Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Dreptul de-a citi orice

Posted by daurel pe 3 mai 2015

Ca multa lume, am si eu impresia ca dupa ’89 in Romania se citeste ingrijorator de putin. Se pare ca e doar o impresie. Iata ce sustine un scriitor.

Cu toate acestea, nu, nu este adevãrat că astăzi se citeşte semnificativ mai puțin ca `nainte de 1990. Mai exact, nu este adevãrat cã atunci se citea mai mult. Aşa ne place nouã sã credem. Pe de o parte, pentru că avem tendința de a fi nostalgici, pe de alta, pentru că avem,şi mai puternică pornirea de-a fi cârcotaşi şi, în fine, din cauza unei confuzii: facem comparațiile de la carte la carte şi nu de la cărți la cărți. Sigur că astăzi nu se mai înregistrează cozi spectaculoase la librării, vânzări în tiraje amețitoare şi fenomenul xerografierii pentru cei care n-au apucat să cumpere – ca pe vremea romanelor „Numele trandafirului“ sau „Cel mai iubit dintre pământeni“.

Dar asta se întâmplă exclusiv datorită faptului că,  in loc de zece- cincisprezece cărți bune pe an, astăzi apar câteva sute! Cam acelaşi public cititor – minoritar la nivel național şi ieri, şi azi, haideți să fim cinstiți – se împarte acum la mult mai multe titluri, încât e normal ca aproape nici unul dintre ele să nu treacă de câteva mii de exemplare vândute, în vreme ce în trecut se putea depăşi uşor suta de mii.

Sursa:aici (Tudor Calin Zarojanu „ De ce-as citi?”/Lumina literara si artistica /aprilie 2015)

S-ar putea ca dl. Zarojanu sa aiba dreptate. As mai adauga o idee: multi dintre cei ajunsi de la sat la oras se straduiau sa afiseze in camera de zi o biblioteca; era o moda, o ambitie.
M-am amuzat citind despre fenomenul xerografierii romanelor de succes; recent m-a sunat un fost coleg de la IOR solicitandu-mi cu fermitate sã-i imprumut „Un veac de singuratate„. Nici nu m-a intrebat daca o am…Probabil m-am lãudat cu aceasta achizitie in urmã cu vreo 30 de ani.
Am cautat cartea, insa am gasit numai varianta xeroxata. Sper sa vina colegul sa ma scape de ea.
&

PS.Am copiat titlul postarii de pe situl Pagini romanesti.ca.
Recomand:Suspansul, cheia succesului. E o lectura tehnica potrivita (si) pentru bloggeri.
*

2 răspunsuri to “Dreptul de-a citi orice”

  1. stranum53 said

    afișatul bibliotecii proprii și personale era deja un obicei pe la noi acum vreo 200 de ani. mărturie stă Nicolae Filimon și al său Ce naște din pisică oameni mănâncă, a.k.a. Ciocoii vechi și noi.

    nu aș putea să argumentez cu fapte, dar am senzația că se citește mai mult acum. cel puțin dacă privim lectura ca un act calitativ, menit să ne facă mai buni.

  2. daurel said

    @Stranum53,
    Ar fi minunat daca ar spori cititorii; inclusiv pe bloguri…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: