Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Un punct de vedere

Posted by daurel pe 17 noiembrie 2009

Poate unele scoli au desfiintat ideea de câstigatori si invinsi, dar in  viatã nu este asa. Viata nu se imparte in semestre scolare; nu ai vacante de varã; angajatorii nu sunt interesati sã te ajute sã te regãsesti. Te regãsesti, dacã te regãsesti, in timpul tãu liber.” Am citat câteva  dintre conceptiile lui Bill Gates. Desi se exprimã cam greoi, ca orice inginer, prin aceste axiome  miliardarul, cu merite deocamdata necontestate,  incearca sã-i pregateascã  pe tineri pentru o viata americana. In nici una dintre  judecatile ale americanului, aceste si altele cunoscute de mine, nu se aminteste nimic despre recompense, profit, distractie… Cred cã a surprins  esenta  muncii in capitalismul pur. Eu am cunoscut comunismul pur. Era o majoritate care invinsese sistemul comunist. Mai mult de jumatate se adaptasera, ii pãcãleau pe conducatori. Romanii descoperisera secretul. Cel ce avea taria, poate flerul, poate inteligenta de-a   nu-si contrazice seful, traia binefacerile utopiei muncii dupa capacitatea personala si platii/rasplatiti dupa necesitatile familiei. Sefii stiau situatia  familiala  fiecarui subaltern…Santajul nu era insinuat, ci practicat oficial…Ca sã mã fac inteles, voi da un exemplu: era ca in partidul presedintelui Bãsescu!  Sau cum era (poate mai este!) in partidul lui Iliescu.

18 răspunsuri to “Un punct de vedere”

 1. Zamfir POP said

  Munca e grea doar când nu-i vezi rostul. Când o faci pentru acoperirea unei plăceri, nici nu o percepi ca „muncă”, ci, ca pe o activitate. De când sunt şomer şi bloguiesc, „muncesc” de vreo trei ori mai mult decât atunci când îngrăşam un patron. Acum, … câştig satisfacţie personală şi dorm fericit.

 2. ”Romanii descoperisera secretul”

  … uitandu-l pe cel de dinainte !
  Cum nu mai avem pe nimeni care sa ne ”tradeze” acel secret anterior, acum va poate ca va trebui sa-l clonam de pe undeva !

 3. cristian said

  capitalismul e impur, dar nu atat de mizerabil; fata de comunism, fireste;

 4. lucia.alexandru said

  ..’se exprima greu,ca orice inginer’Nu exagerati va rog,sau mai bine nu generalizati! 🙂

 5. Gina said

  Daca ar fi sa -mi vad viata raportand-o la cantitatea de munca depusa, as zice , cu toata seriozitatea, ca am muncit foarte mult. De mica. Nu m-a suparat nicidecum treaba asta. Cred ca daca parintii ar fi fost mult prea ingaduitori, nu m-as fi adaptat prea usor. Am avut satisfactii profesionale si in perioada comunista.Pe furate.
  Si atunci, ca si acum , era multa subiectivitate, in recunoasterea calitatii. In invatamant spun.
  Daca imi pare , cumva, rau de ceva, este ca , pentru mine, ca persoana, capitalismul a venit cam tarziu. Tot am castigat. Copiii mei traiesc altfel. Muncesc mult. Au satisfactii.Altele decat am avut eu. Au cunoscut lumea inaintea mea.

 6. daurel said

  @Zamfir POP. Daca patronul este supraponderal, inseamna ca esti deja razbunat!

 7. daurel said

  @ Strongvaleriana. Secretul este valabil si acum, la patron si la partide: ” Da sefule, ordonati”

 8. daurel said

  @Cristian.Capitalismul ar trebui sa fie consensual, deci democratic, altfel…

 9. daurel said

  @Lucia. Exagerarea este figura de stil! Dl Gates a insiruit ce nu se regaseste in viata ; tinerii asteapta sa li se spuna ce este viata…

 10. daurel said

  @Gina. In ’89 tinerii, indignati de lasitatea parintilor, au acceptat oferta complotistilor si au iesit in strada; desigur voiau sa fie ca tinerii vazuti in filme, la concerte… Acum imi doresc sa se intoarca tinerii care lucreaza afara si sa faca ordine…In mod democratic!

 11. Gina said

  Unul dintre fiii mei s-a intors. Munceste la fel de mult si de serios aici, ca si acolo. Diferentele sunt , nu neaparat, la remunerare. Dar sunt foarte mari.
  Fratele lui lucreaza intr-o mare banca dintr-o metropola europeana. Nu-si doreste sa revina. Sa fiu trista pentru mine? Sau bucuroasa pentru el?

 12. daurel said

  @Gina. Este lumea ce si-au dorit-o. Stiu tinerii ce au de facut!In Europa suntem pe langa acasa…Eu am o fiica in UE si alta in Chicago…

 13. Eu cred ca la noi si capitalismul este original si mai cred ca doar atunci vom fi cu adevarat capitalisti dupa ce se vor intoarce oamenii in Romania de prin SUA,canada,Europa de vest.ma refer la acei care nu au lucrat ca ingrijitori sau in agrucultura.
  Era o vorba in comunism:Muncesti,ai-nu muncesti,tot ai”(cam asa).
  Cred ca depinde mult si de educatia noastra respectul fata de munca.

 14. daurel said

  @Supravietuitor. Indiferent ce lucreaza, toti sunt ai nostri, sunt curajosi, sunt ultima speranta…

 15. Ha, ha, ha.
  Poate afara înveti cel mai bine, ca daca nu muncesti nu ai. Si trebuie sa-ti faci datoria f. bine, pentru ca daca nu , sunt altii, destui care sa-ti ia locul.

  Sistemul capitalist se baseaza pe competenta si seriozitate.

 16. Zamfir POP said

  Revin pentru că mi-am amintit că cineva spunea că „atunci când vederile noastre se îngustează, devin puncte de vedere”! Aşa o fi?!

 17. daurel said

  @Giulia. In comunism se putea chiuli mult;

 18. daurel said

  @Zamfir POP.Decat mult si fara rost, mai bine putin si…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: