Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Reţetele succesului…

Posted by daurel pe 3 noiembrie 2011

…sunt acum la indemâna tuturor.

Singura problema este sã ne putem trezi devreme…

Deoarece am avut câteva luni de succes cu varza muratã toamna/iarna trecuta, ieri am cumpãrat din nou varza; problema este cã am uitat reteta; ceea ce stiu sigur este: butoiul are 60 de litri;  unii sfãtuitori din piata mi-au recomandat sã cumpãr 50 de verze, altii 30-35 kg; am cumparat fix 20 kg…

Mi-a convenit reţeta de mai jos, deoarece recomandã sã mai amân lucrarea cu o sãptãmãna:
A. Varza murata pentru iarna
a1. Se aleg verze indesate si cu frunza subtire, culese tarziu, la sfarsitul lui octombrie sau in noiembrie. Se depoziteaza verzele inca 1 saptamana, acoperite sa nu le vada soarele, intr-un loc racoros. Verzele devin astfel mai putin casante si le putem indesa in butoi fara teama ca se vor sparge.
a2. Se curata verzele: se indeparteaza frunzele exterioare verzi sau vestejite, se curata cotorul si se taie frunzele care sunt atacate de purici.
a3. Se indeasa verzele in butoi, cat mai compact. In butoi se mai pune hrean, marar uscat, o mana de boabe de porumb, o gutuie taiata in sferturi. Deasupra verzelor se pun cateva scandurele, marar uscat, crengute de visin, care sa tina verzele sub saramura.
a4. Se pregateste saramura: la 1 l de apa se pun 50g de sare; se dizolva sarea, la nevoie putem incalzi usor oala cu saramura, pe foc.
a5. Se tine butoiul cu varza pusa la murat in bucatarie sau in alt loc cald, 1-2 saptamani, pana cand incepe fermentatia. Apoi se vantura varza si se poate da la rece. Odata dat la rece, butoiul cu varza murata nu necesita atentie deosebita decat pentru indepartarea stratului de floare care apare la suprafata. Daca temperatura este prea ridicata, sau cand moarea (zeama de varza murata) devine vascoasa, este necesar sa vanturam varza.

6 răspunsuri to “Reţetele succesului…”

  1. Emahategan said

    Pentru ca moarea(zeama de varza) sa aiba o culoarea frumoasa sa puneti o varza rosie.Reteta mea este altfel,dar stim ca …multe bordeie,atatea obiceie!
    Sa aveti o zi faina!

  2. Marycix said

    Si noi avem reteta aproape la fel dar incepem sa o vanturam dupa 3-4 zile pana este murata. Butoiul il punem in beci!

  3. Este cam la fel și rețeta pe care o folosește soțul meu- de trei ani, sunt o doamnă, nu mă ocup cu murături, eventual , asist..de ce trebuie să îndesați varza? O puneți frumos!
    p.s. ați uitat să specificați că eu v-am spus să puneți frunze de vișin, grăbiți-vă!

  4. Eu nu te pot ajuta cu reteta, insa iti pot confirma ca varza murata e o minunatie, cand e bine facuta 🙂 Nu ca n-ai fi stiut si tu 😛

  5. Brudi de la Bruder. said

    Se mai poate pune deasupra si o gutuie mare si galbena, eu asa fac de multi ani, iar cand vin la Bucuresti am sa fac si sarmale. Am o reteta de la niste svabi de langa Timisoara.

  6. daurel said

    @Ema,
    voi combina 2-3 retete

    @Marycix,
    in beci e si vinul…

    @Incertitudini,
    pun varza ca la carte !

    @Teo Negura,
    pun varza numai in anii e criza; drept urmare, in acei ani mancam mai bine…

    @Brudi,
    sa aduci si carne (tocata)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: