Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Mi-au fost de folos postarile…

Posted by daurel pe 11 Noiembrie 2012

…despre punerea verzei la murat; mai ales cele doua articole ale mele.

Constat ca varza este deosebit de ieftina; un vecin mi-a spus ca in Mogosoaia vin producatorii cu cãrute; vand cu 50 de bani  kilogramul de varza adusa in faţa porţii…

Ieri am defilat cu varza pe strada; am fost interpelat de vreo zece cunoscuti si doua pensionare binevoitoare…

Nimeni nu m-a intrebat daca am vreo reteta, dar nici eu nu i-am dezamagit; am ascultat cu rãbdare toate recomandarile.

Mâine cumpãr hreanul, mãrarul, boabele de porumb, gutui…

Anunțuri

11 răspunsuri to “Mi-au fost de folos postarile…”

  1. g1b2i3 said

    Tatal meu era specialist in pusul verzei.El era seful, mama il ajuta, iar mai tarziu si noi.Aveam un butoi mare, un butoi din lemn, ii pusese si un robinet, iar noi ne ocupam cu vanturarea, apoi umpleam o sticla cu moare colorata roz, cu bule ca la apa minerala.
    O minunatie de moare si de varza.
    Succes la muratul verzei!

  2. […] Daurel.Mi-au fost de folos postarile… […]

  3. CARMEN said

    spor la treaba! 🙂 si cand s-o limpezi zemana de varza, sa ma inviti te rog la o cana, îmi place grozav!
    eu nu mai pun varza la murat, deja sunt 12 ani… Pentru sarmalele de Craciun cumpar o capatâna de la un aprozar turcesc.

  4. vienela said

    Cred ca vom cumpara si noi niste varza zilele astea, sa punem intr-un butoias. Ne place mult sa o mancam sub forma de salata, cu ulei si piper, cu friptura de porc. :))

  5. daurel said

    @Gabi,
    Ai dreptate; vanturarea corecta a este prin robinet (cana); am numai amintiri placute despre butea cu varza.

    @Carmen,
    Si eu intrerupsesem datina 10-12 ani; de 2-3 ani m-am intors…

    @Vienela,
    Da, este o salata la indemana; chiar fara friptura…

  6. ellyweiss said

    Noi stam la casa si punem intotdeauna. Cam 90-100 de kg, functie de cum e ea mai afanata sau mai indesata… Pare multa dar e si pentru sora mea…
    Noi facem pritocirea cu niste furtunuri (3 buc) puse in butoi. Niciodata n-am avut probleme, se face foarte bine. Si varza rezista pana in luna iunie…caci e in pivnita…

  7. Marycix said

    „Ieri am defilat cu varza pe strada”. E bine şi aşa!

  8. daurel said

    @Ellyweiss,
    Cred ca este o idee buna cu mai multe furtunuri; ma mai gandesc cum s-o aplic.

    @Marycix,
    Pentru alte principii nu-mi gasesc aderenti…

  9. ellyweiss said

    Sa-ti spun cum facem cu furtunurile. Poate iti e de folos. Noi avem un bat, o nuia cam de 1,5 cm diametru si de ea legam cu niste sforicica, cele 3 furtunuri.In doar doua locuri, relativ simetric pe inaltime. Nuiaua trebuie sa fie cat inaltimea butoiului, sa poate fi acoperita cu capacul acestuia.
    Se pune langa o margine a butoiului, in butoi si in picioare, si se are grija ca varza sa nu turteasca furtunurile. Ele trebuie sa fie ceva mai lungi, sa ajunga pana la fundul butoiului si sa mai iasa cca. 30 cm, nu mai mult, din butoi. Atat. Cand se inchide butoiul, furtunurile se aseaza deasupra verzei, in butoi. Si prin ele se face pritocirea. De trei ori la interval de 3-4 zile…Se trage aproximativ tot lichidul in butoi si se pune deasupra…Deci vine de jos si se toarna la loc pe sus… Si tot asa 🙂
    Daca mai ai vreo neclaritate…ma poti intreba. 🙂

  10. daurel said

    Credeam ca cele trei furtunuri sunt distantate pentru a absorbi din locuri diferite de la fundul butoiului…
    Nu e suficient un furtun ?

  11. ellyweiss said

    Ba da, desi stau pe aceeasi nuielusa sunt legate pana la o inaltime ce le permite sa stea cat de cat rasfirate pe fundul butoiului. Avantajul e ca se absoarbe apa de jos si se pune din nou pe sus. Nici nu e mare nevoie sa fie de fapt prea rasfirate 🙂 Functioneaza perfect. N-au cum sta independent…cad in butoi…
    Un furtun nu e suficient pentru ca nu asigura debit. Ar insemna un timp de 3 ori mai indelungat pentru a face recircularea saramurii. Si asa dureaza cam 25-30 de minute…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: