Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Rusinea

Posted by daurel pe 31 mai 2009

Am crezut multa vreme ca rusinea ar putea fi un sentiment sanatos, benefic in societate. Un inginer in varsta,  fost conducator de formatiuni de munca, imi spunea ca ii era rusine sa-i tot atentioneze pe subordonati; mai repede punea el mana si rezolva. Acum ii este rusine sa ceara locul pe scaun in autobuz. Locul rezervat batrinilor. Totodata,  concluziona ca tinerii de azi nu au rusine. Cum 90% din populatie este mai tanara decat prietenul meu inginerul, rezulta ca in Romania se traieste fara rusine. Acceptasem, de un timp, ca ar fi bine sa ne rusinam de comportamentul nostru. Mi se parea firesc sa incadrez politicienii la categoria celor mai nerusinati si sa-i consider incurabili. Recent,intr-o publicatie  a Fundatiei SEER Romania, am gasit ca rusinea ne este indusa in scopuri manipulatorii. Rusinea are in spate sentimentul vinovatiei; reale sau imaginare. Expresia medicala a rusinii este depresia. Cei rusinosi, deci si depresivi, sunt incordati  si se considera mereu acuzati, criticati, ironizati, urmariti, barfiti, aratati cu degetul. Deci, cei ce traiesc cu sentimentul rusinii se simt mereu vinovati. Un exemplu sugestiv este urmatoarea farsa (nerecomandata!): un functionar trecea pe langa noii colegi de birou si le soptea: „Ei stiu ce ai facut!”. Apoi pleca zambind. Solutia crestina ar fi, conform publicatiei amintite, ca numai Cel de Sus ne poate invinovati.  Ca sa inchei cumva,  ma intorc tot la politicieni. Se pare, ca cei ce au pretentia ca aduc bunastare si liniste poporului  se simt complet  nevinovati si nu vor avea niciodata rusine.  Sau sunt atat de crestini incat noi, pacatosii, nici nu-i putem intelege.

8 răspunsuri to “Rusinea”

 1. Zamfir said

  Religia-i o frază de dânşii inventată …

 2. daurel said

  @Zamfir, nu sunt de aceasi parere; personajul, proletarul, era un anarhist, voia sa darame tot. Eminescu avea alte pareri, chiar era crestin!

 3. Zamfir said

  Nu mai este valabilă chestia aceea cu „ai carte …”. Acum trebuie să ai … pingea, pentru a supravieţui, măcar!

 4. Zamfir said

  Într-adevăr, expresia era a proletarului din poezie, nu a poetului.

 5. daurel said

  @Zamfir, am vadut o parte din carti, deci am avut si parte… In alt registru:de Eminescu abuzam toti dintre Nistru si Tisa; de la extrema stg. pana la Arhanghelul Mihail…L-am descoperit si ca ziarist obsedat de Romania. Multumesc!

 6. Vania said

  Posibil ca la români să fie vorba despre un creştinism efervescent, de unde şi extinderea ne-ruşinării…

 7. daurel said

  @Vania, vorba unui filozof recent: cand citesc imi subliniez ce-i important, ce nu-i subliniat, nu citesc…

 8. Vania said

  Are dreptate filosoful, e mai odihnitor pentru ochi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: