Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Despre mãreţie

Posted by daurel pe 16 ianuarie 2011

Voi continua tot cu Eminescu, care, indiscutabil a atins mãreţia; la fel este si cazul lui Corneliu Coposu, despre care am comentat azi la Cella.

Am gãsit pãrerea lui M. Eliade despre Eminescu:

Îl iubim cu toţi pe Creangă, îl admirăm pe Haşdeu, învăţăm să scriem de la Odobescu, îl respectăm pe Titu Maiorescu şi anevoie putem lăsa să treacă mult timp fără să-l recitim pe Caragiale. Dar Eminescu este, pentru fiecare din noi, altceva. El ne-a relevat alte zări şi ne-a făcut să cunoaştem altfel de lacrimi.

El şi numai el, ne-a ajutat să înţelegem bătaia inimii. El ne-a luminat înţelesul şi bucuria nenorocului de a fi român.

Iata ce scriam despre mãretie:

Cica, unul notoriu ar fi spus:

Ca sã fii mãreţ, mai intâi trebuie sã fi fost înţeles gresit; desigur, ca (mai) toate cugetãrile memorabile, este o parafrazare din Cartea cea mai slefuita si concisa; aici, probabil, Marcu 6.4 :  “Un prooroc nu este dispreţuit decât în patria Lui, între rudele Lui şi în casa Lui”.

In final, ca sã fac o glumã, intreb (desi, nu prea obisnuiesc): nu cumva bloggerii care nu ajung in timpul vietii in top 100 au fost, deocamdata, intelesi gresit?

PS.1. Ca niciodata, la postarea anterioara, au fost un numar semnificativ de cititori care au accesat trimiterile mele spre corespondenta M.Eminescu-V. Micle; inseamnã ca telenovelele isi au rostul lor…

2. Pãrerea lui M. Eliade este mai importanta decât a tuturor celorlalti comentatori, critici, analisti, deoarece el, Eliade, nu s-a afirmat pe seama lui Eminescu…Este mai importanta decât cea a lui Calinescu, Hãulica, Manolescu…, care au facut cariere  pe/prin viata si opera poetului…

10 răspunsuri sa “Despre mãreţie”

 1. oanaclara said

 2. Zamfir POP said

  A propos de bloggeri: eu am fost pe poziţia 100, deci, pot închide blogul şi să merg la culcare. Pe lauri, evident!
  A propos de bloggerit: te-am rugat să-ţi scrii poziţia în ZeList cu numai trei cifre. Încă nu mi-ai îndeplinit dorinţa!

 3. […] Noir, Cristian, Cristian Dima, Călin Hera, Cristian Lisandru,Cum va place, Daurel, Deceneu, Daniel Urda, Doar cuvinte, Doina Popescu, Doza de poezie, Erase Rewind, Flavius […]

 4. gabriela said

  stii de ce imi place Eminescu? Pentru ca nu si-a dorit niciodata si a refuzat, titluri si maretie. Pentru ca a inteles ca materialismul nu inseamna neaparat dimensiunea integrala a vietii, iar mandria si orgoliile sunt niste sentimente desarte, fara valoare si continuitate peste timp. Nu a fost un tip modest si a fost perfect constient de valorile sale. Poate pentru asta a fost atipic si neinteles. Si-a cunoscut valoarea si stia ca s-a nascut intr-o perioada nefasta a vremii, poate cu sute de ani mai devreme. Imi plac genul acesta de oameni, care prin stralucirea lor lumineaza calea celor care vin din urma, ca un luceafar, cararile din codri.

 5. daurel said

  @Oanaclara, este o muzica reusita si imagini inspirate.
  Multumesc.

  @Zamfir, nu cred ca-mi reuseste asemenea manopera; poate apelez la un speciaLIST…

  @Gabriela, a fost mult mai complex decat s-a spus oficial; ca fapt divers, iata ce-mi spune Cella (http://bloglenesrau.wordpress.com/2011/01/16/fara-de-rost-e-orice-si-cind-toatele-s-in-rostul-lor/):
  http://www.mihai-eminescu.net/adevarul-despre-eminescu/
  Vor mai trai multi bine pe seama poetului…

 6. Remarca lui Baudelaire, că ar fi un adevărat miracol ca un critic să devină poet, dar e cu neputință ca într-un poet să nu găsești un critic, se potrivește mănușă, când vorbim despre Eminescu.
  Nu doar ca poet.

 7. […] Noir, Cristian, Cristian Dima, Călin Hera, Cristian Lisandru,Cum va place, Daurel, Deceneu, Daniel Urda, Doar cuvinte, Doina Popescu, Doza de poezie, Erase Rewind, Flavius […]

 8. Sper sa placa videoclipul creat de mine.

  Atât de fragedă – Mondial

 9. daurel said

  @Incertitudini, e usor a …comenta scuipand coji de seminte.

  @Supravietuitor, frumos, foarte elaborat si sincronizat.
  Felicitari !

 10. com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: