Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Citate favorite(8)

Posted by daurel pe 15 mai 2017

Această postare participă la  jocul bloggeristic de luni. Detaliile se găsesc pe blogul http://zinnaida.blogspot.ro/2017/05/citate-favorite-17.html#comment-form
*


*
1.Cel care vorbeşte în numele celorlalţi e totdeauna impostor. Politicienii, reformatorii şi toţi cei care invocă un pretext colectiv sunt nişte trişori.(Tratat de descompunere,1949)
*
2.Dacă vrem să înţelegem totul, trebuie să-l înţelegem şi pe călău. Şi chiar să-l iertam. Indignarea – neîndoielnic – e o stare ne-filozofică.( Caietul de la Salamanca)
*
3.Dispariţia animalelor e un fapt de o gravitate fără precedent. Călăul lor a invadat peisajul; nimeni nu mai încape de el. Oroarea de-a vedea un om acolo unde cândva puteai să contempli un cal!( Demiurgul cel rău)
*
4.Părăsirea, abandonul etc. – dacă aceste stări nu ar juca un rol atât de important în mistică, nu aş fi fost atras de ea niciodată. Dacă o iubesc, e pentru că în ea îmi regăsesc rănile.( Caiete III. 1969-1972)
*
P.s.Desi e posibil să dispară imaginea si numele autorului, sunt sigur că cititorii mei vor deduce usor despre cine e vorba.
*
*

7 răspunsuri to “Citate favorite(8)”

  1. Diana said

    🙂 Le zice bine, Emil Cioran – desigur, e punctul meu de vedere (si al altora, multi) 🙂
    Mi-e greu sa inteleg de ce unii il blameaza pentru „stil”, ba chiar au idei de genul „sa-l interzicem tinerilor cu varsta pana la…” (!!!)

  2. Suzana said

    Sunt cateva citate foarte adanci sau grele, nici nu stiu ce cuvant s-ar potrivi mai bine. Sau poate amandoua. Oricum, mi-e complet neclar cati oameni sunt cu adevarat pregatiti nu numai sa le inteleaga, dar sa se si comporte in consecinta. Iar daca „Indignarea – neîndoielnic – e o stare ne-filozofică”, in mod sigur este o stare ce ne afecteaza trupul la fel de mult ca si spiritul.
    Multumesc pentru citatele alese, Daurel.
    O saptamana linistita si senina sa ai!

  3. daurel said

    @Diana,
    Stilul e greoi…
    In ce priveste interzicerea, e o poveste trista: nu avem oameni de stat capabili; nici academicieni…

    @Suzana,
    am impresia ca E. Cioran considera crestinismul (o) filosofe…Filozofii nu au indignari.

  4. Zina said

    Cred că propunerea de a-l interzice tinerilor vine de la faptul că, pentru a-l înțelege pe Cioran, e necesar un anumit nivel de cultură. Poate greșesc…

  5. daurel said

    Lui E. Cioran i se aplica „Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”.
    Despre asta e vorba…

  6. multă reflecţie la fiecare citat ! am în bibliotecă multe din cărţile scrise de Cioran dar necitite încă – mai repede am fugit către Eliade !
    citatele alese sunt mai dificile dar, la o analiză atentă, Cioran are dreptate !
    poate că m-ai provocat acum ca să merg la bibliotecă şi să-mi aleg una din cărţile lui !!!
    felicitări pentru postare !

  7. daurel said

    Multumesc, Prietena-Japoneza.

Lasă un comentariu