Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Cultura te apara de matematica…

Posted by daurel pe 5 mai 2010

…ar fi spus  C. Noica. N-am instrumentele necesare sã filozofez, dar practic eu am fost agresat de matematici.  Multi nici n-or fi auzit cã existã matematici speciale, pentru uz ingineresc; dau solututii partiale, practice…Acestea se invata  dupa insusirea urmatoarelor discipline: analiza matematica, algebra superioara, geometrie analitica, trigonometrie…Se invatã cam degeaba…Dacã ai cultura tehnica, n-ai nevoie de matematica…Generalizez si eu odata cu Noica: cine are indrumatori culti, scapã de matematici!  Am zis si eu câte ceva, poate vrea cineva sa comenteze…Este vorba de o inregistrare video a unei conferinte a d-lui Andrei Plesu, cu tema  „La ce (mai) e buna cultura?‘. Cred cã este o inregistrare din seriile de conferinte unde insetatii de cultura platesc 25 lei. Am mai retinut: cultura nu este un scop, ci o cale; veti auzi spre ce…Am luat ideea si adresa de pe blogul Lady 67 ; iata linkul: http://www.erudio.ro/ro/conferinte/andrei_plesu_video.shtml.

8 răspunsuri sa “Cultura te apara de matematica…”

 1. Gina said

  Cred ca foarte putini sunt cei neagresati, intr-un fel sau altul, de matematica.( am terminat sectia reala a liceului teoretic si am devenit profesoara de romana)
  Nu matematica in sine m-a agresat, ci modul in care , dupa gimnaziu, am fost indepartata , putin cate putin, din nepriceperea profesoarei, de intelegerea demonstratiei matematice.
  Este , cumva, o filozofie.

 2. Eu cred ca avem nevoie de cultura si de matematici.ne sunt de folos, din pacate, cultura e cam neglijata de cei care ar trebui sa o promoveze pe intelesul nostru, al oamenilor de rand (ca mine).

 3. […] au lacrimi ce ţăşnesc la lumina zilei, iar alţii – lacrimi ascunse în intuneric. Toţi au nevoie de mine şi eu nu am timp să cuget la viaţa de dincolo. Am vârsta tuturor, ce-mi pasă dacă […]

 4. cristian said

  sunt un bou: n-am nici cultura tehnica si nici n-am habar de matematica; la analiza n-am depasit faza cu serpisorii, ce era dupa ei era mister de ics…

 5. Dana said

  Nu stiu cat de agresata am fost de matematica in sine, dar stiu ca notele mele erau destul de mici pana m-am imprietenit cu baiatul unui inspector de matematica, de la inspectoratul judetean si care lucra la „personal”, ceea ce a produs o crestere direct exponentiala a notelor mele de la 6 la 8 tinzand spre 9 pe alocuri; interesant a fost ca-n primul an de facultate am luat examenul din scris, deci nu matematica era cea care, de fapt, ma agresa.

 6. daurel said

  @Gina.Va (re)recomand conferinta dlui Plesu; ideile sunt de la Noica, iar Noica citise ceva filozofie…

  @Supravietuitor. Eu comunic numai cu oameni de rand; nu stiu daca cultura poate fi mai accesibila decat este acum…

  @Cristian. Am bagat de la mine kestia cu kultura tehnica; matematica cu serpisori n-ar trebui invatata decat la anumite masterate.( n-am pe cine sa citez…, dar o pot demonstra)

  @Dana.N-am insistat in postare; voiam sa spun ca se invata fara rost; nu este necesara in practica inginereasca decat ceea ce se invata pana prin clasele X-XI…

 7. zic si eu ca Barbilian, matematicianul si poetul ,,…matematica incepe de la gat in sus…”. Din cate stiu multi matematicieni de marca au fost si filosofi. eu sunt ofiter de transmisiuni, am facut destui serpisori in fac., nu i-am iubit, dar e mai mult decat simpla aritmmetica, profesorul ne-o spunea, care, in afara de matematici, scria si putina filosofie. prof. Petrisor Aavram se numeste

 8. […] să dăm mână cu mână, ce-i cu inima […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: