Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Eins, zwei, drei, vier/…

Posted by daurel pe 28 octombrie 2009

…Pioniren heissen wir…Poate n-ar trebui sa scriu  despre  subiectul ce urmeaza. Unii vor zice ca prea mã laud cã le stiu pe toate…Simt nevoia sã spun ca nu le stiu pe toate; astfel, nu stiu despre sporturi, gramatica, engleza, muzica si alte arte…, deci nu provoc discutii pe aceste teme. Am rãmas cu o admiratie neclintita fatã de pionieri. Desigur, mi se trage din primele filme western, inclusiv western-spagheti. Apoi, romanele lui Jules Verne… Când am ajuns la Napoleon si Alexandru Macedon, i-am asezat, cam nemeritat, in aceeasi galerie a pionierilor…Revin la pionierii vestului sãlbatic. Acei tarani, irlandezi, nordici, englezi…,au fost nevoiti sa reinventeze agricultura. Erau oameni deosebit de curajosi. Sunt convins ca si azi vigoarea, dar si naivitatea natiunii americane, au radacinile in acele comunitati fondatoare. Azi am vazut revolta fermierilor români. Nu sunt  „niste tarani”, ci niste investitori, deci niste oameni ce-si asuma riscuri…Unii au studii superioare, dar n-au complexe intelectuale. Nu trebuie confundati cu masa de sateni ce traieste din ajutoare sociale. Stiu ca acei fermieri  nu sunt saraci,  dar li s-au promis subventii, au luat credite, au votat cum li s-a cerut de catre liderii lor. In mod sigur, nu am  rude printre cei ce au peste trei vaci si alte rumegatoare; nu mai am pe nimeni care sa traiasca din agricultura, deci pot fi obiectiv. Apreciez ca sunt  in fiecare sat  3-4 asemenea fermieri, deci in toata tara ar fi   maxim 50.ooo… Nu cred ca sunt apreciati in satele lor, nu sunt niste ingeri, dar se pare ca sunt deja organizati. N-as zice manipulati… Un ultim argument: cunosc foarte bine cateva cazuri de persoane de la oras, care au investit in agricultura dupa 1989; au pierdut, iar acum cârcotesc…Poate vor cârcoti si la aceasta postare.

12 răspunsuri to “Eins, zwei, drei, vier/…”

 1. Sunt de acord ca fermierii sa primeasca ce li se cuvine,daca se cunosc problemele lor.Dupa cunostintele mele, unii fermieri au beneficiat de fonduri Phare si nu cred ca ei sunt in situatia de a cere, nu cunosc problema dar cred ca cei care nu au beneficiat de fonduri au o situatie multmai proasta decat ceilalti si ar trebui ajutati.dar daca vor da acestei categorii sociale, ganditi-va cati altii din agricultura vor cere, si pe buna dreptate deoarece taranii, nu marii fermieri, sunt cu adevarat intr-o situatie jalnica.

 2. sandubradea said

  Privitor la ..”Eu imi apar saracia si … „pun si eu la indoiala cifrele /procentele / avansate . Mai ales acum pov.cu capra vecinului isi are un loc de invidiat ,ca la noi la nimeni. //raman acelasi cititor asiduu …// 2/ Ar fi multe de spus despre fermieri care au luat in arenda parcele de la multi din taranii din intrega tara .Au realizat venituri incredibile si au mari beneficii majoritatea. Cine are in calcul modul in care isi desfasoara activitatea,se pare ca nimeni . Sunt deci de acord cu cele precizate de Dna Maria Postu . Calde salutari si sanatate Sandu

 3. cristian said

  nu stiu … ma situez pe la mijloc…
  de regula fermierii astia nu-s niste sarantoci…
  si cred ca au fost manipulati…

 4. Nu cunosc astfel de fermieri,dar am auzit ca micii fermieri se descurca cam greu su subventiile le-ar fi de mare folos.Nici eu nu cred ca au fost manipulati sa vina la Bucuresti,dar in campania electorala romaneasca,auzim tot felul de mizerii.

 5. daurel said

  @Maria Postu.Pare ciudat, dar acesti investitori, majoritatea romani, merita subventionati. sunt singurii care incearca sa concureze cu importatorii de alimente, care intradevar se imbogatesc si nu investesc in economia romaneasca. Banii pentru saracii din agricultura sunt altii: pe hectar cultivat, ajutoare sociale de la primarii, pensii agricole (chiar daca n-u contribuit) Este pacat sa le amestecam, deoarece chiar asta vor cei de la putere:VRAJBA!Multumesc.

 6. daurel said

  @Sandu Bradea. Multumesc. Problema este mai incurcata. Sunt mai multe fonduri si categorii de fermieri.Se cauta sa-i detestam pe fermierii bogati…

 7. daurel said

  @Cristian. Sunt bogatasii satelor. Trebuie sa fie si asa ceva…

 8. daurel said

  @Supravietuitor. Cei ce-au venit au minim trei vaci, minim…oi, minim…capre. Cei saraci, batrani si multi sunt o alta discutie…

 9. exista un circuit in care diverse fonduri sunt varsate !
  Profitabilitatea se face insa printr-un ”strap” format din politica preturilor infime oferite producatorilor si fondurile primite prin n programe !
  Astfel ca nu mai e nevoie sa se agite prea mult apele – decat in cazurile ca cel d-acum !

 10. daurel said

  @Strongvaleriana.Eu nu mai agit apele…Astept sa ma contacreze …

 11. vorbeam de cei care acum sunt nemultumiti !

 12. daurel said

  @Strongvaleriana. Desigur, dar mai incerc si eu cate o gluma! Oricum fermierii ce s-au plimbat prin Bucuresti, repet, sunt instariti, cu influenta in politica locala si prezidentiala. Ei au sponsorizat, sponsorizeaza si tot asa…Pe de alta parte sunt singurii care au investit in utilaje si animale, dau de lucru satenilor, misca ceva la sate. Am mai zis: nu sunt niste ingeri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: