Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

In genealogia familiei mele,…

Posted by daurel pe 9 martie 2013

… in urmã cu peste 100 de ani, apare numele de Bărbuş. Era numele de fata a bunicii mele dinspre tata. Deoarece s-a stins de tânãra, nici tata nu avea o imagine clara despre ea.  Tata povestea despre familia Bărbuş cã era activa in bãtãliile de afirmare românismului in zona Sãtmarului.

Din diverse prejudecati,  nu-mi desenez arborele genealogic; totusi, fiind spre pensie, am fost solicitat de câteva ori sa dau informatii „din vechime”; un consãtean mai tânãr este interesat de anumite increngãturi familiale; mã refer la  renumitul antrenor de handbal Ioan Băban.

Ieri am cãutat pe internet despre numele Barbus; asa, fãrã diacritice, este un vechi nume european; si o specie ce se invata la biologie.

M-am bucurat când am gãsit numele Bărbuş asociat cu rezistenta anti-comunista. Nu stiu daca renumitul militant  imi este ruda; m-a provocat  faptul cã este originar din comuna unde am urmat liceul; o localitate  vecina cu  satul meu natal.

Biografia de mai jos este scrisa de catre una dintre fiicele personalitatii mentionate.

Repere cronologice

 • 20 ianuarie 1918 – Se naste Ioan Bărbuş în comuna Seini (Maramures) într-o familie de tarani greco-catolici. Bunicul a fost timp de multi ani primarul comunei. Familia a fost implicata în pregatirea Unirii din 1918.
 • 1923 – începe scoala primara în comuna natala.
 • 1927 – se înscrie la liceul Emanoil Gojdu din Oradea. In clasa a saptea de liceu (a unsprezecea de acum) este laureat al concursului Tinerimea Romana – sectia de istorie.
 • 1938 – se înscrie la Facultatea de Drept din Bucuresti.
 • 1941 – ca responsabil al unui camin de studenti, ascunde un comunist si este trimis pe frontul de Est.
 • 24 august 1944 – este ranit grav în luptele de la Baneasa, dupa care nu mai este trimis pe front si se implica în activitatea politica a Partidului National Taranesc (PNT)
 • 8 noiembrie 1945 – este printre principalii organizatori ai manifestatiei antirusesti, de sustinere a Regelui Mihai. Siguranța (infiltrată deja de comuniști) începe sa îl urmareasca. Lucreaza ca ziarist la Timpul.
 • 1946 – la o reuniune a Asociatiei Studentilor Romani Uniti face cunostinta cu Elsa Anca, fiica avocatului taranist Victor Anca.

 • Februarie 1947 – în urma delatiunii unui legionar, este arestat de Securitate.
 • 1949 – in timpul unei “eliberari’ de doua saptamani, se logodeste cu Elsa Anca. Este retinut din nou. Are loc procesul Tineretului Universitar National Taranist, al carui conducator de lot este. Trece prin inchisorile de la Ministerul de Interne, Jilava, Vacaresti, Aiud, Malmaison, Oradea.
 • 1956 – este transferat la închisoarea Râmnicu Sarat.
 • 1963 – dupa închiderea închisorii Râmnicu Sarat, este transferat la spitalul închisorii Jilava. Se încearca o “reeducare blanda” si este plimbat prin Bucuresti pentru a vedea realizarile proletariatului. Intrebat ce va face pentru regimul care a realizat atâtea, raspunde ca va face pentru regim ce a facut regimul pentru el.
 • 11 februarie 1964 (sarbatoarea Maicii Domnului de la Lourdes) – este eliberat dupa expirarea întregii condamnari. Nu a beneficiat de amnistia detinutilor politici din 1964.
 • 19 iulie 1964 – se casatoreste cu Anca Elsa dupa întoarcerea din domiciliul obligatoriu a tatalui acestei, Victor Anca. Avocatul Anca inspasise între timp zece ani de inchisoare si cinci de domiciliu fortat la Valea Calmatuiului, judetul Braila. Intreaga familie este în atentia serviciilor de politie politica pâna în 1989. Ioan Barbus este chemat periodic la Securitate, convorbirile telefonice si corespondenta sunt controlate. In toate documentele Securitatii este mentionat ca element reactionar, ostil societatii socialiste.
 • 1965 – se naste prima fiica, Anca Maria.
 • 1966 – se naste a doua fiica, Mihaela Florina.
 • octombrie 1970, în locuinţa lui Victor Anca, are loc prima întâlnire dupa 1947 a liderilor taranisti care supravietuisera puscariilor, la care au participat Corrneliu Coposu, Ioan Hudiţă, Ioan Bărbuş, Ion Puiu, Ion Diaconescu, Alexandru Bratu, Niculae Ionescu Galbeni, Gheorghe Mocanu, Maria Achim, Ion Ovidiu Borcea, Victor Coconeţi.
 • 1987 – impreuna cu Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, reuseste sa afilieze PNT la Internationala Crestin-Democrata.

 • Decembrie 1989 – reia activitatea în cadrul PNT având functia de vicepresedinte si sef al Comisie de disciplina.
 • Mai 1995 – ca reactie împotriva suspendarii abuzive a conducerii TUNTCD, demisioneaza din toate functiile detinute în PNTCD
 • Noiembrie 1995 – devine senator PNTCD pe locul ramas vacant în urma decesului lui Corneliu Coposu
 • 7 mai 2001 – moare la Bucuresti in urma unui neoplasm digestiv

 PS. Cãutând mai multe date despre Ioan Bărbuş m-a deranjat cã este  des mentionat de cãtre Vladimir Tismaneanu; este o asociere barbara…; apoi am avut o alta intristare când am vãzut o ruda certa de-a mea din ramura Bărbuş insotind-o  pe Andreea Paul Vass in campania electorala prin Tara Oasului…
 

 

13 răspunsuri sa “In genealogia familiei mele,…”

 1. Este fascinant de-a dreptul! Puternic arbore genealogic… O rudă din partea mamei a făcut arborele familiei, e un unchi stabilit în Elveția, acum vârstnic. Din păcate s-a oprit exact acolo unde s-au oprit și ceilalți care au căutat. Dar mă atrage mult ascendența, să caut, să aflu. O zi bună îți doresc!

 2. Dana said

  Interesant.
  Englezii sunt extrem de interesati in stramosii lor, cauta pe internet sau apeleaza la institutii specializate in asa ceva (nu este greu de gasit date, ei au pastrat recensamintele si bibliile unde se notau nasterile, casatoriile si decesele – de altfel Henric al VIII-lea a cerut sa se trimita anual copii cu inscrisurile respective, care sa fie arhivate la Patriarhie).
  As vrea sa aflu si eu mai multe despre ai mei, dar nu stiu nici macar de unde sa pornesc, unde sa ma interesez.

 3. Brudi said

  Si eu am gasit arborele meu genealogic. Primul Fürbacher a venit in Banat, in comuna Periam, din Austria pe la 1717. De atunci eu sunt a noua generatie.L-am gasit pe Internet.

 4. Zina said

  E interesant sa afli mai multe despre stramosii tai, totusi, putini oameni sunt preocupati sa faca asta. Multi ar vrea sa stie, dar putini actioneaza in acest sens.

 5. […] Zamphotograph, Zamfirdeturda, filumenie, AEFC, Florina, magina, colectionara, g1b2i3, tu1074, daurel, stropisuflet, flavius, madionu, doru, mateescu, grădiniţa, vienela, zolty, blogatu, pandhoraa, […]

 6. […] Zamphotograph, Zamfirdeturda, filumenie, AEFC, Florina, magina, colectionara, g1b2i3, tu1074, daurel, stropisuflet, flavius, madionu, doru, mateescu, grădiniţa, vienela, zolty, blogatu, pandhoraa, […]

 7. […] Zamphotograph, Zamfirdeturda, filumenie, AEFC, Florina, magina, colectionara, g1b2i3, tu1074, daurel, stropisuflet, flavius, madionu, doru, mateescu, grădiniţa, vienela, zolty, blogatu, pandhoraa, […]

 8. […] Zamphotograph, Zamfirdeturda, filumenie, AEFC, Florina, magina, colectionara, g1b2i3, tu1074, daurel, stropisuflet, flavius, madionu, doru, mateescu, grădiniţa, vienela, zolty, blogatu, pandhoraa, […]

 9. […] Zamphotograph, Zamfirdeturda, filumenie, AEFC, Florina, magina, colectionara, g1b2i3, tu1074, daurel, stropisuflet, flavius, madionu, doru, mateescu, grădiniţa, vienela, zolty, blogatu, pandhoraa, […]

 10. daurel said

  @Mirela Pete
  La un moment dat intreaba copiii si nepotii; trebuie sa fim pregatiti.

  @Dana
  Daca v-ati fi preocupat recuperarea mostenirii stramosesti, multa-putina, era mai simplu…

  @Zina
  Multi au fost stimulati de mosteniri; inclusiv subsemnatul, insa acum sunt ironizat deoarece terenurile nu au valoare; doar daca va trece candva vreo autostrada….

  @Brudi
  1717 !
  Boierie !…

 11. […] Zamphotograph, Zamfirdeturda, filumenie, AEFC, Florina, magina, colectionara, g1b2i3, tu1074, daurel, stropisuflet, flavius, madionu, doru, mateescu, grădiniţa, vienela, zolty, blogatu, pandhoraa, […]

 12. Numele Barbus este, de fapt, un nume maghiarizat si re-romanizat. Stramosul familiei noastre se numea Barbos, a fost cioban din Valcea si s-a instalat, se pare cu 3000 de oi, la Seini. Din cate stiu, strabunicul meu, bunicul lui Ioan Barbus (senator PNTCD si cunoscut rezistent anticomunist) a fost primarul comunei Seini multa vreme. Numele fusese maghiarizat intre timp si, dupa 1918, strabunicul i-a romanizat din nou ortografia si pronuntia.

  Suntem prieteni buni cu Vladimir Tismaneanu, suntem de acord cu tot ce a scris despre tata si, in general, cu eforturile lui de promovare a liberatii si de cinstire a celor care au rezistat comunismului. Ne bucuram ca vorbeste despre tata si avem incredere in gandirea si in atitudinea lui morala.

 13. daurel said

  @Mihaela Barbus
  Tismaneanu este cam de varsta mea; am inceput sa lucrez in Bucuresti in 1974, deci intr-o perioada cand mai activau fosti ilegalisti comunisti…; tot atunci m-am intersectat cu copiii lor…
  Ma lovesc de ei de aproape 40 de ani !
  Mi s-a acrit, m-am acrit…
  In cele peste 1000 de postari am (tot) evitat sa le pomenesc numele…
  Dai intr- unul, tipa doi…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: