Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Urmãresc…

Posted by daurel pe 4 august 2011

…pe bloguri, inafara de perceptiile realitatii politice, strãduintele autorilor de-a reda frumosul, binele…

Sunt câteva bloguri cu multa incãrcatura artistica; azi vã reamintesc cele cu arte plastice: http://g1b2i3.wordpress.com/ si http://mirelapete.dexign.ro/2011/08/vara-pictorilor/.

Doamna Gabi, autoarea primului blog, (se) intreaba intr-un comentariu la Mirela:

Mã intreb de ce nu se arata mai mult frumosul si se prefera mizeriile?Am eu un fix cu asta.Cred ca daca lumea ar fi “bombardata” cu povesti adevarate despre oameni adevarati si faptele lor bune, de exemplu, lumea de la noi ar incepe sa vada si sa inteleaga ca trebuie sa se schimbe.

Aceasta intrebare mi-am pus-o si eu multa vreme.

De un timp stiu ca unii gusta arta sordidului pentru a se consola; adica, vezi, se poate si mai rãu…

Am mai scris despre asta când m-am referit la literatura sud-americana publicata, aparent inexplicabil, in vremea lui Ceausescu.

Cred, fãrã a fi convins, cã artistii inlãtura, omit, din ceea ce in mod curent numim  realitate, tot materialul ce nu le foloseste ideii emotionale avute in vedere. Când un sculptor a fost intrebat cum sculpteaza un leu, el a raspuns: „Inlãtur din bolovan, din butuc, ceea ce nu seamana a leu”.

PS. Stiu. Ideea de-a inlãtura surplusul, inutilul, este din Biblie; mlãdita si mãslinul neroditoare…

Aceasta inlãturare a inutilului din viata  este cu douã tãisuri; poate duce uneori la sfintenie, alteori la ratare;  depinde cine-i cu foarfeca…Mlãdita, ca orice mlãdita, nu se poate apãra…Poate doar sã promita cã  „la anul…”

7 răspunsuri sa “Urmãresc…”

 1. Mirela said

  Ceea ce este esenţial în artă este considerarea artisticului ca fiind un nucleu concentrat al esteticului, sau „esteticul specializat”, adică cel urmărit a fi atins în şi prin operele de artă. Dihotomia primă este estetic – non-estetic. „În acest context, strict categorial, frumosul poate fi considerat fenomenul estetic de bază (Nicolai Hartmann)”. Celelalte fenomene estetice pot fi încadrate drept „prelungiri” sau „modificări” ale frumuseţii.Demult nu mai gust cu adevărat estetica grotescului. A fost o vreme când am chiar studiat-o , pentru că îşi are rostul său. Acum e prea mult pentru mine. Nici in vorbe, nici in muzică şi deloc în artele vizuale. Urâtul poate fi util si este expresiv atunci când vrei sa-ţi exprimi dezaprobarea în fata ororilor războiului, a unei politici strâmbe sau a greşelilor pe care le fac semenii. Dar cred ca e bine sa rămână, ca formă de expresie, caricatura, ca în cazul lui Daumier. Au fost perioade când arta era saturată până la refuz de „drăgălăşenii” şi atunci artistii au luat măsuri. Expresionismul este revolta artiștilor care au proclamat libertatea creatoare absolută și primatul expresiei asupra formei. Dar una din trăsăturile acestuia e tocmai estetica grotescului. De înţeles, era război, fascism şi nazism.Grotescul lor era frumos faţă de ceea ce se întâmpla.
  AZI, acum, aici, la noi, in lume: nu! Nu e cazul! Atâta oroare şi depresie nu se anihilează cu orori, avem nevoie de frumos, estetic, plăcut, antidepresiv. În toate artele, inclusiv a VIII-a artă, care s-a stabilit că e…parfumul!

  Îi multumesc lui Gabi, care în fiecare zi ne încântă, gasind câte unul sau mai multi artişti, aniversandu-i si aducandu-ne aminte de marea lor operă!
  Daurel, mulţumesc! Respect! 🙂

 2. Cineva spunea că arta este semnătura civilizației!

 3. […] Daurel.Urmãresc…  […]

 4. […] Daurel.Urmãresc…  […]

 5. Multumesc mult.
  Poate ca daca ar fi mai multi ca noi atat in virtual cat si in viata reala, ar ajuta.

 6. Mirela said

  „Cineva spunea că arta este semnătura civilizației!”
  Gina, aşa este! Ce ne facem când artiştii nu sunt plătiţi, când arta tinde să dispară de tot? Ne gândim la civilizaţie, la ce a mai rămas din ea şi la ce va fi, poate.

 7. daurel said

  @Mirela
  Multumesc, ma simt incurajat.

  @Incertitudini
  Pacat ca n-am spus-o eu…

  @Supravietuitor
  Nu e sigur; chiar ma indoiesc…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: