Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtãtorul de…

Posted by daurel pe 23 aprilie 2012

...biruintã;

Aceasta este denumirea din calendarul ce-l am la dispozitie; sunã promitãtor.

Tuturor sãrbãtoritelor si sãrbãtoritilor de azi le doresc:

MULTI ANI CU BUCURII !

Iata ce scriam  anul trecut despre aceastã sãrbãtoare:

Sângeorzul de altãdatã

Nu Floriile, nici Pastile , ci  Sângeorzul este sãrbatoarea religioasa a naturii, a vegetalului… Ne reamintim  ca Gheorghe este din grecescul  geo = teren, pãmânt.

O  paranteza:  la Florii nu se pomenea de flori si persoane cu nume de flori; simbolul era salcia, mladite de salcie;  pur si simplu!

La Sângeorz – rostit uneori Sânjorz – se puneau  la poarta corzi inverzite de trandafir sãlbatic (rug), iar la Rusalii, in vara, ramuri de tei. Sânjorzul era reperul de incepere a lucrarilor agricole: sâmbra oilor, angajarea slujilor, ciurdarilor, purcarilor, stãvarilor (la pãzit caii). In unele sate era sãrbatorita in aceste zile tânjeaua (ceva cu plugul), se stropeau feciorii cu apa…

La oras se stabilea chiria de vara, care dura pana la Sf. Dumitru, deci vreo 6 luni. Tiganii aveau vorba potrivita de Sânjorz: “unparnou uncarnou socardenfoc!”  Erau sãrbatoriti, desigur, si cei cu numele de Gheorghe; Gherghinele nu stiu cum erau sãrbatorite, Georgianele nu apãrusera…

Dupa ce dimineata erau udati de cãtre vecini, cu galeti de apa rece, sãrbatoritii se schimbau si mergeau la biserica , unde ii felicita preotul la finalul predicii. Dupa prânz,  barbatii se adunau prin livezi sau in parcul castelului si chefuiau cu vin din productia proprie; mersul la crâsma / bufet(!)  era necuviincios. Nu se intindeau mese.  Inainte de asfintit se terminau chefurile, deoarece trebuiau ingrijite animalele.

Acum, o foarte veche gluma politica.

Pe vremea când România era condusa de  Gheorghe Gheorghiu-Dej (G.G.-D)  a avut loc o vizita la nivel inalt in China lui  Mao Zedong. La un moment dat, Gheorghiu-Dej i-a prezentat lui Mao restul delegatiei: ”tovarasul Gheorghe Apostol, tovarasul Gheorghe Maurer, tovarasul Gheorghe Cioara …” 

Aici a intervenit admirativ Mao spunând: “asa tânar si este deja gheorghe ! ?”

PS. In contextul actual (mai) recomand: Blogul Clujenilor, Blogul cu biserici, Picturi, Paste rational(izat), Cella, Lumina lina de Ioan Alexandru, Intrebari din Germania, Poezie, Sperante vieneze si Ulise

7 răspunsuri sa “Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtãtorul de…”

 1. Gabriela said

  In familia fostului meu sot, erau trei Gheorghe. Fiul, bunicul si tatal vitreg. In fiecare an, de Sfantul Gheorghe, era o mica reuniune de familie iar bunica, ne spunea un banc. Acelasi in fiecare an, uitand poate ca ni l-a spus si in anul anterior.
  O femeie se casatoreste cu un barbat. Fiecare avea din fost casnicie cate un baiat care se numea Gheorghe. Dupa o vreme, fac un copil cariua, din lipsa de inspiratie, ii pun numele tot Gheorghe. Cresc copiii si intr-o zi, femeia ii spune suparata barbatului:” Gheorghe al tau si cu Gheorghe al meu l-au batut pe Gheorghe al nost.”
  Zambeam de fiecare data ca si cum l-am fi auzit pentru prima data, asta ca sa nu o suparam pe bunica.

 2. Mirela said

  Utile si interesante informatii, chiar nu stiam ca la Florii nu se pomenea de persoane cu nume de flori, simbolul fiind doar salcia.
  Bun de tot bancul! 🙂
  Saptamana frumoasa! Clujenii iti multumesc pentru recomandare. 😉

 3. […] = ''; } Festivalul Shakespeare se întoarce în Anul Caragiale Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtatorul de… .recentcomments a{display:inline !important;padding:0 !important;margin:0 !important;} var […]

 4. ginamihai said

  Eu nu sunt Gherghina. Nici Georgiana, ar fi trebuit să fiu Adriana, așa că mi s-au tot inventat diminutive.
  Am o mulțime!
  p.s. cu numele din buletin mă strigau profesorii la școală și, mă cheamă, din când în când, un fost coleg de liceu, domnu doctor, stabilit în capitală.

 5. […] Daurel.Sf. Mare Mc. Gheorghe, purtatorul de… […]

 6. g1b2i3 said

  La multi ani si din partea mea celor care au numele Sf.Gheorghe!
  bancul cu gheorghe il stiam si eu!Cred ca e printre primele bancuri pe care le-am auzit in copilarie.Mama ni l-a spus!

 7. daurel said

  @Gabriela:
  Folclorul trebuie povestit si repovestit; inclusiv cel urban…

  @Mirela:
  Ma simt inca indatorat fata de clujeni; si-au dat toata silinta in cei 5 ani considerati ai formarii…

  @Ginamihai:
  Cat a fost posibil, am insistat sa fiu apelat pe numele din buletin; acum sunt „tataie” sau „mosu de la casa cu multi caini” …; incep sa mi le asum.

  @G1b2i3:
  Iar zic: povestile trebuie sa mearga mai departe; scrise, rostite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: