Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Carti nerecomandate

Posted by daurel pe 25 august 2009

Am preluat cateva titluri, dintr-un top 10 publcat de  ziarul  „Romania libera”, (vineri, 21 aug.), care  citeaza listverse.com. Ziarul le numeste periculoase, si are dreptate.  Mi-a placut ca pe primele doua locuri figureaza  Adolf  Hitler, „Mein Kampf” (1925) si Marx si Engels, „Manifestul Partidului Comunist” (1848). Pe locul trei este o carte din 1486, care i-a ajutat pe inchizitori sa recunoasca vrajitoarele (au ars pe rug cca 40.000). Apare si cartea care l-a inspirat pe Hitler: Matvei Govinski, „Protocoalele inteleptilor din Zion” (aprox. 1900). Nu sunt de acord ca ar fi periculoasa cartea lui Machiavelli, „Principele” (1532), dar as fi inclus „Biblia hazlie”, pe care am citit-o in adolescenta si am suparat multa lume prin ideile ce le-am retinut; sunt sigur ca a fost interzisa in tarile necomuniste! Sunt carti clasice, dar in  fiecare generatie apar adepti dornici sa le (re)puna in practica. De obicei aderentii nu mai citesc nimic altceva…  Ma intreb daca si  alte arte  (cinematograful, muzica,…)  vor avea vreodata un impact atat de mare.

17 răspunsuri to “Carti nerecomandate”

 1. Nu cred c-ar mai putea deveni periculoase.
  La vremea lor, teoriile din primele carti inca nu fusesera puse in practica, deci nu se stia si reversul !
  Acum se stie ! 🙂

 2. Andi said

  Orice carte poate deveni periculoasa daca uiti ca e doar o carte…

 3. daurel said

  @Strongvaleriana. Nu se stie nimic…Fiecare generatie o i-a de la capat. V-ati gandit ca intr-o tara agrara, ca Romania, nu se mai stie face agricultura?

 4. daurel said

  @Andi. Da si nu. Cartile scrise fara talent sunt inofensive…Dauneaza doar mediului!

 5. lucialucia.alexandru said

  @daurel
  ‘vegheaza sa nu dispari in personalitatea cuiva,barbat,femeie sau carte’ 🙂

 6. daurel said

  @Lucialucia. Alexandru. Ati intuit bine. Cand atipesc, cu gandul la Sfantul Pavel, il visez pe Moise, maestrul iesirii din crize…Cititi de pe bara de sus a blogului Declaratia mea. Multumesc.

 7. n-am citit nici una dintre aceste carti insa am citit biografii ale unor personalitati din istoie si cateva carti care descriau ororile din lagarele hitleriste.
  Cred ca am putea considera periculoase si desenele animate,filmele si,mai ales modelele pe care ni le prezinta zilnic mass-media (in frunte cu politicienii).

 8. @ supravietuitor :
  touche ! 🙂

 9. sandubradea said

  Daca in trecut intram frecvent in librarii si cumparam ce ni se oferea acum intru sa vad doar ce mai apare caci preturile sunt cele cunoscute .Iti impartasesc ideile si textele pe care le citesc zilnic pe blogul tau si…sunt excelente . Sandu

 10. Cenanca said

  Eu as astepta un clasament cu cele mai recomandate carti! Mai ales ca stim ca in ziua de azi,elevii,studentii,prea putin citesc.
  Doamne,imi amintesc cum mergeam vara cu vacile la pascut si din straicuta nu-mi lipsea cartea de la biblioteca.
  Stiu,e mult de atunci,e o alta lume….dar nu se poate o lume fara carti!

 11. snake said

  eu imi amintesc ca biblia hazlie a fost interzisa si la noi. am citit-o la vremea ei. tot una interzisa era „Camasa lui Hristos” dar n-am apucat s-o citesc. nu stiu ce subiect avea si ce combatea acolo.

 12. daurel said

  @Supravietuitor. @ Strongvaleriana. Poate ca ar trebui INTERZISE POLITICIENILOR !

 13. daurel said

  @Sandu Bradea.Dintre cati profesori cunosc, voi aveti cea mai selecta biblioteca! Ce naiba sa mai cumperi? Poate nu ti-am spus ca prin 1992 am vandut 1000 de carti: majoritatea din cele cumparate de fete pentru lecturile recomandate de voi, voi profesorii.

 14. daurel said

  @Cenanca.Lectura obligatorie a omorat cheful de-a citi…Da, se citea pe furate si cu grija sa nu se piarda sau distruga cartile de la biblioteca comunala…Eu ii consider pe tinerii de azi mai cititi decat generatiile anterioare. Este acum pe bloguri o leapsa despre carti. Accesati de pe blogroll-ul meu: I.O. Flavius, Zamfir Pop, Ioan Andoni, Madi.

 15. daurel said

  @Snake. TOATE traducerile au fost o intoxicare. „Toamna patriarhului”, „Un veac de singuratate” si alte romane sud-americane, au fost publicate sa stim ca sunt dictaturi si mai rele…Acum suntem si convinsi!

 16. -X- said

  Nu consider ca Mein Kampf e o carte periculoasa. Am citit-o pe la zece ani in franceza, fara sa o inteleg prea multe… nu din cauza limbii ci din cauza virstei … am recitit-o ulterior, pe la vreo 25 de ani, si mi s-a parut atit de ‘propagandistica’.

 17. daurel said

  -X- Probabil a prins la poporul german, careia ii era adresata…A fost si un context istoric determinat de umilirea Germaniei de catre Franta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: