Parfumul cuvintelor
Posted by daurel pe 1 septembrie 2012
Datorita bunãvointei Mirelei si inspiratiei Sarei, am prilejul de a re-republica un articol cu secvente autobiografice; nici n-a trebuit sa modific mult…;doar sa elimin cateva cuvinte inodore…
Posted by daurel / noiembrie 30, 2009
(si inca odata / 10 noiembrie 2010)
Internetul oferã sansa culturalizãrii. Nu zic cultivãrii; cultura nu se poate face ”pe sãrite”; nu se poate face la orice vârsta. Eu recunosc asta;
…ce s-a ratat in educatie si instruire, ratate rãmân ! ( Cred ca am demonstrat…)
Pânã in 1990 am lucrat in doua unitãti industriale mari si una foarte mare; cea foarte mare avea peste 300 de licentiati, printre cei vreo 4000 de angajati.
Desigur majoritatea licentiatilor erau ingineri, dar erau si fizicieni, economisti, ciberneticieni, traducatori, medici, militari, securisti…
Se discuta mult despre cultura; despre cultura generala…
Se impunea exprimarea coerenta, clara, univoca, fara inflorituri…; nu neaparat corecta academic…
Pe atunci ma exprimam mai repede prin desen tehnic, decat prin vorbe…Desigur, era un mediu si o vreme in care exprimarea codificata era la mare pret.
Timpul era infinit…Am lãlãit o lucrare mai mult de o luna peste termen din cauza unui cuvânt. Era vorba daca operatia de prelucrarea muchiilor lentilelor de sticla optica sa fie denumita ”teşire”, “şanfrenare”, “zencuire” sau “bizotare”. Lucrarea a fost indrumata spre biblioteca tehnica, unde erau incadrati filologi; nu mai stiu ce au decis…
Dincolo de cultura generala si cultura de specialitate, am descoperit persoane, chiar personalitati, cu o cultura rafinata. Nu intotdeauna erau si cei mai potriviti pentru postul ce-l ocupau, adica nu aveau studii tehnice, insa se achitau cu eleganta de indatoriri…Ii ajuta atitudinea fata de munca si rãbdarea de-a citi orice document, act, documentatie, instructiune, pãna la capãt…
S-au dat de gol prin umanismul lor; nu voiau sa fie ultimii depozitari ai unor valori culturale… Nu mai sperau cã vor trai cãderea dictaturii.
Voiau sa transmita cunostinte, principii…Stiau ca in urma oricarui om ceea ce rãmâne este influenţa; buna sau rea…; ei au optat pentru influenţarea in bine…
Asta era impresia mea despre acei colegi discreti.
Era in perioada când cãutam sã-mi instruiesc copiii; mai precis, sã le ofer ce n-am asimilat eu când trebuia: muzica clasica, sporturi , dans, limbi straine…Asa am cunoscut, printre colegii de munca, fosti preoti, fosti ofiteri in garda regala, compozitori si doi dirijori fosti legionari…Legionarii aveau jumatate de norma la brigazile artistice… Nici unul dintre ei nu se falea cu cunostintele lor, nu ironizau incultura nimãnui…
Mi-au recomandat si m-au recomandat…Era o categorie care trãia intr-o lume cu alte bucurii. Ii surprindeam vorbind despre spectacolele de la filarmonica, despre cântãretii de la opera, despre bridge si rugby…
Ceilalti ne entuziasmam de geniul lui Adrian Paunescu…
Despre excursii in strãinatate nu se vorbea deloc; nici n-am avut cui sã mã laud cu cele doua „iesiri” ale mele; cred ca de atunci mi se trage inapetenta de-a comenta postarile despre turism…
I-am inteles cât m-a dus mintea; nici eu nu credeam ca va cadea comunismul; speram, cam ca Ion Iliescu, ca sistemul se va umaniza, gorbaceoviza …
Cu cativa dintre acei oameni manierati am discutat si dupa ’89; mi-au spus cã nu m-au creditat din bunãtate, ca au fost si ei pervertiti de sistem…
Mi-au spus ca au sperat sã ajung cineva si sã-i ajut cândva; pe ei sau pe copiii lor…
Ei nu stiau ca eram cam fara sanse la functii…De altfel, asta am aflat-o mai tarziu…
N-am cumpãrat pianul recomandat de unul dintre ei; fiicele mele si l-ar fi dorit, deoarece se stie ca orice pian are scaun rotitor…
De la acesti colegi discreti am retinut o vorbã cu parfum de politete indelung exersata: “cred cã nu m-am fãcut inteles”
Ceilalti ne insultam mereu cu expresia : ”n-ai inteles nimic!”
*
Au mai scris pe tema cuvintelor: Mirela Pete, Silving, Carmen, Lili, Almanahe, Iulia Radu, Clipe de Cluj, Sara, Pandhora, Vania, Gabi, Elly, Minnie, Lolita, Diana
almanahe said
se poate orice, la orice vârstă, eu aşa cred…:)
lili3d said
E puţin trist că în anumite medii nu existau posibilităţi de învăţare a anumitor lucruri.
Parfumul cuvintelor fiinţe « my heart to your heart said
[…] Mirela, Ioan Usca, Daurel, […]
Minnie said
Cred ca pentru tine în momentul acesta cuvintul parfumat cu iz de curiozitate este „Olanda”! ☺
O duminica frumoasa!
Mirela said
Unora da, internetul le oferã sansa culturalizãrii. Pentru că au ratat să mai ia câte o carte, un dicționar sau să învețe lucrurile la ”vremea lor”, cum spuneau bunicii. E bine să învățăm zilnic ceva nou, dar să fie util și bun. 😉
Dan said
Cum spunea marele Nechita, „Cultura generala e mai grea”!
g1b2i3 said
A fost odata ca niciodata, cred ca unii nici nu-si pot imagina ca astfel de oameni lucrau in industria noastra.
Viaţa-n imagini (310812) said
[…] g1b2i3, Cris-Mary, Agatha, abbilbal, Anca, arthurelu, Sara, roxtao, aliosapopovici, octavpelin, daurel, mateescu, negura, Mihai, popateapa, cristiandima, plutacupaparude, danap, vienela, CARMEN, […]
Viaţa-n imagini (020912) said
[…] g1b2i3, Cris-Mary, Agatha, abbilbal, Anca, arthurelu, Sara, roxtao, aliosapopovici, octavpelin, daurel, mateescu, negura, Mihai, popateapa, cristiandima, plutacupaparude, danap, vienela, CARMEN, […]
Lolita said
Cuvintele au fost mereu prietene cu românul, în orice împrejurare, în orice timp, iar nuanţarea lor a ajutat la trecerea peste perioade dificile… Ce adevăr trist se ascunde în parfumul cuvintelor înşiruite…
Lătrături ocoşe (310812) « Ulise al II-lea cel Ocoş said
[…] g1b2i3, Cris-Mary, Agatha, abbilbal, Anca, arthurelu, Sara, roxtao, aliosapopovici, octavpelin, daurel, mateescu, negura, Mihai, popateapa, cristiandima, plutacupaparude, danap, vienela, CARMEN, […]
OchiiVerzi said
Incep sa cred ca in ziua de astazi devine din ce in ce mai greu sa reusesti sa cultivi un copil, cred ca in curand va deveni o provocare fara sorti de izbanda si asta ma intristeaza deoarece simt ca voi trai acele vremuri si lupta-mi va fi in zadar!
Pe chibrituri: Animale sălbatice « Blog de Filumenistă said
[…] g1b2i3, Cris-Mary, Agatha, abbilbal, Anca, arthurelu, Sara, roxtao, aliosapopovici, octavpelin, daurel, mateescu, negura, Mihai, popateapa, cristiandima, plutacupaparude, danap, vienela, CARMEN, […]
Zina said
Dobândirea culturii începe în familie, la vârste fragede, și e susținută de familie până la anii adolescenței și tinereții. Stă, deci, în puterile noastre să dirijăm copiii pe calea culturii. Pentru asta trebuie să petrecem cât mai mult timp cu ei încă de mici, să le deschidem gustul pentru lecturi, pentru arte, să le citim, să-i ducem la spectacole, la expoziții ș.a.m.d.
OLIVER TWIST de Charles Dickens - Capitolele 1-4 said
[…] să citească (și să își reamintească) și vă invit să-i citiți pe: Cartim, Cristi Milla, Daurel, Dan Văideanu și pe toți ceilalți iubitori de lecturi care trec pe aici ! Dacă ţi-a plăcut, […]
Nuanțe calde. MFC « Mirela Pete. Blog said
[…] Vania, Daurel, Minnie, Silving, SARA, Gabi, Lolita, CARMEN, Elly, Diana, pandhora, Zina. […]
MFC 36 « Ioan Usca said
[…] Carmen, Mirela Pete, Aura Rusu, Gabi, Daurel. 45.731283 21.235517 Share this:StumbleUponDiggRedditLike this:LikeBe the first to like […]
Diana said
Da, azi copiii sunt ceva mai greu de convins ca trebuie sa isi „dezvolte creierasul” citind, in primul rand. Sunt mai preocupati de „scurtaturi” Adica, de ce sa citesc o carte cand pot vedea filmul sau pot gasi pe net rezumatul? Poate au dreptate?! Dar ceva. cred, e cert: exista un timp pentru toate – daca ai sarit etapa n-o poti… reedita. As zice ca am inteles aceasta pe propria-mi piele. 🙂
Imi place parfumul cuvintelor: „cred ca nu m-am facut inteles” 🙂 Destul de greu i-a fost lui tata sa ma faca a intelege – in copilarie – ca nu el nu pricepe, ci eu sunt cea care nu stie sa explice. El imi tot spunea sa nu ma „dau rotunda” niciodata, pentru ca nu sunt neaparat mai buna decat altul ci, eventual, stiu mai multe si nu stiu mai multe pentru ca sunt neaparat mai desteapta, ci stiu mai multe pentru ca am avut noroc sa am acces la carti – ca exemplu. Mereu „radea” de mine cand il „acuzam” ca nu pricepe. Si-mi tot zicea sa ma fac inteleasa daca ma cred asa desteapta 🙂
OLIVER TWIST de Charles Dickens - Capitolele 1-4 said
[…] să citească (și să își reamintească) și vă invit să-i citiți pe: Cartim, Cristi Milla, Daurel, Dan Văideanu și pe toți ceilalți iubitori de lecturi care trec pe aici […]