Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Banii bisericii

Posted by daurel pe 29 ianuarie 2010

Mi-am amintit de expresia din titlu si sper sã-i pot reda intelesul.  Mai mult: as vrea sã-i tãlmãcesc indemnul…Parcã suna astfel: nu-ti bate capul de banii bisericii, in sensul cã are cine sã se ocupe; in definitiv era consiliul ales, era preotul. Si peste  peste toti  Cel de Sus. Nu doresc sã duc discutia spre banii pe care-i dãruim bisericii. Chiar dau pentru biserici fãrã nici o suspiciune sau regret; inclusiv taxele anuale; dacã gãsesc bani pe strada, ii donez anonim primei biserici…Recent am primit instiintari de platã a impozitelor. Sunt mai mari decât anul trecut. Primãria a fãcut si greseala sã ataseze o scrisoare propagandistica, adica politica. Ieri am fost atât de indignat, incât nici n-am mai postat nimic pe blog…Este adevarat cã, se implineau 20 de ani de cand Corneliu Coposu si Ion Ratiu i-au pus „sula in coaste” lui Ion Iliescu. Atunci am inteles ca FSN-ul, declarandu-se partid, va avea puterea totala si pe multa vreme…Este adevãrat cã, in spatele lui Iliescu am depistat câtiva oameni dubiosi…Oricum, de la acea data m-am atasat de cei bãnuiti cã n-au mâncat salam cu soia si n-au bãut nechezol…Revin la bani, si(-mi) pun o intrebare: de ce dau cu mai multã detasare bani pentru bisericã, decât pentru stat?

20 răspunsuri sa “Banii bisericii”

 1. cristian said

  e retorica intrebarea 🙂

 2. daurel said

  @Cristian.E la doua capete…

 3. Gina said

  Am avut tot felul de raspunsuri.
  M-am hotarat- la biserica, totusi, dai cat te lasa inima..

 4. cristian said

  da, dar la fel de retoric la ambele 🙂

 5. daurel said

  @Gina.Inima, adica sentimentele…

 6. daurel said

  @Cristian.Desigur, am raspunsuri. Problema este ca in biserica mai caut logica, iar in politica aplic metafizica.

 7. Gina said

  , fiindca, tot veni vorba…

 8. sebra said

  Pentru că biserica primeşte atât cât dai, nu-ţi pune penalităţi de întârziere sau şi mai rău, sechestru pe bunuri, dacă nu ai dat?

 9. „Lasciate Ogni Speranza Voi Ch’e Entrate” in astfel de intrebari ! 🙂

 10. cristian said

  logica in biserica ?? interesant; de ce?

 11. daurel said

  @Sebra.Biserica este mai recunoscatoare…poate ne si pomeneste pozitiv in public.

 12. daurel said

  @Strongvaleriana.Dimpotriva… Sa fiu practic:ar fi de refuzat o slujba bugetara la Culte? N-as refuza nici una de consilier la finantele publice…La finante locale accept numai in municipii!

 13. daurel said

  @Cristian.Sunt multe planuri de discutie. Unii se pot delecta cu logica luminii naturale filtrata, altii cu arta iconostasului…Eu sustin ca bisericile crestine au rezolvat cel mai bine problemele sociale, saracia degradanta…; daca nu s-au rezolvat in America latina, este diferenta de cateva secole de practica…Apoi eficienta diferita dintre bisericile crestine…Eu cred in ce a scris Samuel Huntington…Mai ales ca s-a nascut in acelasi an cu tata!

 14. gabi said

  Si eu dau mai usor si mai cu drag pentru Biserica.Explicatia nu poate fi decat de natura emotionala. E ca un fel de a ne rascumpara pacatele fiindca numai bebelusii nu au pacate.

 15. Macar o parete din banii dati Bisericii se vor intaorce la cei care nu au prin diferite actiuni caritabile.Impozite, salarii micsorate, fara sansa de a primi nici un spor, nici o prima cat de mica…Si eu sunt la fel de suparata ca si dvs care de suparare nu ati postat doar o zi, la mine supararea cand vine, pai sta…nu se duce defel…

 16. Am vrut sa spun, de aceea nu mai postez, inspiratia nu se hraneste din griji materiale si frustrari desi unii ar zice ca dimpotriva…

 17. daurel said

  @Gabi.Desigur si pacatele, dar parca este mai sigur ca vor ajunge (si)la nevoiasi, cum a confirmat si Maria Postu in comentariu…

 18. daurel said

  @Maria Postu. Ma bucur ca m-am facut inteles. Caut sa nu postez suparari; nici colective nici personale…;cat pot…,cand nu uit…

 19. Zamfir POP said

  Conform aceluiaşi gen de căutări precum ale Mariei Postu, pot spune că … Dumnezeu e mare! Altfel, nu reuşea să mă oprească să postez ceea ce gândesc referitor la temă!

 20. daurel said

  @Zamfir. Tu ai zis-o…Nu te contrazic!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: