Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Esente si uleiuri aromatice

Posted by daurel pe 21 Iunie 2013

Vãzând cã in fiecare an rãmân neutilizate cam toate frunzele de  roinita si menta, am cerut consultanta de la o farmacista. Este vorba despre  sotia lui Brudi din Brad(HD). Mentionez ca am pus, cu succes relativ, frunze la  uscat pentru ceaiuri; acum vreau sa trec la etapa urmatoare.

Mi-am asumat sarcina sã caut eu pe internet. Iata ce am gãsit:

2 LITER ESSENTIAL OIL
STEAM DISTILLATION KIT

The BEST essential oil steam distiller

Sursa:http://www.heartmagic.com/EssentialDistiller.html

Uleiurile  din plantele medicinale sunt produsele  minunate si  benefice. Ele  pot fi folosite pentru o varietate de scopuri, si  sunt  foarte usor de preparat. Exista doua tipuri de uleiuri din plante medicinale si de multe ori, ele sunt confundate.

Uleiurile aromatice/esentiale sunt preparate prin procesul de distilare a plantelor medicinale (impreuna cu apa) si contin substante aromatice si  volatile ce se gasesec  in planta medicinala.  De fapt, acestea nu sunt chiar uleiuri, numele mai potrivit fiind esente, dar au primit numele de uleiuri deoarece nu se amesteca cu apa. Uleiurile aromatice/volatile sunt foarte concentrate si trebuiesc folosite cu atentie, de obicei trebuiesc diluate intr-un ulei vegetal (ulei de migdale, ulei de masline etc) pentru a fi folosite direct pe piele.  Este aproape imposibil de preparat acasa uleiurile volatile de buna calitate, fiind necesar un distilator special din sticla (cel pentru tuica este facut in general din metal), si plante de buna calitate, culese doar la un anumit moment al zilei (in functie de planta medicinala).

Pe de alta parte, exista posibilitatea de a infuza plantele medicinale in ulei vegetal (cum ar fi cel de masline sau migdale dulci). Aceste uleiuri infuzate sunt foarte simplu de preparat si mult mai ieftine decat uleiurile volatile. Deoarece nu sunt atat de concentrate ca uleiurile volatile, ele  sunt absolute sigure de folosit.  Ele pot fi folosite atat extern, cat si intern – depinde de uleiul vegetal si de planta medicinala folosita. Si dupa ce au fost preparate, aceste uleiuri infuzate pot fi folosite la prepararea unguentelor si a alifiilor.

Ingredientele necesare

  • Ulei vegetal
    Uleiul folosit trebuie sa fie de calitate superioara, nerafinat din seminte (in, canepa, floarea soarelui, struguri), nuci si alune (migdale dulci, macademia, palmier), etc. Unul dintre uleiurile preferate pentru infuzia plantelor medicinale este uleiul de masline. Pentru aceasta ai nevoie de ulei de masline “extra virgin” care este de cea mai buna calitate. Acest ulei este folosit  in mod medicinal. Uleiurile mai usoare cum ar fi cele de migdale, seminte de struguri, seminte de piersica sunt folosite pentru uleiurile infuzate folosite in cosmetica si sunt minunate pentru masaj, crème, lotiuni.
  • Plante medicinale
    Exista multe plante medicinale potrivite pentru infuzia in ulei. Ele pot fi folosite atat uscate cat si proaspete, cu toate ca pentru infuzarea in ulei a plantelor medicinale proaspete este nevoie de ceva mai multa experienta. De aceea, daca este prima data cand faci un ulei infuzat, iti recomand folosirea plantelor medicinale uscate. Daca doresti sa folosesti plante proaspete, atunci trebuie sa te asiguri ca nu au surplus de umiditate (cum ar fi roua). Dupa ce culegi plantele (cel mai bine dimineata), spala-le cu apa proaspata si  lasa-le pentru cateva ore sa se usuce pe un prosop, intr-un loc ferit de soare si bine aerisit. 

Cantitatea de ulei si planta medicinale necesara

Metoda pe care eu o recomand este sa pui planta medicinala  intr-un vas din sticla sau portelan si sa torni peste ulei, atat cat sa acopere planta cu 2 degete. Se amesteca cu o lingura/spatula din lemn pentru a scoate bulele de aer formate. Se mai toarna ulei daca este nevoie. Plantele expuse la aer pot sa determine formarea bacteriilor si sa strice uleiul, deci este important ca planta sa fie bine imbibata si acoperita cu ulei.

Cum se pregatesc uleiurile infuzate?

Exista patru metode de pregatire ale uleiurile infuzate  fiecare din aceasta metoda este efectiva. Eu prefer infuzia in ulei pe un timp indelungat, dar exista momente cand si infuzia rapida este folositoare.

1.Infuzia solara

Folosind cantitatile de planta din metoda descrisa mai sus (uleiul sa acopere bine planta), pune cantitatea dorita de planta medicinala intr-un borcan. Acopera borcanul bine cu un capac cu filet sau ceolofan si ata. Pune borcanul intr-un loc calduros si insorit. Intr-un loc rece ca Romania, borcanul poate sa fie bagat in nisip pentru a atrage si mai multa caldura. Lasa sa se infuzeze astfel pe o perioada de doua saptamani. Este minunat sa vezi ca in acest timp uleiul nu se rancezeste – nu stiu de ce si nu am gasit o explicatie care sa ma lamureasca.  Totusi, dupa aceasta perioada de infuzare si dupa ce uleiul este strecurat, acesta rancezeste destul de usor daca nu este tinut in conditiile necesare (in sticle inchise la culoare, in locuri racoroase si intunecoase)

[…]

continuarea : (http://www.feminitate.org/2010/03/prepararea-uleiurilor-din-plante-medicinale/)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: