Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Despre rogvaiv…

Posted by daurel pe 15 iunie 2014

…se poate discuta mult si cu folos.

Sunt multe povesti despre geniul si indiscutabila originalitate a lui Newton; reamintesc mai jos una dintre ele; in finalul postarii voi reda  epitaful de pe piatra funerara; este vorba de un text care nu putea fi predat elevilor din scolile sistemului comunist.
L-am descoperit azi si mã bucur pentru acest fapt.

Numarul de sapte culori din curcubeu i se datoreaza tot lui Newton, el fiind cel care a insistat sa fie sapte, dupa cel al numarului zilelor saptamanii, notelor gamei muzicale si planetelor cunoscute la acea vreme in sistemul solar, oranjul si indigoul fiind, de fapt, semitonuri de culoare. In ciuda unor voci si obiectii ridicate ulterior, majoritatea oamenilor de stiinta au acceptat denumirile propuse de  Newton, culorile curcubeului ramanand pentru totdeauna cele care formeaza acronimul ROGVAIV.(sursa: aici)
*

Epitaful l-am gasit intr-o publicatie a Bisericii Ortodoxe din Moldova.

„Aici se odihnește Sir Isaac Newton, nobil, care cu o rațiune aproape divină a demonstrat cel dintâi, cu făclia matematicii, mișcarea planetelor, căile cometelor și fluxurile oceanelor. El a cercetat deosebirile razelor luminoase și diferitele culori care apar în legătură cu acestea, ceea ce nu bănuia nimeni înaintea lui. Interpret sârguincios, înțelept și corect al naturii, al antichității și al Sfintei Scripturi, el a afirmat prin filozofia sa măreția Dumnezeului atotputernic, iar prin caracterul său exprima simplitatea evanghelică. Să se bucure muritorii, că a existat o asemenea podoabă a speciei umaneCitiţi mai multe articole interesante pe siteul: http://ortodox.md/articole/biserica/credinta-si-stiinta/isaac-newton-un-savant-in-slujba-lui-dumnezeu/
Moldova Ortodoxă

„Aici se odihnește Sir Isaac Newton, nobil, care cu o rațiune aproape divină a demonstrat cel dintâi, cu făclia matematicii, mișcarea planetelor, căile cometelor și fluxurile oceanelor. El a cercetat deosebirile razelor luminoase și diferitele culori care apar în legătură cu acestea, ceea ce nu bănuia nimeni înaintea lui. Interpret sârguincios, înțelept și corect al naturii, al antichității și al Sfintei Scripturi, el a afirmat prin filozofia sa măreția Dumnezeului atotputernic, iar prin caracterul său exprima simplitatea evanghelică. Să se bucure muritorii, că a existat o asemenea podoabă a speciei umane”

*

Recomand si : http://votp.info/stiati-ca/de-ce-iarba-este-verde-si-marul-este-rosuhttp://www.sciencefriction.ro/2012/03/09/razboiul-rozurilor/
&

Nota: in intentia de-a nu speria pe cititorii tineri, nu am mentionat ani, localitati, universitati…; sunt sigur ca „rogvaiv-ul” englez nu creaza probleme.

Un răspuns sa “Despre rogvaiv…”

  1. Mala said

    Am zîmbit şi zîmbit !!!! Recitit materialul din trecut şi cugetat asupra epitafului… atît de simplu dar plin de respect!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: