Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Să pierdem bine timpul liber

Posted by daurel pe 5 august 2015

Zilele acestea am citit in doua locuri  despre folosirea timpului:  o statistica publicata in media si un articol de pe un blog frecventat de mine.
Mai intâi statistica oficiala pentru Romania din 2013:

Comparativ cu bărbaţii, femeile au mai puţin timp liber, zilnic, atât în zilele de odihnă, cât şi în cele lucrătoare (3:40 ore faţă de 4:23 ore în zilele lucrătoare, respectiv 5:41 ore faţă de 6:46 ore în zilele de odihnă).

Preiau de pe situl medicului psihiatru Dan Ghenea o idee genială privind buna folosire a timpului:

Pierderea de timp – iar nu consumarea sterila a timpului – are aceasta mare virtute ca îti deschide larg portile întelegerii vii, ale întelegerii concrete. Când îti pierzi cu adevarat timpul, când te abandonezi întâmplarilor sau oamenilor, nefacând nimic altceva decât sa asculti si sa privesti realitatea în fata – atunci ti se descopera lucruri pe care în nici un chip nu le puteai afla altminteri. Trebuie sa ne învatam sa nu ne mai fie spaima de timp; sa nu mai traim sub obsesia lui. Trebuie sa ne învatam sa scoatem cât mai mult din timpul nostru dedicat muncii – dar de asemenea trebuie sa desprindem si arta de a ne pierde bine timpul pe care îl avem liber. Noi ne repezim îndata la distractii, la amuzamente, la acele pseudoactivitati care ne ajuta sa omorâm timpul. În afara de odihna mentala – si aceea aproximativa – nu profitam cu nimic de pe urma acestei complicate consumari de timp.
……………………………………………..
Dar astazi, pentru moderni, eternitatea este o problema fara înteles si fara interes. Asta explica multe ciudatenii ale omului modern. Explica, printre altele, si nestiinta lui în tot ceea ce priveste timpul. Explica, mai ales, drama omului modern – care nu poate iesi din timp decât prin distractii, prin somn sau prin narcotice artificiale.”

(Mircea Eliade)
&
O cugetare: Adevarata  problemã a timpului nostru  liber este cum sa-i oprim pe altii sa se foloseasca de el.(sursa:aici)

*
Comentariul meu:am auzit ca exista statistici despre timpul liber cu multe detalii,  nu intotdeauna publice, pentru uzul celor ce castiga din/in timpul  liber al celorlalti…

2 răspunsuri sa “Să pierdem bine timpul liber”

 1. CARMEN said

  eu sunt multumita de cum imi petrec timpul liber 🙂 am invatat sa scot din „putinul timp liber” tot ce se poate si ce e mai bun!
  si am mai invatat ca daca vrei neaparat ceva – atunci gasesti timp si ai si energie!
  Un start bun in weekend! 🙂

 2. daurel said

  @Carmen,
  Ma bucur ca esti multumita si, totodata, reusesti sa transmiti in blogosfera o stare de bine, de speranta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: