Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Despre…

Posted by daurel pe 26 septembrie 2010

Romania curata o singura zi, incep cu zona Turda (CJ), pentru a demonstra cã nu trebuie bãgati toti clujenii in aceeasi oala…

Sã spun ce am fãcut eu de ziua curateniei: am profitat cã un vecin vrea sã scape de pãmântul adunat in curte cu ocazia sãpãrii pivnitei;  am cãrat vreo 30 de roabe pentru a nivela prin curte si grãdina, am economisind astfel 50 lei transportul si 50 lei imprãstiatul, nivelatul…Nici nu cred cã gãseam pe cineva pentru banii ãstia….

Ziua patrimoniului am aflat dintr-un context unde este mentinat Indrei Ratiu

Despre patrimoniu nu se poate vorbi fãra a aminti cu respect inaintasii; mai nou, in România, referintele la inaintasi se limiteaza la mame…

patrimoniu este vorba si in articolul din Ziarul Lumina de Duminica, unde se face referire la Sfantul Antim Ivireanul, cinstit pe data de 26 septembrie; dau un extras unde este citat consateanul meu, academician:

Tipărirea cărţilor în limba română sau a indicaţiilor tipiconale a celor cu text slavon este considerată de Gabriel Ştrempel „un adevărat manifest îndreptat împotriva ideii limbilor sacre, care a ţinut neamul nostru în ignoranţă spirituală sute de ani, şi primul atac al lui Antim îndreptat contra străinilor ce doreau grecizarea formelor noastre liturgice”…

...comportamentul suveranilor descifrat de catre Sfantul Neagoie Basarab (1512-1521):

– Să dea slujitorilor şi ostaşilor săi plata pentru munca lor. Astfel, ei vor fi loiali şi nu-l vor părăsi când va avea nevoie de ajutorul lor.

– Să aibă minte înţeleaptă, ca să înţeleagă ce gândesc slujitorii lui. Ei vor respecta doar pe împăratul cel înţelept, iar pe cel nepriceput îl vor cinsti doar în aparenţă.

– Să nu se grăbească să se ascundă în altă parte, părăsind poporul, atunci când ţara este atacată de duşmani mai puternici, pentru că este un lucru nedemn. Să ia pe Dumnezeu în ajutor în inima lui şi să se roage. Să lupte fără teamă, căci Dumnezeu este milostiv şi îl va ajuta pentru credinţa sa.

PS. Se pare cã Machiavelli, care si-a publicat invãtãturile câtiva ani mai târziu, era mai realist decât voievodul nostru…

8 răspunsuri sa “Despre…”

 1. Zamfir POP said

  Mulţumim. Dar, nu am înţeles chestia cu oala şi cu clujenii. Şi pe la noi, pe la Cluj (judeţul), pe la Turda, pădurile au şi uscături. Dar, pădurea Clujului (judeţul), în care este inclusă şi pădurea Turzii, sunt frumoase cu copaci demni de toată stima.
  Indrei Raţiu este un cetăţean foarte activ în comunitatea turdeană. Că mai face şi lucruri cu care eu nu sunt de-acord, este o chestie ce ţine de democraţie. Bănuiesc că şi reciproca este valabilă. Per total, din punctul meu de vedere, este un cetăţean onorabil de stima căruia mă bucur!

 2. Petre said

  Se pare ca presedintele boc şi premierul basescu au citit numai pe machiaveli ca nu stiu slavona.

 3. […] De citit și: […]

 4. Mirela said

  …”pentru a demonstra cã nu trebuie bãgati toti clujenii in aceeasi oala…”
  Mulțumesc cu respect pentru asta. Acum, pe bune, niciodată nu mi-a fost rușine să adun peturile lăsate de murdarii lumii ăsteia prin poienițe cu narcise. Și sunt mândră de asta. Va trebui ca tot românul să învețe să trăiască în curățenie și aer curat. dar…nu știu când! O săptămână frumoasă!

 5. sebra said

  Înţelepte sfaturi privind comportamentul suveranilor…

 6. daurel said

  @Zamfir, cunosc niste clujeni cu pretentii ca ar putea curata Romania…

  @Petre, asa se pare, asta rezulta…

  @Mirela, eu multumesc. Nu-i nici o rusine sa infrumusetam in jurul nostru; si pamantul natal este un Patrimoniu !

  @Sebra, acum aflu ca au fost scrise in slavona, deci erau/sunt greu de citit…

 7. „Să aibă minte înţeleaptă, ca să înţeleagă ce gândesc slujitorii lui. Ei vor respecta doar pe împăratul cel înţelept, iar pe cel nepriceput îl vor cinsti doar în aparenţă”. Iar cand le ajunge cutitul la os [i organizeaza miting striga: „Iesi afara, javra ordinara!”

 8. daurel said

  @Cati Lupascu, suveranii erau educati din pruncie pentru aceasta meserie; Alexandru Macedon l-a avut indrumator pe Aristotel; Mihai I pe Iorga…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: