Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Despre prieteni si prietenie

Posted by daurel pe 18 februarie 2010

Am titrat  mai lung,  pentru o verificare privind efectul etichetelor (tags) atasate postãrilor. Si azi, spre nemultumirea unora, mã inspir  din publicatiile  Fundatiei SEER  România. Stiam câte ceva despre prietenie, dar nu puteam sã le pun într-un discurs…Încerc acum. Primul lucru este cã prietenul te ajutã, dar nu trebuie sã-i ceri sã ducã bãtãliile tale. Înainte de-a incepe o luptã,  trebuie sã ai câtiva potentiali prieteni pe care i-ai ajutat; nu unul, cât mai multi… Martin Luther King Jr. a zis:  „La sfârsit, ne vom aminti nu de vorbele dusmanilor, ci de tãcea prietenilor„.  Ajunsi în acest punct, cred cã puteti aprecia o povestioarã. O fetitã de vreo sase ani a stat mai mult cu  o  jumatate de ora la joacã;  la o fetitã din vecini.  Când pãrintii au certat-o cã nu s-a intors la timp acasã, a explicat: „Pãpusa prietenei mele s-a stricat chiar când trebuia sa plec…”  Tatãl:  „...si ai ajutat-o  s-o repare?… ” .  ” Nu, am ajutat-o sã plângã; o jumãtate de orã...”.  Al doilea lucru în prietenie este disponibilitatea;  disponibil  sa te lasi ajutat, dar si sã fii mereu pregãtit sa ajuti...Cel mai sugestiv mi se pare exemplul dintr-o armatã prietenã:  infanteristii sunt sfãtuiti sã-si sape adãposturi atât de largi incât sã incapã cel putin incã un prieten; pentru a-l/a-i  ajuta sau pentru a te ajuta cineva…Este rational  sã ai mai multi prieteni; este mai sigur, efortul unitar este mai mic…Ultima poveste are ca personaj principal un antrenor de handbal  deprimat dupã un sezon catastrofal.  Antrenorul i-a amintit sotiei cã orice om are nevoie de cel putin doi prieteni. Aceasta i-a mai cumpãrat un câine…

26 răspunsuri sa “Despre prieteni si prietenie”

 1. Zamfir POP said

  Mă, Omule: ne faci de poveste!
  Azi am primit alocaţia de şomaj şi printre primele cumpărături a fost şi laptele. iar primul băutor a fost … Nu cred că ghiceşti!

 2. cristian said

  lucru rar …

 3. sebra said

  Tăcerea prietenilor e cea mai dureroasă.

 4. snake said

  Prietenia – un cuvant aproape lipsit de esenta in Romania actuala…

 5. Cred in prietenie. In cea care nu tace.

 6. gabi said

  scuze de offtopic
  dar o sa ma gasesti pe viitor aici :

  http://gabitzu.eu/

  te astept cu drag 🙂

 7. Eu nu(mai) cred in prietenie.Iar caine sau pisica sau orice alt animal nu-mi voi lua niciodata, mai bine ma duc la orfelinat saptamanl si ofer acolo tot ceea ce-mi prisoseste din toate punctele de vedere.Unica mea prietena, din anii de liceu, a murit, s-a sinucis si eu nu am putut-o salva.Daca ar fi trait, as fi stiut ce inseamna prietenia.

 8. octavpelin said

  Ce ne-am face fara prieteni?! am fi niste basei pierdduti,o seara minunata 🙂

 9. Buna si aici, d-le Daurel. M-ati facut curioasa si, iata-ma! Nu imi pare rau pentru ca am gasit aici multa intelepciune. Eu am prieteni, buni si vechi. Din pacate nu avem timp sa ne vedem asa cum ne-am dori de des, dar, traisca netu’!!!!

 10. daurel said

  @Zamfir. Ulise al II-lea !

 11. daurel said

  @Cristian. Daca-i rar, e valoros.

 12. daurel said

  @Sebra.Este inceputul unei sanatoase indiferente…

 13. daurel said

  @Snake. N-as vrea sa verific…

 14. daurel said

  @Incertitudini. N-ar avea aceasta scuza in ultimii ani.

 15. daurel said

  @Gabi. Am notat…

 16. daurel said

  @Maria Postu. Dupa cum se vede si in cronometrare, m-ati blocat. Zic asa: daca ajutati un orfelinat este posibil sa uitati de acel „niciodata”…

 17. daurel said

  @Octavpelin. Sa aveti prieteni de nadejde!

 18. daurel said

  @Cati Lupascu. Bine ati venit! Am invatat multe de la cei de pe blogroll; ii recomand!O veti gasi acolo si pe Madi la care ati comentat acel minunat „Dumnezeu vs stiinta”

 19. Mirela said

  Daurel, felul în care fetița și-a ajutat prietena să plângă nu e o relatare, e mai mult decât atât, e o parabolă…așa procedează mulți, lumea are nevoie și în clipele când se ”strică păpușa” să compătimească cineva alături. Așa cum vor să-și reverse și preaplinul fericirii peste aura prieteniei…Am câțiva prieteni buni, vechi și statornici. Pentru că ei știu că se pot baza pe mine, că mă găsesc atunci când le e dor de prietenie, că mă pot baza pe ei! Sunt și prietena pisicilor, mă simt, mă caută, le caut și învăț de la ele să tac atunci când nu am ceva inteligent de spus. Nu la asta sunt buni prietenii? Să te sfătuiască, să-ți fie exemplu, să te ajute și să se lase ajutați. Mi-a fost dor de un astel de articol, seara frumoasă!

 20. daurel said

  @Mirela.Multumesc.

 21. lucia said

  Intr-o prietenie nu conteaza numai ceea ce ia celalalt. Fiecare luam mai putin decat ar trebui. Acesta este marele nostru pacat: ca nu ne e sete de mai mult, ca ne multumim cu sferturi; de aceea avem fiecare dintre noi atata spaima de ridicol. Nu numai ca nu dam cat ar trebui, dar luam cu mult mai putin decat ni se ofera. Nu eu am spus asta,ci Mircea Eliade.

 22. daurel said

  @Lucia. Este de gandit…Sa vad daca mai pot lua ceva…PS.Pentru M.Eliade astept cartea lui A. Marino…

 23. Interesante opiniile tale despre prieteni. Chiar îi avem alaturi cànd avem nevoie de ei? Sau noi, suntem disponibili sa-i ajutam de fiecare data?

 24. daurel said

  @Giulia. Intai trebuie sa fim noi langa cat mai multi …Asa am inteles eu…

 25. […] ca tipul, Caius, nu dadea foarte mare importanta lectiei. Ar fi vrut sa aiba ocazia sa-i vorbeasca despre prieteni si prietenie, tanarului.  “Mda… Tineretul din ziua de azi….” Era buna berea nefiltrata. […]

 26. […] De asta nu era sigur niciodată. “Ah da, mîine-i şi ziua lui Victoraş!… Mda… prieten vechi… Să nu uit să-i iau o cravată mov… E ziua lui…” îşi zise, iuţind […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: