescu nu prea ma impac.
  Sa scriem istorie cinstita! Pfffuuu! N-ar fi fain?! Nu suntem luati in serios pentru ca mintim… Oh, da! Se minte pe rupte: suntem zmeii-zmeilor, nu sunt bani pentru mai nimic, noul cod penal este unul perfect – care ingrozeste inclusiv pe strainii care nu au acelasi sistem de drept… Oare exista cineva care sa aiba curaj sa inceapta o actiune… in stilul „cu mainile curate”? 🙂
  Multumesc pentru aceste ganduri ale lui Neagu Djuvara.
  Iti doresc sa ai o saptamana linistita!

 3. Foarte binevenită selecția de astăzi. Gânduri înțelepte care ne pot ajuta la înțelegerea societății și a vremurilor în care ne zbatem. Măcar de-am învăța câte ceva din ele.
  Salutări călduroase!

 4. daurel said

  @Prietena Japoneza,
  Eu multumesc!
  P.s.contstat că nu functionează linkul spre sursa citatelor; nu stiu cauza; se poate accesa si pe alte căi.

 5. daurel said

  @Diana,
  Multumesc, toate cele bune!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: