Daurel's Blog

Just another WordPress.com weblog

Big Ben la 150 de ani

Posted by daurel pe 30 mai 2009

Credeam ca este mai vechi. Se pare ca unele biserici din Transilvania au orologii mai vechi. 31 mai 1859.  Deci s-a pus in functiune in anul Unirii de pe timpul lui Cuza. Datele le-am luat din EVENIMENTUL ZILEI, iar ziarul declara ca a copiat dupa „The DaiIly Telegraph”;  asa ca nu am nici o raspundere. De altfel, nici n-am fost pe acolo, adica prin Londra. Se numeste asa ,dupa numele unui ministru (Benjamin Hall). Turnul are aprope 100 de metri. Cadranele au diametrul de 7 metri, minutarul este de 4,2 m, clopotul mare are inatimea 2,2 m , diametrul 2,7 m si cantareste 13 700 Kg. M-a  impresionat tehnica turnarii clopotului de bronz. Racirea, dupa turnare,  a durat 20 de zile. Mi-am amintit ca sovieticii au realizat  un film, ANDREI RUBLIOV, in care era o secventa emotionanta cu un clopot mare ,turnat sub coordonarea unui adolescent… Daca-i intrebi pe rusi, iti vor spune ca era cel mai mare  la acea data. Posibil. In tara sovietelor traia cel mai mare pitic, iar soldatii lor treceau fluviile inghetate pe sub gheata, cu tigara aprinsa. Revin la clopotul mare, numit tot Big Ben. Atelierul, care l-a realizat, a fost infiintat in anul 1570, deci in timpul adolescentei lui Mihai Viteazul. Cand a primit comanda, manufactura avea o experienta de aproape 300 de ani. Firma exista si azi, se numeste  „Whitechapel…”, este in Londra, se poate vizita de doua ori pe luna, contra 10 lire. Pe NET este mai ieftin, dar nu se aude sunetul clopotzeilor…Am scris asta, si pentru o paralela cu unii blogheri, care se mirau ca Hitler construise   autostrazi in urma cu  70 de ani. In Germania, normal. P.S. In Romania se pot comanda clopote in Baia Mare.

4 răspunsuri to “Big Ben la 150 de ani”

 1. zamfirpop said

  De la Hitler ne-au rămas autostrăzile nemţeşti, dar şi Wolksvagen-ul!
  Deci, vorba tatălui meu, şi de la ultimul om poţi învăţa ceva!”

 2. daurel said

  @Zamfirpop, in profesia mea – am si eu un ambitz profesional! – nemtzii sunt totul in ultima 100 de ani. In metale si mecanica. Inaintea anglo-americanilor si japonezilor. Ultimii reproduc magistral si ieftin. Mi-ati ridicat o minge la fileu. Multzumesc!

 3. octavpelin said

  Daurel,de acord cu tine in privinta nemtilor,daca nu veneau 10.000de germani de diferite profesii cu principele Carol,care a devenit Carol I al Romaniei,nu exista Romania moderna.
  Daca te uiti in Transilvania si mergi prin satele si orasele nemtesti,ai sa vezi ca nu te pierzi intrucat toate drumurile duc catre unul central Bisearica care este in centrul localitatii.Daca mergi in sud te incurci intrucat nu exista punct de reper,biserica fiind la marginea localitatii,Bucurestiul este un exemplu,weekend placut 🙂

 4. daurel said

  @ Octavpelin. Am locuit primii 25 de ani in Transilvania, apoi am trecut muntii sa castig un ban…Sa aveti bucurii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: