Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Despre amici

Posted by daurel pe 24 septembrie 2010

Fiecare cu indignarile si nostalgiile proprii; cei care au avut amici cu functii in comunism, au dus-o bine, dupa cum o duc bine  azi cei protejati de puterea actuala…In general sunt aceeasi, imbãtrâniti in rele.

Calin Hera este indignat cã o felie consistenta de români  regretã comunismul:

.Majoritatea celor care au răspuns a dat sentinta: comunismul a fost o idee bună, aplicată gresit.


De asemenea, se observă că, pentru cei mai multi români, comunismul din România nu a fost un regim criminal... Exceptie de la regulă, dar la mustată!, fac cei din urban (în special bucurestenii), iar pe regiuni, cei românii din Nord-Vest si din Centru.

Eu am nostalgii mai vechi si  sunt indignat cã in plictisitoarele manuale de istorie n-am gãsit urmãtorul document:

NOĬ CAROL I. REGE AL ROMÂNIEĬ, condusŭ de mâna lui Dumneḑeŭ şi de destinele vitézuluĭ şi înţeleptuluĭ poporŭ românŭ, amŭ făcutŭ, în 10/22 Maiŭ 1866, intrarea Nóstră în capitala Bucurescĭ. Vocea poporuluĭ Ne-a chiămatŭ la domnia ţerilorŭ unite Moldova şi Ţéra Românéscă prin plebiscitulŭ dela 8/20 Apriliŭ 1866 (în ḑioa aniversală a nascerei Nóstre dela 8/20 Apriliŭ 1839) şi prin votulŭ datŭ de Adunarea electivă la 1/13 Maiŭ acelaşi anŭ.

Asigurândŭ naţiunii române, prin Constituţiunea dela 30 Iuliŭ 1866, libertăţile şi drepturile sale, Noi amŭ pututŭ trece, în fruntea acestui poporŭ, prin ḑile de nevoi, învingêndŭ tóte greutăţile, ast-felŭ că, la 1877 Maiŭ 10/22, Corpurile legiuitóre aŭ proclamatŭ independenţa ţerei.

Sângele generosŭ românescŭ, vĕrsatŭ pentru apĕrarea şi independinţa patrieĭ, a aflatŭ rĕsplătirea sa în ḑiua de 14/26 Martie 1881. Adunările legiuitóre, în dorinţa de a da statuluĭ românŭ, născutŭ din contopirea principatelorŭ Moldova şi Ţéra Românéscă, o asigurare şi maĭ deplină şi o manifestare şi mai strălucită a individualităţiĭ sale, au proclamatŭ intrarea Românieĭ între Regatele Europeĭ.

In 10 rânduri sunt redate temeiurile pe baza cãrora intram in rândul natiunilor europene moderne…

Nu stiam originea legendei despre coroana regilor României; se pare cã-i adevãr istoric; citez din acelasi document din 10 Mai 1881, când s-a instituit Regatul României:

Coróna Regală, pe care Ţéra o pune astăḑĭ pre fruntea Nóstră, este făcută în arsenalulŭ ósteĭ din oţelulŭ unuĭ tunŭ luatŭ dela neamicŭ la Plevna în ḑiua de 28 Novembre 1877, şi este stropitŭ cu sângele eroilorŭ căḑuţi pentru independenţă. Coróna de aurŭ ce Ţéra pune astăḑĭ pre fruntea primeĭ sale Regine, nu e împodobită cu petre scumpe, dar faptele reginelorŭ cari vorŭ purta simpla corónă de aurŭ a Regineĭ Elisabeta vorŭ face strălucirea eĭ.

Probabil avem nevoie de un nou consens national in definirea  amicilor si „neamicilor ”  interni si externi ai cetãtenilor României; despre prieteni am alt discurs…


12 răspunsuri to “Despre amici”

 1. Grea trebuie să fie (și) o coroană!!

 2. Adrian SM said

  Eu nu regret comunismul, dar pot afirma cu tărie că pe vremea aia eram trataţi mai uman decât azi.

 3. Pana si cei in floarea vartei incep sa regrete acele vremuri.
  Nu am uitat greutatile de-atunci, dar aveam un acoperis deasupra capului si un loc de munca.
  In plus, ne bucuram de orice si radeam destul de des.
  mai cred ca am fi ajuns mai bine cu un rege neamt.

 4. […] Daurel.Despre amici […]

 5. […] Daurel.Despre amici […]

 6. De ce ne mai miram daca badea gheorghe sau dom vasile – cu toate ca muncesc la fel ca-n comunism (ma rog!) o duc din ce in ce mai rau!
  Basca ca acum au invatat si ce-nseamna cuvantul stres ..

 7. daurel said

  @Incertitudini, as putea scrie zeci de postari despre greutatea coroanelor; recent am vazut (si)
  filmul despre regina actuala a Angliei.
  Eu nu vad decat doua variante: sau presedinte=prim ministru, ca in SUA, ori monarhie cu rege nejucator.

  @AdrianSM, asa-i, insa nu stiam nimic despre cei persecutati…Cel putin eu, habar nu aveam…

  @Supravietuitor, nu va contrazic, erau cele necesare supravietuirii; inclusiv bucurii minimale; generatiile de dupa noi au vrut mai mult…

  @Strongvaleriana, probabil cetatenii nominalizati o duc mai rau deoarece gandesc ca in comunism.
  …stresul este pentru copiii lor.Revolta din ’89, partea idealista cat a fost,a apartinut tinerilor rusinati de lasitatea parintilor lor…
  Daca va fi vreo schimbare in Romania, va fi cand tinerilor nu le va conveni; in Franta, in 1968 au facut-o studentii si elevii; suntem ca in vremea lui Charles de Gaulle… Merita citit:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Charles_de_Gaulle#Mai_1968

 8. sebra said

  Regret că ne-am întors înapoi în comunism; drept e că acum e numit democrat-liberalism.

 9. ..e adevarat ca schimbarea asta brusca a surprins multe mentalitati bine formatate de comunism – d-aia a si fost posibil sa se-ntample ceea ce s-a’ntamplat!
  Si apropo de
  Cred ca indiferent de epoca, revolutiile sunt idealizate, induse in subconstientul colectiv si activate, intotdeauna DE SUS IN JOS – ori prin obtuzitatea perspectivelor cercurilor conducatoare (determinare indirecta) ori prin actiunea directa a anumitor factori proveniti din aceleasi cercuri – si toate astea NUMAI pe fondul nemultumirilor sociale!
  In aceste conditii nea vasile la fel ca si mesiu jean, nu sunt altceva decat masa de manevra..d’obicei doar din zona topului celor 1000-10000 de mici/mari potentati se da tonul schimbarii!
  Ma rog, asa cred .. :))

 10. daurel said

  @Sebra,dupa cum am incercat sa relatez, regret ca nu m-am invatat minte sa am amici printre cei de la putere…Eu cultivam prietnii…

  @Strongvaleriana,aveti dreptate, ca intotdeauna…; ma gandeam la acei idealisti naivi, de obicei copii sarmani, care au ocazia sa sfideze inamicul direct, barbateste…Inamicul este militia, politia, jandarmul…Mai putin securistul…Nu intotdeauna ese suprapune peste gloata de manevra…

 11. Aha – niste ”gavroche” mai..independenti! :))

 12. Adrian SM said

  De unii ştiam de la bunicul meu care, deşi era ortodox, a salvat efectiv un preot greco catolic oferindu-i un loc de muncă la întreprinderea la care lucra. Nu ştiu de ce dar tare îmi e frică să nu ajungem din nou la persecuţii poate mai dure decât înainte de 1989…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: