Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Anti- americanismul

Posted by daurel pe 23 august 2009

Este vorba de un sentiment de dispret, uneori de ura. Pentru mine inexplicabil. Las la o parte pe cei cu aere de superioritate culturala. Americanii fondatori erau niste razvratiti fata de cultura europeana. Multi fusesera persecutati relgios in Europa. Majoritatea erau saraci, niste proletari, ar zice unii… Ma refer la cultura in intelesul larg…Deci americanii nu-si dau silinta sa copieze ceea ce au respins. Au cultura lor. O lunga perioada am crezut ca anti-americanismul romanilor a fost imprimat de rusi. Acum stiu ca anti-americanismul nostru este preluat de la francezi. Tot de la francezi si-au preluat  rusii si islamistii argumentele anti- SUA. Ce au francezii importiva SUA? Povestea este veche de peste 200 de ani. Constitutia americanilor are la baza ideile iluministilor francezi. Asta inainte de  macelul revolutionar inceput de francezi in 1789.  Franta a ajutat militar colonia engleza sa-si castige independenta, si spera sa-i tuteleze; ii considera, de atunci,  naivi. Franta avea colonii in sudul primelor state americane libere, cum ar fi  Mississippi, Louisiana…, pe care Napoleon le-a vandut americanilor cam pe nimic…SUA  si-au vazut de Declaratia lor si au devenit ceea ce se stie.. Nu gasesc la personaliti romanesti  bazate pe limbile germana si engleza rabufniri impotriva SUA. Francezii, rusii si musulmanii, nu pot accepta ca americanii, un amalgam de religii si rase au un standard tehnologic atat de avansat. Dar noi, romanii ce motive am avea sa-i dispretuim pe americani?

14 răspunsuri sa “Anti- americanismul”

 1. Nu cred ca romanii ii dispretuiesc pe amricani,poate doar o parte dintre ei care cred ca majoritatea americanilor sunt niste inculti,analfabeti si habar n-au pe unde e Romania sau cred ca Budapesta e capitala Romaniei.

 2. daurel said

  @Supravietuitor. La acea parte voiam sa ma refer…Parca romanii stim toti care-i capitala Argentinei? Noi si cultura…Manele!

 3. Andi said

  O natiune de smecheri simpatici. Cum sunt numai 1/2 romanca, imi permit sa nu-i urasc deloc 🙂
  NB

 4. Cenanca said

  Stiu ce vreau.Bravo lor!Pentru ca scot banii din buzunar au pretentia la ce-i mai bun .
  Nu or fi avind cultura,dar au cei 7 ani de acasa,cum se spune la noi.Te rog si Multumesc nu lipsesc din vocabularul lor.
  Pentru ca am o virsta,engleza mea e asa cum e!imi ceream in totdeauna scuze ca nu sunt un elev bun,pina intr-o zi,la o farmacie mi s-a spus ca niciodata sa nu-mi mai cer scuze pentru engleza mea si ca eu merit felicitata ca invat!

 5. Vania said

  N-am prea înţeles textul. Socoteam că dispreţul faţă de americani este ceva înnăscut la răsăriteni. Oricum, eu n-am coşmaruri din pricina lor, dar nici nu dau prea multe parale pe ei. Totuşi, cum din 100 de filme difuzate, 95 sunt de-ale lor, de parcă nu ne-am afla în Europa, o anume iritare îmi pare firească (deşi vina e mai mult a celor care difuzează aceste filme). Dacă mai adăugăm politica lor externă, cred că devine limpede de ce este aproape o datorie să-i privim cum îi privim…

 6. daurel said

  @Andi.Iar este un comentariu rabinic; americanii sau romanii sunt „jmecheri simpatici”?

 7. daurel said

  @ Cenanca. Asa mi-au spus multa lume; sunt oameni civilizati, corecti si harnici.

 8. daurel said

  @Vania. Voiam sa reiasa ca, daca francezii, rusii si musulmanii au resentimente, explicabile, fata de SUA, noi, romanii, nu avem ce le reprosa americanilor; dimpotriva ne-au repus de doua ori in drepturi in Ardeal! Dusmanul prietenului meu, nu este si dusmanul meu! Filmele americane…mofturi! Schimb canalul pe manele sau telenovele!

 9. Andi said

  Americanii 😀

 10. daurel said

  @Andi.Daca este adevarat, atunci au invatat-o de la evrei…

 11. zamfirpop said

  Nu cred că în afară de cocălari – care sunt excepţii – am avea vreun motiv să-i dispreţuim. Aşa cum şi noi avem maneliştii noştri şi … fiecare pădure îşi are propriile uscături. Pădurea este tot frumoasă, indiferent de numărul uscăturilor!

 12. Cenanca said

  Mizind pe faptul ca li s-a dus vestea ca sunt corecti,unii incearca si reusesc, daca-si gasesc fraierii ,sa te fure pe fata.De doua saptamani,la un mare magazin am cumparat ceva de 7,80 dolari.Trebuia sa iau rest 92,20$ pentru ca am avut doar 100 $.Casierita a pus restul bacnota peste bacnota si mi l-a dat in mina.Eu i-am luat si la numarare lipseau 20 de dolari!Dar proasta m-a vazut ca-i numar si a scos bacnota sa mi-o dea,inainte de ai zice eu ceva,cerindu-si scuze ca a gresit!Daca-i puneam in portmoneu fara sa-i numar …ma numaram si eu printre fraieri…SI NU PREA ARAT….CUM ZICE FIUL MEU!

 13. daurel said

  @ Zamfirpop.Lumineaza-ma! Am cautat „cocalari” pe net si l-am gasit asociat cu „hi 5”, notiune ce-mi scapa. Deci cum am traduce „cocalarii de pe hi 5”? Raman dator, daca nu mor prost…

 14. daurel said

  @Cenanca.Sa nu va lasati pacaliti… de catre alte natzii. Romanii va vor pacali oricum!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: