Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Am vãzut la televizor o paradã regalã cu cai si…

Posted by daurel pe 1 Mai 2011

… parca incep sa deslusesc de ce o parte semnificativã dintre pãmânteni sunt impotriva monarhiilor.

O explicatie valabila si chiar determinanta ar fi:  la costisitoarele manifestari de putere regala sunt chinuiti caii; se folosesc cai dresati, deci monarhii accepta sa fie  abuzate animalele; probabil monarhii au si caini dresati, deci tot abuz…De aici pâna la exploatarea personalului nu-i decât un pas…

Desigur, nu ne referim la voievozii romani, care au fost si sunt niste sfinti…

Asadar, republicanii verzi sunt  ce sunt, gândesc cum cunoastem, deoarece iubesc animalele; pentru echilibru, detesta monarhii.

Pãnã sã clarific aceasta idee, repostez: Când le-au impuscat caii,…

tãranii instãriti au inteles cã nu mai este cale de intoarcere. Privite istoric, lucrurile s-au desfasurat rapid si previzibil, dar pentru acei ultimi tãrani ai României, intâmplarile nu aveau nici o ratiune economica.

Nu erau “niste tãrani”, ci o categorie sociala constienta de forta lor economica si politica. Erau cei ce livrau primarii si consilierii locali de circa 100 de ani. Aveau relatii  pâna in capitale, indiferent ca se numeau Viena, Bucuresti sau Budapesta…Pentru acesti  tãrani nu existau inlocuitori; obiceiul era ca unul sã mosteneasca totul, restul fratilor si surorilor plecau la studii devenind avocati, invatatori, preoti…

Desigur , nu erau multi, dar erau cei ce asigurau mâncarea pentru orãseni. Restul tãranilor, cei fãra cai sau boi, dar cu una sau doua vãcute, practicau agricultura de subzistenta, iar copiii lor asigurau necesarul de muncitori calificati, functionari si salahori. 

In satul cunoscut de mine erau vreo 50 de tarani instariti, dintr-o comunitate de 500 de familii (de fumuri, cum inspirat era definita familia!). Deci, tãranii  bogati erau cca 10 % dintre sãteni.

Trecusera aproape 20 de ani de la instalarea comunistilor,  teroarea pãrea domolita. Armata sovietica si comisarii, consilierii, nu mai erau in Romania. Intamplarile de mai jos  le-au copt de mintile românilor…

Desigur, si acesti tarani, numiti chiaburi, au asistat pasivi, poate si cu ceva avantaje, dupa bunul obicei romanesc, la deportarea evreilor sub Antonescu, respectiv sub hortisti, la alungarea mosierului local, la arestarea unor preoti, la arestarea unora dintre ei. Unii au fost dusi sa sape la Canal alãturi de politicieni si intelectuali. Asteptau o minune:  sã-si mai trimita inca odata americanii tinerii sa moara in Europa. Ar fi fost a treia oara intr-un secol. N-a fost sa fie! 

Era prin 1962-1963, cand comunistii i-au obligat pe tãrani sa predea utilajele agricole, caii, boii  in totalitate; oile si vacile trebuiau predate cele care erau peste  un anumit numar. Nu a fost cazul sa fie preluate oi, boi sau vaci, deoarece taranii le taiasera din timp. Au fost dusi la abatoare jumatate dintre caii preluati la colectiva agricola. Din satul despre care am informatii au fost omorati  vreo 50 de cai. Erau cai frumosi, perechi asortate, erau ceea ce ar fi acum autoturismul de lux.  Se povestea ca i-au impuscat si carnea a fost exportata la italieni. Alta varianta era ca au fost dati ca hrana porcilor.

Oricum, familiile pagubitilor au fost ingrozite. Restul familiilor, peste 90 % din sat, o fi zis:  “Nu e treaba noastra”. 

Revin la cai. Mi-i mai amintesc pe pãsunea lor, separata  de a altor dobitoace,  la “stava ” satului, in prundul Somesului. Caii nu se culca niciodata; dorm in picioare. Sunt mereu gata de drum.  Un cal culcat inseamna boala…  Ca regula, proprietarii de cai, deci fostii  tãrani instariti, nu au lucrat in colectiva agricola. Având relatii la oras,  s-au angajat ca paznici sau au fost calificati la locul de munca, in nenumaratele industrii si cooperative ce au aparut.

 Prin anii ’70 ai veacului trecut, mai cântau:

“Ce-mi doresc mai mult pe lume?

Doi cai murgi si hamuri bune/”.  

Nu erau  nostalgici. Copiii lor, având ceva gene mai orgolioase, au devenit orãseni, proprietari de case incã din vremea comunistilor.   Nu prea aveau acces la functii de conducere, dar erau si sunt respectati. Eu ii recunosc dupã vorba, dupã port, dupa purtãri…  Nici azi, la 20 de ani de la rãsturnarea regimului colectivizant, nu au ajuns la putere urmasii tãranilor instãriti; nici nu ar avea timp de asa ceva; ei sunt in procese interminabile pentru recuperare a proprietãtilor pustiite de ciocoi…

Vorba aia: ciocoii vechi si noi

Anunțuri

7 răspunsuri to “Am vãzut la televizor o paradã regalã cu cai si…”

 1. […] locul cu greu  în preajma Coroanei de oţel a Regilor României, zilele astea: ce atitudine sau întâmplare le-ar reda Românilor încrederea în monarhie? Monarhia ca formă de guvernământ, nu doar ca […]

 2. Andi Bob said

  M-ați inspirat să scriu despre monarhie, mulțumesc.

 3. Ce momente cutremuratoare si ce pline de actualitate!

 4. cati said

  Spectacolul pe care ni l-a oferit vineri Casa Regala Britanica a fost de-a dreptul uimitor. Si da, au fost sute de cai. Nu stiu insa de ce ar putea cineva sa se revolte pe tema asta, au fost de-a dreptul spectaculosi, au dat farmec aparte ceremoniei. Trebuie sa fii mare carcotas ca sa gandesti asa.

 5. Si comentariul a disparut?

 6. daurel said

  @Andi Bob, monarhia este un subiect drag mie; multa lume se codeste, evita, nu-l considera actual…
  Inafara de http://andibob.wordpress.com/2011/05/01/cu-cate-lacramioare-se-face-primavara/ ,am mai gasit http://teonegura.wordpress.com/2011/05/01/un-timp-dezmostenit/

  @Mircea Suman, mai uitam…; dar este pacat !

  @Cati Lupascu, da, carcotasi, cusurgii; din cauza aceasta nu ne gasim calea; chiar daca nu-i regala.

 7. Tatăl meu era un mare iubitor de cai, îi îngrijea și-i respecta enorm!
  O să spun doar că ne-a transmis- mie și fratelui meu – aceeași iubire, a durat prea puțin, caii ne-au fost luați.
  Cum ar fi fost nunta regală fără acei minunați „zmei„?
  Caii sunt personaje de basm!
  Monarhia este o realitate pe care unii ar dori-o, le este teamă doar să recunoască! Alții nu au avut vreme să se gândească..așa cred.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: