Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Navigând pe internet…

Posted by daurel pe 31 martie 2013

…in cãutarea explicatiilor aduse de cele doua mari culte crestine in privinta neconcordantei datelor de sãrbãtorire a pastelor, m-a acaparat un interviu despre Lucian Blaga; mi s-a pãrut mai  deosebit; chiar ciudat…

Am simt nevoia sa justific faptul ca postarea se va termina cu versuri; altfel, dupa cum recunosc  când  vine vorba, nu am „senzor” pentru poezii…

Neconcordanta zilelor pascale crestine ne trimite adânc in istorie; cert este ca noi, ortodocsii*, ne raportam la un calendar alcãtuit in urma cu vreo 206o de ani;  pe vremea lui Iulius Cezar. Inchid acest subiect amintind ca a fost o perioada recenta când BOR a a avut curaj si a sãrbatorit pastele la aceeasi data cu Vestul:

Crestinatatea ortodoxa s-a impartit, din anul 1924, in doua, in ceea ce priveste data sarbatoririi Pastilor: Bisericile ramase la calendarul neindreptat au continuat sa serbeze Pastile dupa Pascalia veche, gresita, a calendarului iulian, pe cand Bisericile care au adoptat calendarul indreptat (stilul nou) au sarbatorit câtiva ani (intre 1924-1927)  Pastile pe stilul nou (in general la aceleasi date cu apusenii). Ca sa se inlature insa dezacordul acesta suparator dintre diferitele Biserici ortodoxe si pentru a se stabili uniformitate in toata Ortodoxia cel putin in ceea ce priveste data celei mai mari sarbatori crestine, Bisericile ortodoxe care au adoptat calendarul indreptat au stabilit (din 1927 inainte), prin consens general, ca Pastile sa fie serbat in toata crestinatatea ortodoxa dupa Pascalia stilului vechi, adica odata cu Bisericile ramase la calendarul neindreptat. Aceasta hotarare a fost intãrita si de Consfãtuirea inter-ortodoxa de la Moscova din iulie 1948.

Revin la filozoful Lucian Blaga. Sper ca pe acest subiect se poate stabili un consens minimal de discutie destinsa...

Cred cã intre comentariile(forumul) la interviul mentionat am regãsit urmãtoarele versuri paradoxale – oximoronice, ar zice unii:

Sunt mai bãtran decât tine, Mamã,

ci tot asa cum mã stii:

adus putin din umeri

si aplecat peste intrebãrile lumii.

Nu e cazul meu; s-ar  potrivi, doar, imaginea cu  umerii…

Am cãutat un studiu serios; am dat peste versuri  mai interesante:

Am inteles pãcatul ce apasã peste casa mea

Ca un muschi strãmosesc.

O, de ce am tãlmãcit vremea si zodiile

altfel decât baba ce-si topeste cânepa in baltã ?

De ce am dorit alt zâmbet decât al pietrarului

ce scaparã scântei in margine de drum ?

Nu auzisem (nici) despre aceasta poezie.

Citind referirea la baba ce-si topeste cânepa in baltã, nu avem cum sã nu facem legatura cu Petre Ţuţea, care a zis:

Am avut revelaţia că în afară de Dumnezeu nu există adevăr.

Mai multe adevăruri, zic eu, raportate la Dumnezeu, este egal cu nici un adevăr. Iar dacă adevărul este unul singur, fiind transcendent în esenţă, sediul lui nu e nici în ştiinţă, nici în filozofie, nici în artă.

Şi cînd un filozof, un om de ştiinţă sau un artist sînt religioşi, atunci ei nu se mai disting de o babă murdară pe picioare care se roagă Maicii Domnului.

&

PS. In mare, cam asta am vrut sa spun.

Completez doar cu o urare:

 BUCURIE DEPLINA TUTUROR CELOR CARE SARBATORESC PASTELE !

Mã gândesc cu drag si la cumnatul Brudi din Brad (HD) !Noi

*)

Nu-mi vine să spun noi, românii sau noi, femeile sau noi, poeţii, deşi sunt şi româncă, şi femeie, şi poet. Dar sunt în felul meu, pluralul mă jenează, îl simt inexact, nu numai vulgaritazor, ci şi manipulator.

6 răspunsuri sa “Navigând pe internet…”

 1. Mala said

  Eu stiu de la bunica mea, o tapana femeie a Apusenilor ca, Pastele trebuie sa fie mereu la o saptamina dupa pastele evreiesc pentru ca Iisus l-a sarbatorit la Cina cea de Taina. La o saptamina dupa, s-a intimplat Invierea.
  Am vazut undeva o foarte elaborata formula matematica, un algoritm scris de preasfintii bisericii. Cu scuzele de rigoare pentru matematica lor dar n-am inteles nimic din acea ‘filosofeala’ .

 2. Brudi said

  Multumesc frumos ptr. gandurile bune. Biserica romano-catolica si cea apuseana, foloseste calendarul gregorian pe cand biserica ortodoxa pe cel iulian. La bisericile apusene Sf. Pasti se calculeaza astfel: in prima duminica dupa luna plina de la echinoctiul de primavara.

 3. CARMEN said

  atat tie si cumnatului Brudi, dar si cititorilor blogului tau, care serbeaza astazi Pastele, ganduri bune si o urare sincera: sa aveti un Paste fericit! Frohe Ostern! 🙂

 4. daurel said

  @Mala
  Parerea mea este ca cele doua mari biserici crestine ar trebui sa cada de acord.

  @Brudi
  Totul este matematic…
  Mai precis: ar putea fi…

  @Carmen
  Multumim.
  Sarbatori fericite !

 5. […] Recomand: Auraș, Zina DISNEYLAND PARIS – Vaporul cu zbaturi, Irealia SuperBlog International. Dream big!, Vania Farmece, Silving Simplu, Pandhoraa „March of the Penguins”- Marsul Pinguinilor, Minnie Meloman pentru o zi – Demis Roussos-The Wedding Song, Vienela În loc de somnifer, Elly Farmecul curățeniei de primăvară, Melly Aleksandr Tiunkin, Ervin Ce-i de 1 Aprilie și…, Lolita Dor de primăvară, Daurel Navigând pe internet…. […]

 6. […] sertarul cu sosete, Vania Farmece, Silving Simplu,  Lolita Dor de primăvară, Daurel Navigând pe internet….,  Gabi John Russell (29 martie 1745 – 20 aprilie 1806), […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: