Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Negãsind nimic interesant in…

Posted by daurel pe 4 august 2011

…politica româneasca, voi continua, si azi, sã aberez despre arta plastica.

Scriam in postarea anterioara ca artistii elimina, din asa-zisa realitate, surplusul ce nu sustine emotia vizata; mã bucur cã Mirela a fost si de aceasta data amabila si a ordonat lucrurile, categoriile: Ceea ce este esenţial în artă este considerarea artisticului ca fiind un nucleu concentrat al esteticului, sau „esteticul specializat”, adică cel urmărit a fi atins în şi prin operele de artă.

(…)Urâtul poate fi util si este expresiv atunci când vrei sa-ţi exprimi dezaprobarea în fata ororilor războiului, a unei politici strâmbe sau a greşelilor pe care le fac semenii.

Toate acestea mi-au amintit despre o  concentrare estetica a urâtului de cãtre un artist flamand sau englez, oricum, dintr-un regat democrat, nu dintr-o republica cu elite arogante.

Legenda spune cã in urma cu vreo 150 de ani, intr-o cârciumã sãteasca un consumator a pãtat un perete cu cafea. Cârciumarul a pretins sã i se achite o suma pentru refacerea vãruielii. In timp ce se discuta desdãunarea, un consumator necunoscut a inceput sã incadreze petele de pe perete in conturul unui cerb falnic si expresiv. As putea spune cã acel pictor a fost innobilat, insa nu sunt sigur daca regii acelor vremi erau atât de populisti…

Image Detail

 

5 răspunsuri sa “Negãsind nimic interesant in…”

 1. g1b2i3 said

  Imi place legenda, de fapt intamplarea cu necunoscutul care a incadrat petele de cafea in conturul unui cerb.De aici am ajuns la arta moderna hulita de unii si iubita de altii:graffiti.

 2. Mirela said

  Omul primitiv nu s-a mulţumit să-şi astâmpere foamea cu vânatul, l-a imortalizat pe pereţii peşterilor-habitat, prin desene excepţionale, Poate ca ofrandă sau mulţumire pentru sacrificiul care îi permitea să supravieţuiască. Opere de artă în sensul cel mai pur al cuvântului sunt vechile picturi rupestre.
  Nu cunoşteam istorioara aceasta, dar întâmplarea a făcut ca o operă de artă să apară în urma unui gest „necugetat”. Şi e chiar reuşită!
  Cât despre “democraţia” statului condus de nişte autoproclamate elite, ce să mai spun…n-am cuvinte! Mai bine admir operele de artă.
  O zi frumoasă! 🙂

 3. […] Daurel.Negãsind nimic interesant in…  […]

 4. Am gustat frumusețea parabolei!!!

 5. daurel said

  @G1b2i3
  Am vazut si graffiti interesante; nu sti cat este arta…

  @Mirela
  Pentru unii este un mister arta din pesteri; pentru mine este un adevar al Creatiei: omul a fost „primitiv” doar prin unelte…

  @Incertitudini
  Ma bucur !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: