Prima asigurare de viata…(Updatat)
Posted by daurel pe 17 noiembrie 2010
…am contractat-o in 1992, ocazie cu care am participat si la cursuri, devenind agent de asigurari.
Dacã reuseam sã inchei patru contracte, as fi fost scutit de plata ratelor, insã timp de un an n-am reusit sa conving pe nimeni; pentru un timp mi-au micsorat rata, apoi mi-au suspendat contractul. Ca fapt divers, mentionez cã, dupa 15 ani, mi s-a returnat suma neta.
Un timp am avut resentimente fata de firma respectivã, insã prin 1995, când aveam o munca periculoasã, bani luati cu imprumut si câstiguri mizerabile, mi-am reamintit de lectiile asimilate la cursul de agent de asigurari.
O munca periculoasã a constat, o perioada, in distribuirea de mãrfuri din import in toata tara, având partener un conducator auto care trãgea la masea…Am renuntat si, naiv, am trecut la exportatori, crezând, cã acesta-i viitorul…
Urmatoarea muncã a fost de imputernicit pentru a prezenta in vama mãrfurile si documentele unei firme private, care exporta imbrãcaminte. Asteptam zile intregi in fabricile de stat, privit cu ostilitate de personal, deoarece considerau cã privatizatii se imbogãtesc pe munca lor…; apoi, in vamã, exportatorii erau lãsati ultimii, deoarece nu dãdeau spaga mare; exportatorii nu solicitau ca vama sã inchida ochii; intre marfã si documente era concordanta deplina; erau exporturi in UE…Spaga era numai pentru urgentarea operatiunilor, evitarea penalitatilor cãtre transportator si clientul extern…
Eram mereu pe drumuri; soferii de TIR conduceau mai periculos decât fostul partener, fiicele erau in scoala, plata imprumutului era intarziatã, casa trebuia reparatã…
Din cauza chinezilor, imbrãcãmintea româneasca devenise necompetitiva in Europa, deci firma mergea prost; patroana si sotia, care lucra si ea la aceeasi firma, erau convinse ca timpul petrecut in biserica conteaza mai mult decât cel de la birou…
Eu, cum ziceam, mi-am reamintit de avantajele politei de asigurare si am hotãrât sã-mi fac polita, la o alta firma, cu clauze privind pierderea capacitatii de muncã, decesul, pensie, acumulare; in caz de deces, familia urmând sa incaseze 100 milioane lei vechi…Dacã nu-i sinucidere…
Acum, dupã peste 15 ani, mã gãndesc ce si cât a contat: rugaciunile doamnelor din firmã, ori faptul cã eu, fiind asigurat, lucram detasat, deci mai eficient; probabil, rugãciunile lor m-au atins si pe mine…; afacerea a inceput sã meargã, si a mers fix 10 ani; de trei ani firma este suspendatã, va urma lichidarea; patroana s-a pensionat…
PS. Totusi, asigurarea imi creaza deja ceva probleme existentiale; ontologice, ar zice dl Plesu…
Plãtesc anual cca 850 lei, iar valoarea politei a rãmas tot 10.000 lei, deci max. 2500 euro, suma care in ziua de azi este cam mica…; mai ales raportatã la noua auto(re)evaluare a subsemnatului; poate o rãscumpãr…
Daca cuiva i se par excesive detaliile despre polite, mentionez cã eu le-am trãit emotional; au fost si uneori mai sunt niste descoperiri, niste iluminari; nu toate oneroase…; unele plãcute, altele dimpotriva…
Updatarea de vineri: s-a potrivit ca, dupa ce dl Cãlin Hera a postat de doua ori despre viitorul Romaniei, (http://calinhera.blogspot.com/2010/11/prin-noi-insine-cu-sprijin-american.html si http://calinhera.blogspot.com/2010/11/tineti-minte-trei-cuvinte-28-noiembrie.html), azi in ziarul România Libera, a apãrut un interviu cu Neagu Djuvara. interviu care rãspunde la intrebãrile ridicate de jurnalistul de la EVZ; pãrerea mea…
Nu stiu daca-mi reuseste link-ul spre RL; ( http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/djuvara-romania-a-ramas-in-urma-si-fiindca-e-ortodoxa-206469.html)
incertitudini said
Nu m-am documentat în privința asigurărilor, dar am un sentiment de siguranță , știind că există, chit că suma dată ”lor”, anual, este considerabilă.
p.s. unii, or fi mulți, or fi puțini, asta nu știu, pot să valorifice sensibilitățile multora, transformându-le în bogăție (proprie).
strongvaleriana said
apropo de evaluari d’astea ..
De multe ori m=am gandit la valoarea practica a unui om ..incepand cu ”donatia” catre stat a tot felul de impozite, accize, tva-uri,
apoi emotionalul, datorii morale, sentimentale – si astea un fel de tva convertit in laic..
dupa care, plata automentinerii – hrana, adapost, utilitati, baterii de lanterna, etc
iar ceea ce-a mai ramas …hm, chiar – ce-a mai ramas?
A da – a mai ramas ceva pentru asigurarea de viata! :))
Pro Atitudine said
Nu ca nu as avea incredere in firmele de asigurare pe viata, insa am incercat si eu la una. Am platit cativa ani dupa care am constat ca ies mai mult in pierdere si m-am retras. Nu stiu daca am facut bine, insa aceasta asa simtit ca trebuie sa actionez…
-X- said
Cati factori si-au dat mana ca sa accezi la o banala polita de asigurare !
Banca și toamna « Mirela Pete. Blog said
[…] Supravieţuitor, Georgiana, Teo Negură, Ana Usca, Iona Usca Vania , Gina, Silavaracald, Caius, Daurel, Drum spiro, spero, Cati […]
daurel said
@ Incertitudini, sigur ca se scot bani din sensibilitatile sarmanilor oameni; a se vedea Adrian Paunescu si toti manelistii…
Nu-i cazul asigurarilor, care-i o afacere.
@Strongvaleriana,din pacate suntem evaluati ca niste sclavi; chiar statul a stabilit salariul minim…
Asigurarea cu capitalizare este o investitie, o afacere; in general…
Pentru mine a fost mai intai speranta de cariera, apoi dezamagire, a urmat faza cu asigurarea benevola, pe fond emotional greu de redat…; acum, cand am travesat oceanul, asigurarea a devenit afacere.
@Pro Atitudine, as zice ca este bine ca oamenii sa se asigure cand le este cel mai greu…
@-X-, in urma cu 16-17 ani eram putini asigurati; agentul venea trimestrial la domiciliu sa incaseze rata si sa-i recomandam potentiali clienti.
Acum, doar ma suna sa-mi propuna scheme de investitii…
supravietuitor said
Niciodata nu am fost asigurata, chiar daca am vrut.Pentru copii.
Venitul nu ne permitea.
S-a deschis Târgul de Carte Gaudeamus, 18 noiembrie – 22 noiembrie « Supravietuitor's Blog said
[…] Daurel.Prima asigurare de viata… […]
Summit-ului NATO de la Lisabona, 19-20 noiembrie « Supravietuitor's Blog said
[…] Daurel.Prima asigurare de viata… […]
Cele două feţe ale lui Gheorghe Caruz « Cati Lupaşcu. În oraşul de cuvinte said
[…] Caruz este cel mai bogat brailean, inclus atat in Top 300 milionari in euro, realizat de Revista […]
Frank&Stein « said
[…] : Lilick, Vania, Lucia, Theodora, Mirko, Dramoleta, George, Ana, Dan, Orfiv, Caius, Daurel, Onu, Madi, Natașa, Andi, Teo, Flavius, Sebra, Matilda, Cristian, Tanya, Gabriela, Roxana, […]
CELLA said
am voie să mă abţin ? 😉
Acorduri Dire Straits pentru noi toți « Mirela Pete. Blog said
[…] Supravieţuitor, Georgiana, Teo Negură, Ana Usca, Iona Usca Vania , Gina, Silavaracald, Caius, Daurel, Drum spiro, spero, […]
daurel said
@Cella,n-ar fi o problema, daca n-ar fi doua teme…
singura said
super acest lucru este minunat am gasit ceva la fel aici la WZY 🙂 imi place