Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Circa 100 000 de familii din…

Posted by daurel pe 9 iulie 2013

…România au  bucuria de a fi scapat de o grija: bacalaureatul.
Desi nu stiu de nici o rudenie sau cunostinta sa aiba absolventi in acest an, am urmarit evenimentul cu interes sporit. Acesta este si motivul principal pentru care n-am participat la recentele  initiative bloggeristice de mare interes de pe blogurile doamnelor Mirela Pete si Elly Weiss.

Despre bacul 2013 am o nedumerire si doua confirmãri.

Nedumerirea se refera la Timisoara, unde nu s-a inregistrat nici un absolvent cu 10 pe linie.

Una dintre confirmari e  legata de faptul cã in  zona Ilfov- Bucuresti– Teleorman- Giurgiu, cum stiam de multa vreme, in mod traditional nu se pune accent pe performanta scolara.

Viata le-a dovedit cã nu renteaza. Ii inteleg si le respect optiunile !

A doua confirmare este ca normele limbii române si literatura sunt cel mai bine cunoscute la Iasi, Buzau, Cluj, Brãila si Satu Mare; este vorba de teritoriile unde au fost multe medii de 10.

Desigur, cei 122  au obtinut 10 si la matematica si la materiile optionale, insã eu, si de data asta vreau sã argumentez ca Sudul nu e tare la limba si literatura româna.

5 răspunsuri sa “Circa 100 000 de familii din…”

 1. Mirela said

  Noi am trecut primul mare hop, admiterea la liceul dorit și ne bucurăm că, indiferent ce liceu din Cluj ar fi ales Enya ca primă opțiune, deci nu neapărat unul vocațional, cu media de admitere obținută ar fi putut opta pentru oricare. Clujul rămâne printre fruntași la mediile de admitere de la orice nivel. Revenind la Bacalaureat, care face obiectul postării tale, cred că e firesc ca limba și literatura română să fie foarte bine cunoscute, fiind o necesitate, ceva absolut normal, obligatoriu și e cât se poate de important să scriem şi să vorbim corect româneşte. Cam aceleași orașe rămân în top an de an. Ai dreptate, în anumite zone ale țării oamenii învață predilect o meserie care le aduce un venit sigur, caz în care școala nu mai constituie principala lor preocupare. E firesc, fiind mare nevoie de meseriași buni. Sau poate intenționează să lucreze în străinătate.Ca fapt divers: pe calificările de la Liceul de Arte Plastice scrie așa: Arhitectură – absolvenți cu profesiunea de desenatori proiectanți și Arte Plastice și Decorative – absolvenți cu pregătirea de tehnicieni desenatori. Mi se pare important să aibă deja o profesiune în mână, chiar dacă cei mai buni vor urma și Universitatea de Artă și Design.

 2. Zina said

  Interesanta abordare regionalista…

 3. Mala said

  Chiar nu stiu daca notele de 10 le vor fi de vreun folos pe mai departe… poate doar daca va conta media din liceu la admiterea la facultate.
  In rest, important e ce faci dupa, cum aplici in practica ceea ce-ai invatat teoretic sau cit se va regasi teoria in practica de dupa… Mama saraciei mai stie cum e, lucrurile sunt de-andoaselea cam peste tot si nimic nu mai e asa cum ar trebui sa fie.

  Sudul intotdeauna a avut alte prioritati-sensibilitati-orgolii fata de restul zonelor.

 4. daurel said

  @Mirela
  Ca sa fac o gluma: se pare ca examenele pentru atestarea chelnerilor si tinichigiilor n-au intrat inca in atentia procurorilor…

  @Zina
  Este un subiect inepuizabil.

  @Mala
  Da, orgolii !

 5. Gabriela said

  Daurel, mi-a placut introducerea, Romania a scapat de o mare spaima: bacalaureatul. Lumea a uitat de alte griji, de saracie, de datorii si greutati. Acum, totul a revenit la normal. Putem respira usurati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: